Danskernes rejselyst banket i bund af corona - »Oversøiske destinationer er næsten forsvundet«

Danskerne er blevet hjemme for at holde ferie i år. Danskernes forbrug i udlandet er faldet i alle lande undtagen Norge og Tyskland, viser nye tal.

Det har været rigtigt populært for danskerne at holde sommerferie herhjemme i år. Udlejningen af feriehuse slår rekord i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det har været en meget usædvanlig sommer for danskerne, og corona har for alvor slået vores lyst til at drage udenlands i stykker. Mange har holdt ferie herhjemme, og kun Tyskland og Norge kan betegnes som populære rejsemål for danskerne denne sommer.

Det viser nye tal fra Danske Bank. De er baseret på 750.000 kunders brug af kort og kontanthævninger i Danmark og i udlandet hen over sommeren. Der er tale om forbrug eksklusive onlinehandel.

I tallene kan man se, at mens omkring 15 procent af danskernes kortforbrug i juli 2019 foregik i udlandet, var det kun seks procent i år. Det er dog ikke alle lande, som er blevet ramt lige hårdt. Det største fald i danskernes forbrug var ikke overraskende i Italien, men coronakrisen har også sat en stor bremse på vores forbrug i eksempelvis Spanien og i lande som USA og Thailand.

Modsat har Norge og ikke mindst Tyskland stadig været populære rejsemål. Danskernes forbrug i de to lande er større i år end sidste år.

Privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen.

»Vi så, at der blev solgt flere rejser i juni, men det er ingenting i forhold til det, som vi plejer at se.«


»Det er ikke så overraskende, men danskernes rejselyst har virkelig ændret sig markant. Rigtigt mange har holdt ferie herhjemme, og det er helt vildt, at de oversøiske destinationer næsten helt er forsvundet. Der kommer til at gå lang tid, inden det kommer op igen,« siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen, der fremhæver, at tyskerne og nordmændene åbnede deres lande igen i juni, og at det naturligt nok har haft stor indflydelse på, hvor danskerne tog på ferie.

»Vi så, at der blev solgt flere rejser i juni, men det er ingenting i forhold til det, som vi plejer at se,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Gratis færger og museer

Hos Feriehusudlejernes Brancheforening har man også kunnet mærke, at rigtigt mange danskere har holdt ferie herhjemme i år. Danskere havde ved udgangen af juni 2020 booket dobbelt så mange feriehuse i forhold til samme tidspunkt sidste år. For hele 2020 regner Feriehusudlejerne med at komme op på otte mio. danske overnatninger. I 2019 var der kun 5,3 mio. danske overnatninger.

»Danskerne er væltet ud i sommerhusene. Vi har haft en helt exceptionel situation, og vi forventer og håber klart, at det vil smitte af på resten af året. Det skyldes først og fremmest, at man ikke har kunnet forlade landet, men det skyldes også de gratis færger til øerne og gratis adgang til museer. Næste år vil vi ikke få de helt samme tal, men vi forventer, at de danske overnatninger permanent vil ligge over det, vi tidligere har set,« siger administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening Carlos Villaro Lassen.

»Det at kunne holde ferie et sted, hvor du kan isolere dig og ikke skal dele en elevator med andre, er meget populært. Der er en stor trend ud af byerne og væk fra steder med fællesfaciliteter. Men muligheden for at isolere sig har man også i feriehuse i udlandet, det er klart,« siger Carlos Villaro Lassen.

Han understreger, at danske campingpladser og vandrerhjem også har haft en særdeles god sommer i år.