Økonom: Meget nybyggeri vil presse boligpriserne ned i de store byer

Der bliver stadig bygget på livet løs i landets største byer. Og de mange nye boliger kan give yderligere modvind til boligpriserne, som i forvejen vil blive presset ned af coronakrisen, vurderer økonom. Ejendomsmægler med speciale i projektsalg deler ikke den bekymring.

Ifølge Arbejdernes Landsbank vil de mange nye boliger, der er blevet opført de senere år, være med til at skabe yderligere pres på boligpriserne, som i forvejen bliver trykket ned af coronakrisen. Her fra Nordhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Byggekranerne snurrer fortsat lystigt i de store byer og sender i højt tempo nye boliger ud på markedet.

Selv om det hovedsageligt bliver coronakrisen, der i den kommende tid dikterer prisudviklingen på boligmarkedet, kan det stigende udbud af nybyggeri komme til at give boligpriserne et ekstra pres ned.

Det vurderer økonom Anders Christian Overvad, Arbejdernes Landsbank, som på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik har set nærmere på udviklingen i boligbyggeriet.

»Det voksende udbud af boliger i de store byer betyder, at der er mere modvind til priserne. Derfor forventer vi også, at lejlighedspriserne vil falde med omkring to procentpoint mere, end prisen vil falde på enfamiliehuse,« siger han.

Der er generelt uenighed blandt økonomer om, præcis hvor boligpriserne kommer til at bevæge sig hen. Nykredit, som er landets største realkreditselskab, har netop opjusteret sin prognose fra et prisfald på huse og ejerlejligheder på henholdsvis 4,1 og 5,3 procent i 2020 til prisstigninger på 0,5 og 0,7 procent.

Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank

»Når der bygges mere i de store byer, skaber det også mere modvind til priserne her.«


Arbejdernes Landsbank forventer fortsat et prisfald på tre procent på landsplan i 2020, mens forventningen til lejlighederne er et prisfald på fem procent.

»Det skal dog ikke kun tilskrives nybyggeriet, men også, at priserne på lejligheder var nået til et niveau, hvor færre ville og kunne være med,« uddyber økonomen.

Ifølge tallene fortsætter antallet af nye boliger, som bliver færdigbygget, med at være på et historisk højt niveau. I årets første seks måneder blev der i alt fuldført 15.368 nye boliger på landsplan. I samme periode i 2019 var det 15.565 boliger, mens det i første halvdel af 2018 var 13.801.

Kan sætte farten ned

Anders Christian Overvad forklarer, at tallene for det fuldførte byggeri ikke er korrigeret for forsinkede indberetninger. De forventes derfor at blive opjusteret, hvilket vil gøre udviklingen endnu mere markant.

»De nyopførte projektboliger bliver ikke nødvendigvis sat til salg med det samme. Mange kan blandt andet lejes ud i den første tid, men før eller siden vil de dog indgå som en del af de prissættende mekanismer på boligmarkedet. Samlet set vil det større udbud af lejligheder være med til at trække priserne ned, da køberne får mere at vælge imellem,« siger han.

I sin nye prognose for boligpriserne påpeger Nykredit ligeledes, at en markant byggeaktivitet de seneste år har øget udbuddet af lejlighedskvadratmeter i storbyerne. Kombineret med strammere låneregler gjorde det i begyndelsen af coronakrisen ejerlejlighedsmarkedet mere presset end markedet for huse.

»På lejemarkedet er der stigende tomgang, hvilket indikerer en overkapacitet. Derfor forventes ejerlejlighedspriserne at udvikle sig lidt mere negativt end husene resten af året, men på grund af et positivt 1. kvartal og stærk udvikling gennem sidste år forventes priserne for året som helhed at klare sig marginalt bedre end huspriserne med en stigning på 0,7 procent i forhold til 2019,« skriver Nykredit.

Lone Bøegh Henriksen, indehaver af Home Projektsalg A/S

»Coronakrisen har gjort det endnu mere attraktivt at eje sin egen bolig. Som verden ser ud nu, mener jeg ikke, at mere nybyggeri kan presse priserne.«


Arbejdernes Landsbank vurderer, at coronakrisen kan komme til at betyde, at der fremadrettet ikke vil blive opstartet nye byggerier i samme hast, som vi har set de seneste år. Det vil ifølge økonomen på den lidt længere bane give mulighed for, at efterspørgslen imødegår det stigende udbud.

»Vi forventer, at boligbyggeriet vil finde et lidt lavere niveau de kommende år,« siger Anders Christian Overvad.

Der er skudt mest nybyggeri op i landsdelene København By og Østjylland, hvilket skyldes, at det er her, priserne er steget mest. Derfor har det også været mest rentabelt for bygherrerne at påbegynde projekter der.

Er blevet mere attraktivt at eje

Ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen, som er indehaver af 11 Home-butikker i København og omegn og specialiseret i projektsalg, er uenig i, at de mange nyopførte boliger vil give ekstra pres på priserne.

»Det deler jeg ikke bekymringen om. For der er historisk få boliger til salg, så de nye boliger, der kommer til salg, vil blive udbudt til højere priser. Og projektsalg er jo prissat i forhold til det eksisterende marked, derfor bliver de også mere attraktive,« siger hun med henvisning til, at et lavt udbud kombineret med stor efterspørgsel faktisk har medført stigende priser på boligmarkedet de seneste måneder.

»Coronakrisen har gjort det endnu mere attraktivt at eje sin egen bolig. Som verden ser ud nu, mener jeg ikke, at mere nybyggeri kan presse priserne,« tilføjer Lone Bøegh Henriksen.

Hvad angår nybyggeri, er der store prisforskelle afhængigt af blandt andet beliggenhed og kvalitet, men gennemgående er boligerne i den dyre ende i forhold til den eksisterende boligmasse, forklarer hun.

»Vi oplever, at det er alle typer af projektboliger, der bliver solgt. Også de meget dyre,« siger hun.

Alene de seneste par uger har Home handlet boliger på Tuborg Strandeng for over 100 millioner kroner, oplyser Lone Bøegh Henriksen.

»Det vidner også om, at der selv inden for de dyreste segmenter er interesse for at købe projektboliger,« siger hun.

Ifølge Boligsidens tal for udbud og handler med såkaldte projektlejligheder var der et fald i interessen for at købe i april og maj, mens juni var på niveau med juni sidste år, og juli ligger et pænt stykke over med 174 handler mod 97 i juli 2019. Samtidig er udbuddet af projektboliger – altså lejligheder under opførsel – faldet fra 1.555 i juli 2019 til 1.297 i juli 2020.

»Hvis det fortsætter som nu, er det lige før, at der bliver mangel på projektsalg. Så vi synes, det er dejligt, hvis der bliver bygget nogle flere,« siger Lone Bøegh Henriksen, som oplever, at der trods coronakrisen stadig er mange investorer i markedet.

Flere bliver udbudt som ejerboliger

Hun påpeger, at priserne på nybyggeri er kommet op i så højt et niveau, at flere bliver udbudt som ejerboliger frem for lejeboliger, som der ellers har været en tendens til.

Det er helt almindeligt, at når man opfører nye boliger, sørger man for, at de bliver opført som ejerboliger. Men en del af dem bliver udbudt som lejeboliger. På den måde har investorerne mulighed for at sælge dem som ejerboliger, i takt med at lejemålene bliver ledige, forklarer Lone Bøegh Henriksen.

»Vi begynder at se nu, at flere bliver solgt som ejerboliger af investorerne, da flere tænker, at det er et attraktivt tidspunkt at trække sig ud af investeringen,« siger hun.