Sådan har flere og flere boligejere polstret sig til krisen

Der er nu flere boligejere, der betaler afdrag på deres realkreditlån, end i de seneste 12 år. Nu kan coronakrisen lave om på det.

Andelen af boligejere, der afdrager på deres realkreditlån, er steget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fornuftige danske boligejere har over de senere år mere og mere fravalgt afdragsfrihed på deres realkreditlån.

Nu afdrager flere boligejere på deres realkreditlån end i de seneste 12 år, viser nye tal fra Finansdanmark.

Sammenlignet med 2013, da afdragsfrihed var mest udbredt, så har 189.000 flere boligejere i dag valgt at betale afdrag, påpeger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Hun mener dog, at rekorden kan dog være skrøbelig, da coronakrisen har vendt op og ned på samfundsøkonomien og arbejdsmarkedet. Mange boligejere er derfor blevet ramt på deres budget, og et afdragsfrit lån kan være en del af løsningen til at ride stormen af, mener hun.

»På trods af de store hjælpepakker har coronakrisen store økonomiske konsekvenser for mange boligejere, og en omlægning til et lån uden afdrag, kan blive en del af løsningen i den enkelte familie. Det så vi også efter finanskrisen, hvor interessen for de afdragsfrie lån steg mærkbart,« skriver hun i en kommentar til tallene.

Men det er et positivt udgangspunkt, at boligejerne har afdraget massivt de seneste år. I dag er 56,8 pct. af boligejernes realkreditlån med afdrag.

»Tager man udgangspunkt i, at der findes ca. 1,4 mio. boligejere med realkreditlån, betyder det, at de 796.000 i øjeblikket betaler afdrag på deres lån. Det er 25.000 flere end ved samme tid sidste år,« påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Kigger vi på priserne på et realkreditlån på en mio. kroner, så koster det 3.490 kroner om måneden efter skat med afdrag.

Uden afdrag koster det 1.180 kroner – begge mest fast rente.

Som F3-lån er ydelserne henholdsvis med og uden afdrag på 3.440 kroner og 750 kroner.

Cheføkonom Jeppe Borre i Arbejdernes Landsbank ser også positivt på den udbredte afdragsbetaling:

»Den høje sikkerhed i boligejernes lån er noget, vi skal bifalde i en tid, hvor usikkerheden er steget til nye højder. Dansk økonomi er blevet ramt af et regulært chok med coronavirussen. På kort tid er ledigheden steget markant, og boligpriser har vendt næsen nedad, hvilket jeg også forventer, kommer til at fortsætte over de kommende måneder. Her kan sikkerhed på lånesiden give en vis tryghed, da vi samtidig står med finansielle markeder, som har vist ekstreme og hurtige udsving,« skriver han i en kommentar.

Han forventer, at der er tale om en ekstremt dyb, men korterevarende, recession.

»Derfor ser vi også usikkerheden lette, arbejdspladser vende tilbage samt tiltagende aktivitet på boligmarkedet igen senere på året. Der er dog en reel risiko for, at recessionen ændrer karakter og bliver mere langvarig, om end det ikke er vores hovedscenarie,« skriver Jeppe Borre.