Sådan satte afgående Tivoli-topchef Lars Liebst sine store spor i den gamle have

Tivoli har gennemgået markante forandringer under Lars Liebsts lederskab. Fra underskudsgivende sommertivoli til attraktion med flere sæsoner og flere aktiviteter. Se nedslag og billeder fra den lange historie.

Lars Liebst takker af som adm. direktør i Tivoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Liebst siger farvel til Tivoli med et forventet overskud på 220 mio. kroner i 2019. Det er markant andre toner på regnskabets bundlinje end det underskud på 50 mio. kroner, den gamle have måtte indkassere i 1995, som var året før Lars Liebst tiltrådte som adm. direktør.

Det er ikke kun nederste linje i regnskabet, der er forandret. Lars Liebst har haft som mantra, at Tivoli bliver aldrig færdig med at udvikle sig, og han indrammede blandt andet sin strategi sådan i 2017:

»Vores DNA omhandler, at Tivoli aldrig bliver færdig. Hvis vi ikke udvikler, så havde vi ikke været her i dag,« sagde han .

Antallet af gæster er steget fra 2,7 mio. til 4,9 mio. En sommersæson er vokset til fire sæsoner, hvoraf Halloween som den sidste kom til i 2006.

Lars Liebst stod også bag at udbrede Tivoli-navnet til andre forretningsområder. Gradvist er haven foruden forlystelserne også blevet et endnu større spisested. Og i 2008 indgik Tivoli sit første, større samarbejde om at bruge navnet med Arp-Hansen Hotel Group om Tivoli Hotel. I dag har Tivoli et brand-samarbejde med virksomheder, som ud over Arp-Hansen tæller Royal Unibrew, Normann Copenhagen og Danske Spil.

På den kulturelle front tog de to scener Koncertsalen og Glassalen imod 400.000 tilskuere i 2018, og siden 1997 har haven lagt græs til Fredagsrock foran den store friluftsscene, som tiltrækker omkring 450.000 gæster om året.

Her følger nogle af de største skridt, Tivoli har taget under Lars Liebsts ledelse og i havens historie:

2017

I 2017 åbnede Tivoli Hjørnet med Food Hall, restauranter og værelser til Nimb Hotel, tegnet af Pei Cobb Freed & Partners. Byggeriet har modtaget flere store, internationale priser for sin arkitektur. I øjeblikket har Tivoli byggeplaner for Tivoli Huset i tilknytning til koncertsalen, også tegnet af Pei Cobb Freed & Partners. Tivoli Huset skal være et nyt hjemsted for Tivoli Garden og Tivolis Balletskole.

2013

Tivoli har i sagens natur svært ved at vokse med sin placering midt i hovedstaden. Men Tivoli blev større, da 600 kvadratmeter med kontor og lager blev inddraget i Det muntre Hjørne, hvor Tycho Brahe og renæssancen inspirerede designet af et nyt temaområde blandt andet med den vilde forlystelse Aquila.

En udvidelse gav plads til Tivolis senest tilkomne attraktion, Aquila. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Tivoli.

2012

Tivoli satsede mere på spil, som har været en del af Tivoli siden 1843. Nogle af Danmarks første enarmede tyveknægte stod i Tivolis Automathal i 1920erne. Nu fik Tivoli dansk licens til onlinespil i 2012 og international licens i 2014.

2006

Tivoli supplerede sine sæsoner med Halloween for første gang i efterårsferien. Sorte katte, skeletter og spøgelser, men også græskar, majs og kornneg blev en del af havens visuelle udtryk.

Tivoli har udvidet sin åbningstid med yderligere tre sæsoner ud over sommeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Tivoli.

2001

Dronning Margrethe skabte sin første scenografi til Pantomimeteatrets »Kærlighed i Skarnkassen« og grundlagde en tradition for et royalt islæt i scenografi og kostumer, der har gentaget sig i fire yderligere forestillinger.

2000

Efter omkring 100 års ejerskab besluttede Carlsberg at sælge sine aktier. Efter rygter om både Disney og Michael Jackson, endte det med, at Skandinavisk Tobakskompagni A/S og Chr. Augustinus Fabrikker Aktieselskab købte aktierne.

1997

Tivoli ville gerne have fat i et lidt yngre publikum og redskabet blev Fredagsrock, der fik debut med rapperne Den Gale Pose og Hvid Sjokolade.

1994

Tivoli åbnede for første gang portene uden for sommersæsonen med Jul i Tivoli – først i en lille del af haven men siden 1997 i hele Tivoli.

1978

Tivoli købte H. C. Andersen Slottet , som var Danmarks første Kunstindustrimuseum. Nu blev den til kaserne for Tivoli-Garden samt kontorer for Tivolis administration og selskabslokaler.

1956

Tivolis nye koncertsal blev indviet, efter den gamle brændte i 1944. Den var på daværende tidspunkt Nordens største med sine næsten 2000 siddepladser.

1912

Banegårdsindgangen mod Københavns Hovedbanegård åbnede med en orientalsk portal, der passede til Nimbs oprindelige facade mod gaden. Begge dele blev tonet ned i 1920erne efter krav fra Københavns Kommune.

1909

Netop Nimb er opkaldt efter familien Nimb, der var forpagtere i Divan 2 og fik tilbudt den store restaurant i den nye bazarbygning, der blev opført, efter Bernstorffsgade var blevet flyttet mod vest. Huset genåbnede i 2008 med hotel og flere restauranter.

1844

Georg Carstensen opfandt Tivolis æresgarde, Tivoli-Garden, som fra at stå til pynt voksede til at være en af Danmarks bedste musikuddannelser for børn. I dag er Garden både for drenge og piger og er udvidet med Tivolis Musikskole, som i august 2019 begyndte med 67 elever og en venteliste.

Tivoligarden har eksisteret næsten lige så længe som haven. Her ses de med lys til jul i Tivoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

1843

Georg Carstensen fik kongens tilladelse til at åbne Tivoli, og det skete 15. august 1843. Blandt gæsterne var H.C. Andersen, der blev inspireret til eventyret Nattergalen.