Forsikringsselskab på randen af konkurs - boligejere i knibe

Boligkøbere, der har tegnet en ejerskifteforsikring bør tjekke deres police en ekstra gang. Forsikringsselskabet Qudos er nemlig tæt på konkurs, og er det her ejerskifteforsikringen er tegnet, bør man skynde sig at gennemgå sit hus for skader, siger Forbrugerrådet Tænk.

(Arkivfoto) Boligkøbere, der har tegnet ejerskifteforsikring hos konkurstruede Qudos, kan højst få dækket skader, der opstår frem til og med 27. november næste år. Går selskabets konkurs dækker forsikring endnu kortere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske boligkøbere, der har tegnet en ejerskifteforsikring hos forsikringsselskabet Qudos via forsikringsmægleren Frida, må holde vejret i spænding den næste uge eller to.

Qudos smed i sidste uge håndklædet i ringen efter halvandet års forsøg på at få styr på selskabets skrantende økonomi og gik i såkaldt solvent likvidation i håb om at kunne afvikle selskabet uden tab for kreditorerne.

Men det er tvivlsomt, om det kommer til at ske. Onsdag offentliggjorde Finanstilsynet nemlig sin inspektionsrapport om Qudos, og her tyder konklusionen på, at Qudos er på vej mod en egentlig konkurs:

»Finanstilsynet vurderer umiddelbart, at der er en betydelig risiko for, at selskabet ikke vil være i stand til at honorere alle sin forpligtelser.«

Boligkøbere risikerer at stå uden forsikring

Ifølge vicedirektør i Fobrugerrådet Vagn Jelsøe står de boligkøbere, der har tegnet forsikring i Qudos rigtig dårligt, hvis selskabet går konkurs, selvom Garantifonden for Skadesforsikring formelt set dækker.

En ejerskifteforsikring skal nemlig tegnes, når hushandlen afsluttes, og løber i enten fem eller ti år. I den periode dækker forsikringen skjulte fejl og mangler, som den boligsagkyndige, der gennemgår boligen, ikke har noteret i tilstandsrapporten. Det er normalt ikke muligt at tegne en ny forsikring på et senere tidspunkt. I Qudos' tilfælde vil forsikringstageren være dækket af den selvrisiko, der stå i policen, og vil også kunne få forsikringspræmien tilbage minus en selvrisiko på 1.000 kr., hvis altså selskabet går konkurs.

»Garantifondens dækning er bedre end ingenting. Men selve logikken bag ejerskifteforsikringen gør, at Garantifonden lige præcis her ikke fungerer optimalt, fordi den kun dækker skader, der er opdaget på konkurstidspunktet,« siger Vagn Jelsøe og fortsætter:

Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk

»Hvis man har en ejerskifteforsikring hos Qudos, så er det nu, man skal gennemgå sin bolig grundigt for eventuelle skader, så man kan gøre sine krav gældende.«


»Det betyder, at hvis Qudos ender med at gå konkurs, vil garantifonden skrive til alle kunder, at de skal komme med deres krav inden for fire uger, men det er jo langtfra sikkert, at boligkøberen har opdaget skaden på det tidspunkt. Ofte opdager man først skaden efter flere år. Så mange forsikringstagere risikerer reelt at stå uden forsikring,« siger Vagn Jelsøe.

Hans råd til de berørte boligkøbere i ventetiden, indtil det bliver afklaret om Qudos går egentlig konkurs, er følgende:

»Hvis man har en ejerskifteforsikring hos Qudos, så er det nu, man skal gennemgå sin bolig grundigt for eventuelle skader, så man kan gøre sine krav gældende,« siger Vagn Jelsøe.

Situationen med Qudos og forsikringsagenten Frida minder på mange punkter om situationen, da det Luxembourg-registrerede forsikringsselskab Gabel og forsikringsagenten Husejernes Forsikring gik konkurs i 2016. En stor del af kunderne fik deres krav dækket, men en række boligejere står i dag uden dækning, fordi skaderne først dukkede op, da garantifonden ikke længere dækkede, fortæller Vagn Jelsøe.

Ejerskifteforsikring udløber om et år

Men selv hvis Qudos ikke går konkurs, må forsikringskunderne hos det kriseramte selskab se deres muligheder bliver stærkt begrænsede.

Mandag meddelte de to advokater, som står for at lukke Qudos ned, Anders M. Hansen, der er udpeget af selskabets bestyrelse, og Boris K. Frederiksen, der er udpeget af Finanstilsynet, at de har indstillet udbetalinger af skadeserstatning indtil videre, mens de undersøger selskabets situation.

Samtidig skriver de to advokater på Qudos' hjemmeside, at kunder, der har tegnet en ejerskifteforsikring hos Qudos, ganske vist stadig er dækket af forsikringen, men at de skal være opmærksomme på, at alle forsikringer, uanset hvornår de er tegnet, udløber et år fra den dato, hvor likvidationen trådte i kraft. Det betyder ifølge likvidatorerne, at ingen forsikringspolice tegnet hos Qudos vil være gyldig efter 27. november 2019.

Havde hensat 700 mio. kr. for lidt

At det er kommet så vidt for Qudos kommer ikke som den store overraskelse. Selskabet har kørt med store millionunderskud de sidst par år og har fået tilført kapital tre gange. Finanstilsynet har også haft et godt øje til Qudos, efter at den daværende ejer, det canadiske forsikringselskab Echelon, i foråret 2017 solgte selskabet til en gruppe danske investorer bag New Nordic Odin, hvis ejerskab ultimativt ender på øen Guernsey i Den Engelsk Kanal.

Finanstilsynet konstaterede blandt andet for et år siden, at der var hensat godt 700 millioner kr. for lidt til fremtidige erstatninger. Finanstilsynet gav selskabet påbud om øge sine hensættelser.

Selskabets bestyrelsesformand Tage Reinert beklagede i sidste uge situationen og oplyste i en pressemeddelelse, at Qudos har indgivet stævning mod Echelon for misinformation og mod revisionsselskabet PWC for utilstrækkelig revision af årsregnskabet for 2016.

Imellemtiden har forsikringsagenten Frida ændret sin strategi og sammen med forsikringsgiganterne ATP og PFA etableret et nyt forsikringsselskab, Domus. Ejerskifteforsikringer solgt gennem Frida siden 2. november er tegnet hos Domus og derfor ikke berørt af problemerne i Qudos.