Rekordmange vil indkassere boligguldet: Her bliver der sat flest boliger til salg

Der er blevet sat et rekordstort antal boliger til salg i årets første fire måneder. Det har fået det samlede udbud til at stige markant, viser nye tal. Se her, hvor i landet der er flest huse og lejligheder at vælge mellem.

Rekordmange boligejere har fundet Til salg-skiltet frem i årets første fire måneder, viser nye tal fra Boligsiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Mange ønsker i øjeblikket at realisere gevinsten ved de senere års optur på boligmarkedet. I løbet af 2019 er der blevet sat rekordmange boliger til salg.

Dermed har boligkøberne lige nu usædvanligt meget at vælge mellem, skriver Boligsiden, der netop har offentliggjort udbudstal for årets første fire måneder.

I forhold til samme periode 2018 er det samlede udbud af huse og ejerlejligheder steget henholdsvis ti og 32 procent.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

»Sælgerne strømmer dog stadig ud på markedet i håbet om at kunne ride med på bølgen af høje salgspriser.«


I alt er der blevet sat 7.566 ejerlejligheder til salg i de første fire måneder af 2019. Det har været med til at booste det samlede udbud af ejerlejligheder, så der lige nu er 9.089 at vælge mellem for potentielle købere. Det er det højeste antal siden slutningen af 2011.

Større udbud presser priserne

Den helt store forskel i udbuddet af ejerlejligheder versus huse er salget, fremhæver Birgit Daetz, Boligsidens kommunikationsdirektør, i en pressemeddelelse.

»På husmarkedet lå vi i første kvartal over sidste års niveau, mens det modsatte gør sig gældende for ejerlejlighederne. Sælgerne strømmer dog stadig ud på markedet i håbet om at kunne ride med på bølgen af høje salgspriser. Men jo større udbuddet bliver, jo bedre kort får køberne på hånden i en forhandling, og det har vi allerede set påvirke priserne i hovedstaden,« siger hun.

Ser man alene på Hovedstaden, er der nu 4.922 ejerlejligheder til salg, hvilket er en stigning på knap 37 procent i forhold til for et år siden.

I regionerne Midtjylland, Nordjylland, Sjælland og Syddanmark er udbuddet af ejerlejligheder steget med henholdsvis 22 procent, 28,5 procent, 38,7 procent og 24,7 procent.

2.000 flere huse at vælge mellem

Hvad angår husene, er der blevet sat 22.000 til salg fra januar til og med april, hvilket er knap 2.000 flere end i samme periode 2018 – og det højeste antal nye salgsemner i perioden målt i den tid, Boligsiden har lavet boligstatistik. Sammenlagt er der aktuelt 38.413 huse med et Til salg-skilt i haven.

»Det store boom i nyligt udbudte huse bidrager til, at det samlede udbud lige nu ligger på et ganske højt niveau. Den årlige vækst på ti procent er i høj grad betinget af nye salgsemner på markedet, da vi fortsat ser en stigning i hussalget, der altså hver måned tager en god bid af udbudskagen,« siger Birgit Daetz.

Samtidig er stigningen i nye boliger til salg forholdsmæssigt højere end stigningen i antal handler i 2018 og 2019, og det giver samlet en større pulje af huse på markedet, forklarer hun.

Ser man på de fem regioner, er udbuddet af huse steget med 9,6 procent i Region Hovedstaden, 14,1 procent i Region Midtjylland, 16,3 procent i Region Nordjylland, 8,6 procent i Region Sjælland og 5,1 procent i Region Syddanmark.

Før og efter rentefaldet i 2015

På markedet for ejerlejligheder ser udviklingen i udbuddet lidt anderledes ud end på markedet for huse. Ifølge Birgit Daetz er det nemlig nødvendigt at opdele det i to perioder – før og efter rentefaldet i februar 2015.

»Efter rentefaldet så vi en stor stigning i antallet af solgte ejerlejligheder, men også i antallet af nye salgsemner, hvilket skabte et stabilt udbud. Sidste år så vi, at salgsaktiviteten bremsede op, mens antallet af nye ejerlejligheder til salg forblev på samme niveau som tidligere. Som konsekvens er udbuddet steget siden begyndelsen af 2018,« påpeger hun.