Erhvervsminister under angreb: Jeg står ved min kritik

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener, at Danske Banks fordobling af udbetalingskravet til boligkøbere risikerer at forstærke et prisfald udløst af coronakrisen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) gentog og forsvarede i åbent samråd i Finansudvalget sin kritik af Danske Banks forhøjelse af kravet om egenfinansiering ved udlån til boligkøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Danske Banks fordobling af kravet til boligkøberes egen formue risikerer at gøre en nedtur på boligmarkedet værre.

Det gentog erhvervsminister Simon Kollerup (S) flere gange under et samråd tirsdag formiddag, hvor han skulle forsvare sin kritik af Danske Banks beslutning om, at boligkøbere skal være bedre polstrede for at få realkreditlån.

»Pointen er, at man risikerer at forstærke et prisfald gennem skærpede krav. Det er ikke det, vi har brug for. De økonomiske vismænd har den 6. april vurderet, at boligpriser kan falde op til 11 pct.,« sagde Simon Kollerup som svar på et af spørgsmålene fra LAs ordfører Ole Birk Olesen, som havde indkaldt til samrådet.

Han ville blandt andet vide, om bankerne efter Simon Kollerups mening burde lade være med at kræve en egenfinansiering af boligkøbere, som svarer til bankens forventninger om risiko for prisfald.

Netop en større egenbetaling vil bremse risikoen for, at boligejere ved et prisfald bliver insolvente, så de skylder mere, end deres bolig er værd.

Men Simon Kollerup afviste på samrådet, at størrelsen på udbetalingen handler om, hvordan boligpriserne udvikler sig.

»Skal udbetalingerne så falde, når boligmarkedet stiger? Det er ikke klog regulering. Lige nu handler det om ikke at så unødvendig tvivl, der kan føre til yderligere prisfald. Det afgørende er, at kunderne har en tilstrækkelig robust økonomi til boligkøbet,« sagde ministeren.

Han påpegede netop, at en lære fra finanskrisen var, at der ikke skal lempes på kravene ved långivning i gode tider og strammes i dårlige tider med henvisning til, at introduktionen af blandt andet afdragsfrie lån forstærkede boligprisernes himmelflugt, der varede i årene helt frem til finanskrisen i 2008.

Stramninger af kravene til boligkøberes økonomi især i områder med voldsomme prisstigninger blev først indført fra 2013, da boligmarkedet igen udviklede sig stabilt.

Simon Kollerup gik til modangreb ved at efterlyse, at de borgerlige partier ville »tage ansvar for boligejerne i en vanskelig situation.«

»Det er ikke en menneskeret at få et lån i banken. Men vi taler om noget fundamentalt – at få tag over hovedet. Og jeg opfordrer til, at bankene udviser samfundssind. Regeringen har frigivet den kontracykliske kapitalbuffer på 200 mia. kroner, og så kvitterer Danske Bank ved at øge kravet til boligejerne. Det er skuffende,« sagde han og understregede igen:

»Jeg står fuldstændig ved min kritik af Danske Bank.«

Ole Birk Olesen anklagede fra sin side ministeren for at omtale banken, som om den var en national instans – eksempelvis Nationalbanken – som har medansvar for hele landets økonomiske kurs.

»Det er regeringens opgave at føre økonomisk politik. Usikkerheden er maksimal, og i stedet for at kritisere private aktører for at tage hånd om den usikkerhed, så bør regeringen skabe den sikkerhed om dansk økonomi, så folk ved, hvad der sker derude,« sagde han.