Priserne banker i vejret på sommerhusene – slår 13 år gammel rekord

Danskerne vil have stadig mere for deres sommerhuse, når de sætter dem til salg. Udbudspriserne på sommerhuse har netop slået rekorden, der har stået siden maj 2008.

Danskerne vil have mere for deres sommerhus, når de sætter dem til salg. Udbudspriserne på fritidshuse har netop sat rekord. Den gamle stammede fra maj 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fuld fart på det danske sommerhusmarked, for når fritidshuse bliver sat til salg, sker det til stadig højere priser. Nye tal viser, at udbudspriserne på fritidshuse netop har slået en 13 år gammel rekord, og at et gennemsnitligt fritidshus på 80 kvadratmeter i dag sælges for 1.789.000 kroner, hvilket er den højeste udbudspris nogensinde.

Den gamle rekord stammer tilbage fra maj 2008. Det vil sige under den store prisfest på boligmarkedet op til finanskrisen.

Det fremhæver Nordea Kredit på baggrund af Finans Danmarks udbudsstatistik for marts 2021.

Cheføkonom og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at udbudsprisen for et fritidshus 80 kvadratmeter for bare et år siden lå på 1.500.000 kroner, og at sælgerne af et gennemsnitligt fritidshus dermed har hævet prisen med 19,3 procent – svarende til 290.000 kroner – i løbet af det seneste år.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom

»Et gennemsnitligt fritidshus, der er til salg i dag, koster 4,1 procent mere end de fritidshuse, der var til salg for bare én måned siden. Det er et stort hop på en enkelt måned.«


»Prisskiftet på fritidshuse har fået et ordentligt tryk opad i marts. Således koster er et gennemsnitligt fritidshus, der er til salg i dag, 4,1 procent mere end de fritidshuse, der var til salg for bare én måned siden. Det er et stort hop på en enkelt måned,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Når udbudsprisen stiger, kan det skyldes, at sælgerne hæver prisen, at nye fritidsboliger sættes til salg for højere priser, eller at det er de billige fritidshuse, der er blevet solgt i den forgangne måned, hvorfor de tilbageværende og dyrere boliger stadig står til salg. Vi kender endnu ikke årsagen til de kraftigt stigende udbudspriser på fritidshuse i marts, men som oftest er flere faktorer i spil, når udbudsprisen stiger så kraftigt, som vi ser nu,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun fremhæver, at der i øjeblikket ikke er ret meget til salg, og når mæglerne konkurrerer om at få flere varer på hylderne, er et af redskaberne at hæve udbudsprisen – hvis der vel at mærke er købere til prisen.

Højeste siden finanskrisen

De nye tal fra Finans Danmark omfatter også udbudspriserne for ejerlejligheder og parcelhuse. Analysen viser, at det generelt går stærkt på boligmarkedet.

I marts steg udbudspriserne også for ejerlejligheder og parcelhuse, selv om det var i mindre grad end for sommerhuse. Ser vi på årsbasis, er der tale om ganske kraftige stigninger i udbudspriserne på 8,3 procent, 11,6 procent og 19,3 procent for henholdsvis huse ejerlejligheder og sommerhuse.

»Selvom priserne er steget voldsomt gennem det seneste år, er priserne endnu ikke kommet ud af trit med virkeligheden, når vi sammenligner med andre dele af økonomien. Det er imidlertid prisstigninger, som ikke bør fortsætte i samme takt, hvilket heller ikke er vores forventning. Et øget udbud og de seneste rentestigninger vil være med til at lægge lidt låg på stigningerne,« skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i en kommentar til tallene.

Finans Danmark bemærker, at danskerne, der er på jagt efter et sommerhus, ikke har ret meget at vælge imellem, men at den gode nyhed er, at der efter et år med faldende udbud igen er begyndt at komme flere sommerhus til salg. Det gælder især i Vest- og Sydsjælland.