Japanerne presser danske renter ned

Danske realkreditobligationer er blevet en ren lækkerbisken for udenlandske investorerne. Det er med til at give danskerne billigere lån.

Japanerne er gået på jagt efter danske realkreditoblgiationer, og det er med til at give de danske boligejere en lavere rente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske fastforrentede realkreditobligationer er blevet lidt af en lækkerbisken for udlændinge, og det er med til at presse vores boligrente ned. Udlandet køber fortsat vores realkreditobligationer i stor stil, og ved udgangen af januar ejede udlandet danske fastforrentede obligationer for 345 mia. kr. Det svarer til 32 pct., og er en treodobling siden 2012.

Det er ikke mindst hos japanerne, at de danske obligationer er blevet populære. Det viser en opgørelse, som Danmarks Nationalbank har lavet.

Nationalbanken skriver, at den udenlandske ejerandel af danske obligationer har været krafitgt stigende siden 2015. Udlandet bidrager derved til at danskerne får billigere boliglån. Modsat kan vi også blive mere sårbare i krisetider, for når de opstår kan det være, kan det være, at de undelandske investorer trækker følehornene til sig og i stedet investerer pengene på deres hjemmemarkeder.

Men foreløbig går det godt. Udlandet har især købt 30-årige to pct. obligationer, som blev introduceret i 2015. Når det gælder japanerne, gjorde de deres indtog på det danske marked i 2016.

»Det lave japanske renteniveau, hvor den 10-årige statspapirrente er tæt på nul, betyder, at en danske 30-årig realkreditobligation med en rente på omkring to pct., kan være interessant for japanske investorer, også efter afdækning af valutaeksponering,« skriver Nationabanken.

Afdækning af valutaeksponering betyder groft sagt, at japanerne forsikrer sig mod at udsving i valutakursen rammer deres investering.