Så hårdt rammer strammere låneregler huskøbere

En fordobling af kravet til udbetalingen ved køb af hus vil med de eksisterende opsparinger halvere det beløb, der kan købes for. Dette slår dog meget forskelligt igennem rundt om i landet afhængigt af formuer og kvadratmeterpriser.

Skrappere krav til udbetalingen medfører, at danskere vil få råd til færre kvadratmeter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en boligkøber selv skal stille med ti frem for fem procent af købesummen som udbetaling, så formindsker det arealet af den bolig, der kan købes med den samme opsparing i ryggen.

Realkredit Danmark oplyste tirsdag, at boligkøbere i en periode på grund af coronakrisen skal råde over ti procent af købsprisen som udbetaling. Fordi det hidtidige krav har været det halve, altså fem procent, så halverer dette også den sum, der kan købes for.

Det forhøjede krav er midlertidigt, og der vil blive gjort undtagelser, oplyser realkreditinstituttet.

Der vil med de eksisterende opsparinger være store forskelle på, hvordan en forhøjet udbetaling vil ramme i en teoretisk beregning udelukkende af udbetalingskravet. Dertil kommer, at husstandens indkomst skal godkendes til lånets størrelse.

Men eksempelvis er der så store opsparinger i husstandene i de mest velstående kommuner omkring hovedstaden, at de fortsat vil kunne lægge ti procent i udbetaling til boliger af en størrelse, der næppe findes.

Omvendt er der i kommuner med de laveste opsparinger råd til markant mindre boliger, selv om hele husstandens opsparing bruges til udbetaling.

I København betyder kombinationen af en relativt lav opsparing per husstand og høje boligpriser, at en gennemsnitlig husstand med det høje udbetalingskrav kun vil kunne købe et hus på 87 kvadratmeter.

Medmindre skærpede udbetalingskrav får priserne til at falde.

Flere ting strammer

De øvrige realkreditinstitutter har foreløbigt afvist at forhøje kravet til boligkøberes udbetaling, og det begrænser tiltagets påvirkning af boligpriserne, mener afdelingsdirektør Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit:

»Nu ser det ikke ud til, at andre banker følger efter. Det begrænser effekten, ligesom krisen i sig selv fører til prisfald, så det er meget svært at kvantificere. Da vi fik kravet om fem procent i udbetaling, gav det anledning til mærkbare prisfald, så det vil en fordobling nok også gøre,« mener Mikkel Høegh.

Realkredit Danmark oplyser, at det kun er cirka hvert tiende af koncernens samlede nyudlån inklusive banklån, hvor udbetalingen er mindre end ti procent.

Der er dog andre faktorer, der kan stramme ved en kreditvurdering i øjeblikket. Blandt andet at renten på fastforrentede lån, som boligkøbere skal vurderes efter, er steget.

»I sig selv giver dette automatisk en opstramning, at man bliver godkendt til fast rente. Herudover er det klart, at vi giver individuel rådgivning, og dermed må man også i disse tider tage en snak om, hvad krisen betyder og potentielt kan betyde for ens økonomi,« siger Mikkel Høegh.

Risiko for ledighed

Lige nu er ledigheden steget med cirka 45.000 og dertil kommer cirka 150.000 danskere på lønkompensation, så den reelle ledighed er cirka 200.000.

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i Nordea Kredit peger også på den individuelle vurdering i lyset af coronakrisen:

»I øjeblikket er risikoen for ledighed større end normalt, og det er altid fornuftigt, at man kan tåle en midlertidig indtægtsnedgang uden at komme i store økonomiske problemer. Hvor stor margin, man bør have, afhænger af jobsikkerhed og den forventede lønudvikling i de kommende år. I nogle sektorer er jobsikkerheden høj, og lønstigningerne næsten garanterede, mens det kan se helt anderledes ud i andre,« konstaterer hun.