Sådan ruster du privatøkonomien til storm og lavtryk på renter og afkast

Nu har Jyske Bank som den første indført minusrenter på indlån. Baggrunden er en truende økonomisk nedtur. Der findes ikke et snuptag, der kan sikre privatøkonomien mod en nedtur, men der kan gøres flere mindre ting, der reber især investeringerne til storm.

Meget lave renter kan blive fulgt af regulær økonomisk storm og lavkonjunktur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen

De sorte skyer bygges op i den økonomiske horisont, og i værste fald risikerer danskere at blive ramt på flere fronter af en økonomisk krise, som de rekordlave renter kan være en forløber for.

Det mener privatøkonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen, som har stiftet rådgivningsvirksomheden Pengeministeriet.

»Du skal være meget opmærksom på, at de lave renter i stigende grad bliver udtryk for, at priserne stiger så langsomt, at det bliver svært at holde økonomien i gang. Det skaber risiko for, at husejere vil opleve et kraftigt indhug i deres boligformue på et tidspunkt, hvor de kan se, at de også bliver ramt på pensionsformuen,« siger han.

Det kan dog være en trøst, at priserne udvikler sig langsommere, når de finansielle markeder rammes af lavere afkast, så lønnens købekraft bliver bevaret lidt bedre.

Men danskere og især boligejere kan ruste sig til økonomisk uvejr især på to områder: Udnyt de lave renter og læg dine investeringer til rette, så de rammes mindst muligt af kursfald.

To geværgreb

Karsten Engmann Jensen peger på to geværgreb til investeringerne, uanset om det er til pension eller som fri formue.

»Hvis afkastet skulle falde meget i fremtiden, er det kun ekstra vigtigt at se på bankernes omkostninger. Hvis afkastet falder til tre pct. om året, kan du forbedre dit afkast med 30 pct. alene ved at se på omkostninger,« mener han.

Desuden er det ifølge rådgiveren meget vigtigt hele tiden at rebalancere sammensætningen af de valgte investeringer, så der opkøbes endnu flere aktiver ved et kursfald og tilsvarende sælges, når de er steget i kurs og kommer til at fylde mere end planlagt i depotet. Dét vil resultere i et bedre afkast i den sidste ende.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Negativ effekt

Chefanalytiker Mira Lie Nielsen i Nykredit påpeger, at boligejerne i de senere år både har oplevet lavere og lavere renter på deres lån og fremgang på aktiemarkederne.

»I dag har det lave renteniveau i højere grad negative effekter for boligejerne. Frygten for afmatning i verdensøkonomien har sendt aktiekurserne ned, og hvad der i dag vindes på faldet i realkreditrenterne tabes på pensionsopsparingerne generelt. Derfor er det også blevet vigtigere ikke bare at lade besparelser på ydelsen til realkredit glide ind i det daglige forbrug, men bruge besparelserne på noget, som øger den samlede formue på sigt,« siger hun og peger blandt andet på efterisolering eller anden renovering af bolig, som sænker boligomkostningerne og giver boligen højere værdi.

Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank råder også danskerne til hele tiden at holde øje med mulighederne for at optimere økonomien og vurdere, om investeringer er rentable.

»Det kan måske bedre betale sig at skifte vinduer ud nu end for fem år siden på grund af den lave rente,« siger han og råder desuden generelt til at lægge og løbende opdatere en langsigtet plan for privatøkonomien.

»Forudsætningerne kan have ændret sig i forhold til for fem år siden,« siger han.

Se herunder eksempler på, hvordan det kan ramme pensionsopsparingen, når afkastet svigter.