Det betyder den lave rente for din økonomi

Skal man indrette sin privatøkonomi efter rentens niveau? Hvilket boliglån skal man gå efter? Og hvorfor går det egentlig ud over pensionsopsparingen, at renten er historisk lav? Det er blandt nogle af de spørgsmål, som du kan få svar på i podcasten »Dine Penge«, hvor Jesper Rangvid, professor på CBS, er gæst i studiet.

Renten har på intet tidspunkt været så lav, som den er lige nu. Hvad det har af betydning for din økonomi, kan du høre om i podcasten »Dine penge«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Renten er et fænomen, som kan have stor indflydelse på mange områder i din privatøkonomi – alt lige fra boliglånet og pensionsopsparingen til dine investeringer på aktiemarkedet. Og den har aldrig været lavere, end den er lige nu, ifølge Jesper Rangvid, professor på CBS, som har kigget 5000 år tilbage i tiden.

»De sidste ti år siden finanskrisen er det kun gået en vej – og det er nedad. Det er bare blevet lavere og lavere,« fortæller han i podcasten »Dine Penge«, hvor han forklarer, hvordan den lave rente påvirker dele af vores privatøkonomi, og hvad man skal være opmærksom på, når renten begynder at stige igen.

 

Find alle episoder af podcasten »Dine Penge« i 24syv-appen via App Store, Google Play – og læs mere på berlingske.dk/podcast

 

Når det handler om boliglån, er renten det primære fokus for de fleste, men det er ikke den eneste omkostning, du skal være opmærksom på. Udover renten kommer der også bidragssatser på, og netop fordi renten i dag er nul eller ligefrem negativ på nogle af de korte realkreditlån, så udgør bidragssatsen en betydelig del.

»Bidragssatsen på det, vi kalder mere risikable lån som variabelt forrentede lån eller afdragsfrie lån, vil typisk være højere end på fastforrentede lån og lån med afdrag,« fortæller Jesper Rangvid.

På nuværende tidspunkt, hvor renten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån nærmer sig 1 procent, ærgrer mange sig nok, hvis de for noget tid tilbage skiftede deres flexlån ud med det fastforrentede toprocents lån. Men bør man have mere is i maven og gå efter det variabelforrentede lån?

»Jeg tror, man skal passe på med at indrette sin privatøkonomi efter, hvor man tror, renten går hen. Det vil jeg fraråde. Vi er i et helt exceptionelt lavt renteniveau, og derfor kan den altså også godt stige. Det skal man være forberedt på, hvis man vil spekulere i renten og tage et variabelt forrentet lån,« siger Jesper Rangvid og understreger, at man trods alt skal huske, at man ret simpelt kan konvertere sit lån i Danmark, hvis man ønsker en anden løsning.

 

»Intet af det er særligt sjovt. Hvis man eksempelvis betaler mere ind på pensionen, har man jo mindre til forbrug nu«


 

Lavere rente - færre penge til pension

Selvom boligen fylder meget i de flestes privatøkonomi, er det ikke det eneste element, som bliver påvirket af renteniveauet. Fortsætter det som nu, skal vi fremover vende os til et mindre afkast på pensionsopsparingen, end hvad vi tidligere har været vant til.

»De meget lave obligationsrenter, som giver lave afkast, betyder alt andet lige, at aktieafkastet også må forventes at blive lavere,« lyder det fra Jesper Rangvid.

Det betyder enten, at vi må finde os til rette med færre penge til pensionen, at man øger indbetalingen til opsparingen, eller at man vælger at kompensere for de lavere afkast ved at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

»Intet af det er særligt sjovt. Hvis man eksempelvis betaler mere ind på pensionen, har man jo mindre til forbrug nu.«

 

 

Er man interesseret i at øge formuen til forbrug på anden vis gennem investeringer, så er det ifølge Jesper Rangvid aktier, man skal lægge pengene i.

»Selvom aktieakastet vil være lavere, end det plejer, så vil aktier trods alt forvente at give et højere afkast end obligationer. Det er så også mere risikabelt, og det er derfor, det forventede aflast er højere,« fortæller han og understreger også, at selvom der ikke er noget, som tyder på det sker lige nu, så kan renten altid stige og ændre på situationen igen.

Find alle episoder af podcasten »Dine Penge« i 24syv-appen via App Store, Google Play – og læs mere på berlingske.dk/podcast