Guide: Skal feriepengene fyres af eller gemmes?

Regeringen lukkede tirsdag op for at hæve en del af de indefrosne feriepenge. Nu er spørgsmålet, om du skal gøre det, og hvad du i så fald skal gøre med dem. Her er eksperternes bud.

 
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard meddelte på et pressemøde tirsdag, at danskerne nu kan få udbetalt tre uger af de indefrosne feriepenge. Video Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen frister til forbrug. Tirsdag lukkede den op for at hæve tre ugers indefrosne feriepenge, som ellers skulle have stået og ynglet frem til din pensionering. Og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lægger ikke skjul på, at pengene gerne må få ben at gå på for at holde blusset oppe under privatforbruget og dermed landets økonomi.

Du kan med andre ord gå ud og fyre pengene af med regeringens velsignelse. Men er det nu også en god ide?

Rådgivningsfirmaet Finanshuset i Fredensborg lægger en klar linje for, hvornår det er en god ide at hæve penge, og hvornår det ikke er. Hvis din indkomst plus feriepengene ikke kommer op over grænsen for topskat på cirka 577.000 kroner før skat og arbejdsmarkedsbidrag, bør du som hovedregel få pengene udbetalt.

Så kan pengene efter lyst og behov bruges til forbrug, ekstraordinært afdrag på dyre lån, energiforbedringer, vedligeholdelse og forbedringer af boligen eller sommerhuset eller alternativt spares op eksempelvis på en aktiesparekonto eller en aldersopsparing, så du selv har indflydelse og kontrol over pengene.

Hvis du modsat skal betale topskat af pengene, bør du ifølge Finanshuset lade dem stå. De færreste pensionister kommer til at betale topskat, og feriepengene som pensionsopsparing hos LD har desuden den fordel, at de dels kan udbetales som et engangsbeløb, dels ikke giver modregning i folkepensionen. Og pengene kan blive stående og give afkast med den lave pensionsafkastbeskatning, så længe du vil, efter du er gået på pension.

Uafhængig investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen mener, at spørgsmålet, om feriepengene bør udbetales, afhænger af, om man har behov for pengene.

»Har man ikke det, kan det være fristende at få pengene udbetalt og indbetale på beløbet på en ratepension i banken. Det giver fleksibilitet om investeringsmulighederne, porteføljen kan tilrettelægges efter ens øvrige investeringer, og afhængig af depotbank vil det også være muligt at reducere omkostningerne betydeligt,« siger han og påpeger samtidig, at man skal være opmærksom på grænsen for indbetalinger på ratepensioner med skattefradrag.

Skattemæssig ulempe

Hvis man ikke ønsker at indbetale beløbet til en pensionsordning igen, men hellere vil investere pengene som almindelig opsparing, er der umiddelbart en skattemæssig ulempe, da pensionsbeskatningen er mere attraktiv, påpeger han.

»Men fleksibiliteten ved råderetten over pengene, flere valgmuligheder på investeringssiden og muligheden for at reducere omkostningerne skal man ikke undervurdere betydningen af. Måske vil det i sidste ende alligevel være en bedre løsning for mange,« siger han.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen mener ikke, at der er noget entydigt svar på, om man skal hæve feriepengene eller ej. Det afgørende er at finde ud af, om man har brug for pengene på nuværende tidspunkt.

»Skal man have pengene stående længe, er der generelt bedre mulighed for at opnå et højere afkast, da man kan tage højere risiko. Det gør sig også gældende med feriepengene, og derfor kan det blive til forholdsvist mange penge, hvis man lader dem stå,« siger Louise Aggerstrøm Hansen og tilføjer:

»Grundlæggende skal man spørge sig selv, om man har mere brug for pengene i dag, end den dag man går på pension. Har man brug for dem til den tid, så kan det være værd at overveje at lade dem stå, især fordi de ikke modregnes i tillæg til folkepensionen på samme måde, som udbetalingen af andre typer pensionsopsparing gør,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.