Regeringen overvejer ekstra høj afgift på dyre boliger

Lige nu er regeringen i færd med at undersøge, hvordan en statsgaranti til boligkøbere på landet skal finansieres. En af mulighederne er højere tinglysningsafgift på boliger til over fem millioner kroner.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil indføre statsgaranti på den sidste fjerdedel af realkreditlån i dele af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er endnu ikke fastlagt, hvordan en statsgaranti for den yderste fjerdedel af realkreditlån til boligkøbere i landdistrikter skal finansieres.

Men en af modellerne er at indføre en differentieret tinglysningsafgift. Det fremgår af interne regeringsdokumenter, som Børsen har set.

I dokumenterne står der, at Erhvervsministeriet »foreslår, at garantien finansieres ved en forøgelse af tinglysningsafgiften på boliglån, så afgiften hæves for den del af købesummen, der ligger over fem millioner kroner«.

Regeringens egne embedsmænd ser dog store problemer i den model, skriver Børsen.

Skatteministeriet og Finansministeriet »vurderer, at transaktionsskatter generelt set medfører uforholdsmæssigt store samfundsøkonomiske forvridninger set i forhold til deres provenuvirkning. Det vurderes derfor uhensigtsmæssigt at forhøje afgifter på tinglysning,« fremgår det af notatet.

Ny model

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) foreslog mandag i denne uge, at der for første gang nogensinde indføres en model med statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 procent af boligens værdi i postnumre med lave kvadratmeterpriser – det vil sige under 8.000 kroner

Modellen skal bruges i de tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder belåning på grund af for stor usikkerhed om ejendommens værdi i udvalgte områder.

»Jeg synes, det er helt vildt urimeligt, hvis det er dit postnummer, der bestemmer, om du kan låne til drømmeboligen. Danmark må simpelthen ikke blive trukket skævt på den måde,« skrev erhvervsministeren mandag i et Facebook-opslag.

Flere eksperter har dog vurderet over for Berlingske, at Simon Kollerups forslag om statsgaranti til boligkøbere ikke vil komme til at få særlig stor betydning.

»Man overdriver problemerne med finansiering. Nok er det sværere at få realkreditlån i landdistrikterne, men til gengæld er husene så meget billigere, så det er vanskeligt at sige, hvem der har størst finansieringsproblemer. Er det personen, der vil bo i København og derfor skal give fire millioner kroner for boligen, eller er det personen, der vil købe et hus til en million kroner i provinsen og har svært ved at få realkreditlån,« har Michael Møller, professor ved CBS, sagt.