Ny lov skal forhindre klagestorm over ejendomsvurderinger: »Falliterklæring« og »usædvanligt«

For at undgå en uendelig bunke klager gør den nye lov om ejendomsvurderinger det mindre attraktivt at klage over de kommende vurderinger. Professor Michael Gøtze mener, at man vrider på borgernes retssikkerhed – og det er ikke sidste gang i de enorme sager om IT-svigt, forudser han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets boligejere bliver mødt med opsigtvækkende metoder for at undgå, at de rejser en storm af klager over de kommende ejendomsvurderinger.

Op mod 800.000 boligejere får næste år mulighed for at få kompensation fra Skat, hvis de på grund af forkerte ejendomsvurderinger har betalt for meget i boligskat.

Men vælger de at klage over Skats ejendomsvurderinger eller fastholde en tidligere klage, vil kompensationen falde bort. Det fremgår af et lovforslag fra Skatteministeriet.

Michael Gøtze, juraprofessor ved Københavns Universitet

»Man afviger fra noget, vi normalt betragter som en vigtig og grundlæggende retssikkerhedsgaranti.«


Det er »usædvanligt,« mener juraprofessor Michael Gøtze fra Københavns Universitet.

»Man afviger fra noget, vi normalt betragter som en vigtig og grundlæggende retssikkerhedsgaranti: den individuelle klageadgang. Man skruer på noget, som man rent juridisk normalt skal holde sig fra,« siger han til Berlingske.

Han tilføjer, at han ikke kan komme på fortilfælde i den størrelsesorden.

Lovforslaget fra skatteministeren, som netop er sendt i høring, skal sikre, ar der ikke opstår en meget lang sagsbehandling i klagesystemet, fremgår det af lovforslaget.

Men det kan også have som konsekvens, at nogle boligejere føler sig presset til at droppe en klage over vurderingen, selv om de i sidste ende kunne ende med at få mere udbetalt, vurderer direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen i Politiken torsdag, som første gang omtalte det nye lovforslag.

En særlig genre for systemfejl

Michael Gøtze mener, at der er tale om en helt særlig »storskala-problematik.«

»Vi er måske i en særlig situation, i en særlig genre for systemfejl, for massefejl. Den ressourcevurdering, der ligger bag det her trade off-forslag, kan jeg godt følge et stykke af vejen,« siger Michael Gøtze.

Er det borgernes problem, hvis de her klagesager hober sig op?

»Nej. Men vi er på et område, hvor man skal bruge enorme ressourcer på at rydde op. Vi er oppe i en skala her, hvor jeg godt kan se rationalet bag, at man tænker lidt nye veje – også rent juridisk,« siger Michael Gøtze.

Han mener, at regeringen kan indføre en kattelem ved at give borgerne mulighed for at genåbne eller genoptage en sag, som rent jurdisk er noget andet end en klage. Det vi ifølge ham »reparere lidt på den retssikkerhedsmæssige afvigelse« i forslaget.

Lovforslaget bygger på en bred politisk aftale indgået af den tidligere regering. Den indebærer, at de boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat og har penge til gode, har flere valg:

De kan tage imod kompensationen, men fraskriver sig så retten til at klage over de gamle vurderinger. Selv hvis der dukker nye oplysninger op, som måtte ændre vurderingen af boligen. De kan også vælge at sende en klage afsted eller fastholde en tidligere klage, og så kan boligejen ende med at få flere eller færre penge tilbage.

»Nogle få boligejere vil have en verserende klagesag om en eller flere af deres tidligere vurderinger. De boligejere vil i forbindelse med de nye vurderinger blive spurgt, om de ønsker deres kompensation udbetalt, eller om de vil fastholde klagen. Hvis de vælger det sidste, kan det ende ud i, at boligejeren får mere, mindre eller det samme udbetalt, som de ellers ville have fået i kompensation. Det har hele tiden været forudsat i forliget om de nye ejendomsvurderinger, som er lavet under den tidligere regering,« skriver skatteminister Morten Bødskov (S) i en kommentar til Berlingske.

Han understreger, at alle borgere har fuld mulighed for at klage over deres gamle vurderinger, når de nye juridisk bindende vurderinger kommer fra anden halvdel af 2020 og frem. Lige nu vurderes det, at der skal betales 14 mia. kroner tilbage i for meget betalt ejendomsskat.

Det kan ske igen

Hos den liberale tænketank Cepos kalder analysechef Otto Brøns-Petersen lovforslaget for en »falliterklæring.«

»Her stiller man folk, der har penge til gode, over for et uacceptabelt ultimatum. Det er ikke en acceptabel begrundelse, at man forringer retssikkerheden med henvisning til ressourcespørgsmål,« tilføjer han.

Om man kan forstå rationalet bag skatteministeriets lovforslag eller ej, kan man måske godt forberede sig på lignende løsninger i fremtiden. Det mener i hvert fald juraprofessor Michael Gøtze.

»Min vurdering er, at vi kommer til at se lignende problemer fremover med store IT-systemer, når de ikke virker. Man kunne tale om det samme i teledatasagen. Man griber ud efter nogle nye værktøjer, som bryder med den vante jura, og det kan der godt være en vis fornuft i.«