Robotrådgiverne vrimler frem – kan bankernes nemme løsning betale sig?

I podcasten »Dine Penge« kigger Nikolaj Holdt Mikkelsen, stifter af og direktør hos Investerings- og Analysehuset, nærmere på de digitale investeringstjenester og sammenligner dem med den klassiske investeringsrådgivning i banken.

Robotrådgivere og investeringsapps vil gøre det nemmere at investere fra mobilen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Først blev NORD.investments lanceret i samarbejde med Københavns Andelskasse, så kom June fra Danske Bank, herefter Darwin fra Bankinvest og Sparindex fra SparInvest, og også Nordea har tilsluttet sig tendensen med sin tjeneste Nora.

Der er efterhånden en stor håndfuld af de såkaldte robotrådgivere og digitale investeringstjenester på markedet, som alle lover at gøre det nemmere og billigere at investere for den investeringslystne dansker.

»De her robotløsninger udspringer af en teknologisk udvikling og er noget, der oprindeligt er startet i USA, som nu er kommet til Danmark. Grundlæggende er det gør-det-selv-løsninger, som kunden selv skal opsøge for at få adgang til dem,« forklarer Nikolaj Holdt Mikkelsen, stifter og direktør hos Investerings- og Analysehuset, i podcasten »Dine Penge«.

 

Find alle episoder af podcasten »Dine Penge« i 24syv-appen via App Store, Google Play – og læs mere på berlingske.dk/podcast.

 

De forskellige digitale investeringsløsninger fungerer i princippet på samme måde som den klassiske investeringsrådgivning i banken: På baggrund af en række spørgsmål, som omhandler indkomst, risikoprofil og fremtidsforventninger, anbefaler robotten en investeringsprofil og sammensætter din portefølje. Reglerne for beskatningen er dog forskellig alt efter hvilken tjeneste, du vælger: Nogle robotter går ud fra lagerbeskatning og andre realisationsbeskatning. Men til forskel fra at gå i banken får du samlet en billigere løsning.

»Det er vigtigt at huske på, at når man taler om investeringer, så er billigere løsninger ofte lig bedre kvalitet. Det går intuitivt imod folks traditionelle opfattelse af, at det, der er billigere, ikke er bedre. Men med investering kan hver eneste krone sparet konverteres til et højere afkast. Så der har robotløsninger klart en fordel,« lyder det fra investeringsrådgiveren, som også konkluderer, at de fonde, som danskerne bliver anbefalet, hvis de går ned i banken, ikke skaber et bedre afkast end markedet.

»Hvis du nu gik i banken og sagde: »Jeg vil gerne have hjælp til investering, kan I sammensætte en portefølje for mig?« Så vil de også meget ofte trække dyrere produkter op af skuffen.«

 

Nikolaj Holdt Mikkelsen, Investerings- og Analysehuset

»Jeg tror ikke, man kommer til at se et stort flow mod robotløsningerne. De har deres berettigelse, men mere som nicheprodukt i det store hele.«


 

Robotrådgivere forvalter »peanuts«

Én ting er fordelen ved de lavere omkostninger ved robotrådgivere, som kræver 0,6-1 pct. i årlige omkostninger, en anden ting er, hvorvidt man har haft succes med at sprede det budskab. June fra Danske Bank blev lanceret i maj 2017 og er med sin first-mover-effekt lysår foran de andre robotrådgivere. I dag forvalter investeringsappen 800 mio. kr. for 25.000 kunder. Det er dog ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsen »peanuts« for Danske Bank, der samlet set forvalter investeringer for mere end 2.000 mia. kr.

»Når kunden sparer penge, er der nogle, der mister indtjening. Og det er jo bankerne. Hvis man flytter pengene fra de dyrere produkter, som bankerne traditionelt udbyder, så er der nogle aktionærer i den anden ende, som bliver utilfredse. Jeg tror ikke, man kommer til at se et stort flow mod robotløsningerne. De har deres berettigelse, men mere som nicheprodukt i det store hele.«

 

 

Hvad enten man er tryggest ved den klassiske investeringsrådgivning i banken, den nemme løsning gennem robotter og apps eller selv vil forsøge at få sin opsparing til at vokse, så har Nikolaj Holdt Mikkelsen et overordnet råd:

»I bund og grund handler det om at få skabt en plan: Hvad er målet og ideen med den her opsparing? Og få sammensat en portefølje, der gør, at man kan nå den plan i fremtiden. Og så skal man holde sig på sporet med enkelte handler af og til. Jeg har endnu ikke set empirisk bevis for, at hyppig handel skaber værdi.«

Find alle episoder af podcasten »Dine Penge« i 24syv-appen via App Store, Google Play – og læs mere på berlingske.dk/podcast.