Forslag om en helt ny vejskat kan være på vej

Mandag kommer elbilkommissionen med forslag til nye bilskatter. En helt ny skat kan blive en af forslagene.

Mandag kommer bilkommissionen med Anders Eldrup i spidsen med rapport med forslag til nye bilskatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Et forslag om en helt ny vejskat kan være på vej. Med tidligere Dong-direktør Anders Eldrup i spidsen præsenterer ekspertkommissionen på mandag forslag til nye bilskatter. Et af dem kan blive en ny vejbenyttelsesafgift.

Det er både danske og udenlandske bilister, der i givet fald kan komme til at betale en ny skat for, at vi kan få flere grønne biler på vejene. Det skriver Politiken.

Politiken skriver, at skatten kendes i lande som Østrig og Schweiz. Herhjemme vil der dog være tale om en helt ny skat, som de danske bilister vil skulle betale. Målet er at få flere grønne biler ud på vejene i stedet for benzin- og dieselbiler, så vi har en større chance for at leve op til vores egne klimamål.

Kommissionen blev nedsat af Lars Løkke Rasmussens (V) regering i slutningen af februar sidste år. Den skal levere en konkret strategi for, hvordan regeringens målsætning om, at alle nye biler fra 2030 er lavemissionsbiler og fra 2035 nulemissionsbiler, bedst muligt kan realiseres. Samtidig skal kommissionen også komme med forslag til, hvordan de indtægter, der forsvinder for staten, i takt med at bilparken bliver mere grøn, kan tilvejebringes på anden vis.

Det tager tid

Hos bilejernes organisation, FDM, afventer man, hvilke forslag kommissionen kommer med. Men FDM fremhæver, at det er meget usikkert, hvordan kommissionens forslag bliver modtaget rent politisk, og det er meget usikkert, om regeringen og Folketinget kan nå at vedtage et nyt afgiftssystem, inden vi kommer ind i 2021. Derved er der store fare for, at vi igen i 2021 vil få problemet med spørgsmålet om forlængelsen af afgiftsnedsættelsen på elbiler.

»Derfor er der en overhængende risiko for, at vi om et år igen står i samme situation med et elbilsalg, der risikerer at gå i stå som følge af udsigt til højere afgifter. Det er selvsagt ikke holdbart; specielt ikke, når bilimportørerne allerede til foråret skal bestille biler til 2021,« hedder det i en pressemeddelelse fra FDM.

»Uden sikkerhed for vilkårene for elbiler i 2020 og de følgende år er importørerne forståeligt nok tilbageholdende med at bestille rigeligt hjem,« hedder det videre.

I regeringens forslag for finansloven for næste år bliver der lagt op til, at bilafgifter for elbiler og plug-in-hybrider bliver forlænget med et år. Det roser FDM, fordi registreringsafgiften på elbiler ellers stod til at stige fra 20 pct. til 40 pct. fra årsskiftet.