Forbrugerrådet Tænk kræver handling over for negative renter, men frygter én ting

De negative renter skævvrider danskernes beslutninger og får nogle til at investere i aktier, der har givet tab. Bankerne kan allerede nu begynde at fjerne de negative renter over for kunderne, mener Forbrugerrådet Tænk.

Det vil se meget mærkeligt ud, hvis ikke bankerne begynder at fjerne de negative renter over for de private kunder. Det mener Forbrugerrådet Tænk på baggrund af de seneste meldinger fra Den Europæiske Centralbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankernes negative renter over for de danske forbrugere skal væk i en fart. Renten er på vej op, og der er ikke længere nogen grund til, at der skal være minusrenter på et indestående over et vist beløb.

Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk. Udmeldingen kommer, fordi Den Europæiske Centralbank, ECB, er på vej til at sætte renten op. Efter rentemødet torsdag forventer ECB, at renten vil blive sat op med et kvart procentpoint i juli og september, men at fortsatte overraskelser i inflationen kan nødvendiggøre en større renteforhøjelse i september. Dermed er de negative renter væk.

Det fik torsdag både Dansk Erhverv og SMVdanmark til at kræve, at tiden med negative rente på indlån skal være slut for de mindre virksomheder. Forbrugerrådet Tænk mener, at det samme skal gælde for de private kunder.

»Vi mener, at det nu er på tide at få set på de her negative renter over for forbrugerne. Nu falder argumentation for de negative renter bort. I hvert fald hvis Nationalbanken følger med, som den plejer at gøre,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

»Argumentet med, at bankerne skal betale negative renter på det overskydende indestående i Nationalbanken, forsvinder på den måde. Det vil det se meget underligt ud, hvis bankerne over for de private kunder ikke fjerner de negative renter,« siger han.

»Også fordi det kun er en mindre del af indlånsoverskuddet, der placeres i Nationalbanken. Dybest set mener jeg, at bankerne allerede nu kan begynde at fjerne de negative rente over for kunderne,« siger Morten Bruun Pedersen.

Skævvrider beslutningerne

Over for Dagbladet Børsen har Nicholas Rohde, der er indehaver af analysefirmaet Bankresearch, tidligere foretaget en beregning af de negative renter. Ifølge Nicolas Rohde viser beregningerne, at bankernes indtægter på kundernes indlån allerede i 2020 oversteg udgiften ved at placere pengene i blandt andet Nationalbanken.

Nicholas Rohde mener, at de stigende renter vil gøre overskuddet endnu større i år, hvis kundernes negative indlånsrenter ikke sløjfes.

Morten Bruun Pedersen mener, at det store problem er, at de negative renter skævvrider folks beslutninger.

»De har gjort, at mange er gået ud og har investeret mere, end de ellers har villet gøre for at undgå de negative renter. Det har gjort, at nogle har fået nogle tab på aktiemarkederne. Det har en negativ påvirkning flere steder i økonomien,« siger Morten Bruun Pedersen.

Sidder og lurepasser

Han frygter, at konkurrencen mellem bankerne ikke er stærk nok til, at de negative renter bliver fjernet hurtigt.

»Der skal være en fri prisdannelse. Det ser lidt mystisk ud, at bankerne sidder og lurepasser. Der sker ikke noget, hvis alle venter på hinanden. Det virker ikke som et dynamisk konkurrencebetonet marked. Der er ingen, som vil gå foran og fjerne de negative renter for at få nye kunder eller holde på de eksisterende,« siger Morten Bruun Pedersen.

Som beskrevet i Berlingske torsdag er bankerne meget tilbageholdende med at kommentere, hvad der kommer til at ske med de negative renter.

Når det gælder de private kunder, har man hos Nordea en rente på minus 0,7 procent for indeståender over 100.000 kroner. På spørgsmålet om, hvordan renten eventuelt vil blive ændret til efteråret, svarer Nordea Danmarks presseafdeling i en e-mail:

»Vi vil altid have et pristilbud til vores kunder, der er konkurrencedygtigt. Der vil vi kigge på, hvad Nationalbanken gør, og hvornår den gør det.«

I et e-mailsvar fra bankernes brancheforening, Finans Danmark, lyder det: »Finans Danmark kan af konkurrenceretlige årsager ikke kommentere bankernes fremtidige prisstrategier«.