Sommerhuse tredoblet i værdi siden 1992 – men stadig pænt efter toppen i 2008

Nye låneregler fra 2017 har sat skub i sommerhusmarkedet, men der er stadig et stykke til toppen fra lige før finanskrisen.

Der er en pæn gevinst, hvis man købte et sommerhus i 1992. På landsplan er priserne på sommerhuse i gennemsnit blevet tredoblet siden 1992, viser nye tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det var godt at købe sommerhus i 1992. Det år, da Danmark for første og eneste gang blev europamester i fodbold. I 1992 kostede sommerhusene i gennemsnit 327.000 kroner. De er siden steget til 1.282.000 kroner i gennemsnit. Det er en tredobling i den periode.

Det er ejendomsmæglerkæden Nybolig, der har regnet på tal fra Danmarks Statistik. Der er tale om realiserede sommerhushandler i perioden fra fjerde kvartal 1992 og til tredje kvartal 2019. Hvis man har haft et sommerhus i hele den periode, vil man i dag kunne sælge det med en gevinst på næsten en millioner kroner.

Nybolig understreger, at selv om der er tale om en ganske pæn stigning, så har sommerhusene endnu ikke nået niveauet fra lige før finanskrisen. I første kvartal 2008 toppede det, og dengang var prisen på  sommerhuse i gennemsnit oppe på 1.453.000 kroner. Det var lige før finanskrisen, og efter denne top raslede priserne på sommerhuse ned.

Ser man på det rent geografisk, så er fritidshusene i byen København – der i Danmarks Statistiks geografiske inddeling udover København også omfatter Frederiksberg, Dragør og Tårnby – dyrest med et gennemsnit på 2.150.000 kroner. Ikke overraskende kommer landsdelen Nordsjælland ind som nummer to med en gennemsnitspris på 1.660.000 kroner. Billigst er de på Vest- og sydsjælland, hvor de i gennemsnit koster 1.054.000 kroner.

I 2017 indførte man nye regler, der gør det nemmere for danskerne at låne til at købe et sommerhus. Nybolig mener, at det i høj grad er de regler, som driver sommerhusmarkedet frem.

»Et sommerhus er som udgangspunkt et luksusgode, så billigere finansiering og et højere bundfradrag for udlejning, som vi fik i 2017, har stor betydning for alle de, som hidtil har tøvet med at kaste sig ud i et sommerhuskøb,« siger Nyboligs direktør, Peter J. Mattsen.

Efter finanskrisen var sommerhusmarkedet nærmest dybfrossen i en række år. Flere mente, at det skyldes, at priserne op til finanskrisen var kommet for højt op.