Hjælp! Jeg vil ud af flyselskabernes gebyrhelvede

Det er blevet dejligt billigt at flyve, men det er også blevet svært at finde rundt i junglen af tilbud om billige billetter. Der kan komme mange gebyrer og ekstra ydelser på, inden man er færdig med at købe billetten.

Det er rart, at flybilletterne er blevet billigere, men man skal også passe mere på, når man køber billetten. Den, som umiddelbart ser ud til at være den billigste, behøver ikke nødvendigvis at være det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft

Hvordan finder man dog rundt i junglen af absurde gebyrer hos flyselskaberne, når man bare gerne vil bestille en billig flybillet?

Flyselskabernes evne til igen og igen at få prisen til at vokse synes meget stor. Det blev endnu en gang klart, da jeg skulle bestille en flybillet til min juleferie. Jeg fandt en billet på nettet, der havde en god pris og et godt afgangstidspunkt. Men netop som jeg trykkede på knappen for bestillingen, kom der en besked på skærmen.

Her fik jeg at vide, at den samlede pris på billetten ville blive mindre, hvis jeg opgraderede til en dyrere billet, fordi jeg så ville undgå gebyrer for eksempelvis indtjekning af bagage ved køb af den billigste billet. Umiddelbart virker det jo som en fin service fra flyselskabet, men hvordan kan jeg egentlig vide, at det er rigtigt? Enten ville jeg være nødt til at gennemføre bestillingen af den billige billet for at få den samlede pris, eller også måtte jeg stole på dem. Jeg orkede ikke andet end det sidste, men sad tilbage med tanken om, at tilbuddet kun blev præsenteret for at lokke mig som kunde til at gå i gang med bestillingen.

Jeg bookede billetten og undlod som altid at købe diverse afbestillingsforsikringer og lignende, som man også får tilbudt undervejs, inden man er færdig med bestillingen og kan komme til at betale. Men spørgsmålet er stadig, hvordan man finder frem til den bedste og billigste billet.

Hvor den bedste ikke nødvendigvis behøver at være den billigste.

Priser raslet ned

Det er jo ingen hemmelighed, at priserne på flyrejser er raslet ned gennem de seneste mange år. Nogle gange virker det nærmest, som om de bare bliver billigere og billigere.

Det er et led i globaliseringen og gør, at vi kan rejse meget mere. Da jeg for over 25 år siden var studerende og havde lav indkomst, fløj vi også et par gange på ferie, men weekendture og lignende med fly til eksempelvis London eller Berlin var ikke lige en mulighed.

Det er det nu, men til gengæld skal man passe på, når man bestiller billetten. Det er godt, at der er kommet et stort udbud og masser af billige luftfartsselskaber. Men det kan for eksempel være dyrt at være glemsom og ikke læse det med småt på billetterne ordentligt.

På nettet kan man finde lister over, hvilke gebyrer luftfartsselskaberne tager. Gebyrer for indtjekning af bagage, der er større end håndbagage, og gebyr for reservation af sæde er umiddelbart de to mest almindelige.

Undgå tre ting

I en B.T.-artikel har vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe understreget, at de flybilletter, som ved første øjekast kan se ud til at være de billigste, ikke behøver at være det. Der er primært tre ting, man skal holde øje med, når man skal styre rundt i viften af gebyrer.

Ud over flyselskabernes gebyrer kommer nemlig også en pæn vifte af tilbud om ekstraydelser, man liiige kan købe med, når man er i gang med at købe flybilletten, og det er et andet af de steder, man skal passe på.

Vagn Jelsøe anbefaler, at man styrer uden om det ekstra tilbud, der hedder en konkursforsikring. Han mener, at den er overflødig, sådan som lovgivningen i dag er strikket sammen.

Et andet vigtigt punkt er gebyrer på bagagen. Her kan det betale sig at begrænse sig. Hvis man kun skal af sted på en weekendtur, kan man måske nøjes med håndbagage, og det koster i de fleste tilfælde ikke ekstra gebyrer. Flere eksperter påpeger samtidig, at det, man absolut skal undgå, er at skulle bestille ekstra bagage efterfølgende.

Det er typisk dyrere, hvis man laver bestillingen drypvis.

Et gebyr, jeg ofte kommer af med, når jeg bestiller billet, er sædereservation. Jeg vil gerne sidde ved vinduet på flyrejsen, og derfor reserverer jeg, hvis det er muligt.

Men flere rejseeksperter påpeger, at sædereservation er spild af penge, hvis det handler om, at man rejser som familie eller nogle venner sammen og gerne vil sidde ved siden af hinanden.

»Det kan godt være, at man har sikkerhed for at sidde ved siden af hinanden, men jeg har aldrig oplevet, at man ikke kom til at sidde ved siden af hinanden uden at betale for det,« har direktør og medejer af rejseportalen Travelmarket Ole Stouby sagt til B.T.

Så jeg bliver nok nødt til at orke lidt mere tastearbejde, hvis jeg for alvor skal kunne se en vej ud af flyselskabernes gebyrjungle.

Frederik Juel er økonomisk journalist på Berlingske