Danskerne søger som gale på disse boliger

Under coronakrisen er søgninger på Google efter en bestemt boligtype eksploderet til det højeste niveau nogensinde. Se kurven.

Interessen for sommerhuse på søgemaskinen Google er vokset voldsomt i marts, mens coronakrisen har bredt sig. Her et arkivfoto af sommerhuse ved Ebeltoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

På Googles søgemaskine stiger brugen af et bestemt ord til nye højder. Det er søgninger, der indeholder ordet »sommerhus«, der er vokset voldsomt under coronakrisen.

Således var der hidtil i marts på en indekseret skala en stigning på cirka en tredjedel af antallet af søgninger i marts 2019.

»Tallene understreger først og fremmest, at vores feriemønstre lader til at ændre sig som følge af corona. Vi kan ikke længere rejse til udlandet, så mange er nok gået i gang med at planlægge ferie herhjemme,« vurderer Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Se stigningen i antal søgninger herunder, efter tallene er sæsonkorrigerede.

Der er tale om indekserede tal til og med 22. marts, og indeks 100 på skalaen er den måned med flest søgninger, men som på grund af sæsonkorrektion ikke går til 100.

»Man må gå ud fra, at søgningerne i høj grad også handler om at leje - ikke kun at købe. Mange overvejer sikkert mulighederne for at komme ud af byen lige nu,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun påpeger desuden, at tallene er en forstærkning af en tendens, der i forvejen var i gang, med større og større interesse for sommerhuse.

»Men det kan også være til sommer, at flere overvejer, om de skal holde ferie i Danmark. Det har flere og flere valgt i de senere år, og dette (coronakrisen, red.) kan forstærke tendensen, mener privatøonomen.

Tallene er opgjort før statsministerens pressemøde mandag, hvor hun opfordrede danskerne til også at begrænse rejser rundt i Danmark.

I mæglerkæden Home spejler antallet af søgninger på Google sig i antallet af visninger af sommerhuse på mæglernes hjemmesider. Her er der i den seneste uge tale om en stigning på 14 pct. i forhold til ugen før.

Desuden har Home via YouGov spurgt 2.000 danskere om deres sommerplaner. Rundspørgen er gennemført fra tirsdag 10. marts. til fredag 13. marts i den uge, hvor statsminister Mette Frederiksen så at sige lukkede Danmark ned - og dagen efter rundspørgen var afsluttet i øvrigt ogå lukkede Danmarks grænser.

Ud af de 2.000 havde en tredjedel, 675, planer eller forventninger om at holde ferie i et sommerhus i Danmark. 6 ud af 10 af svarede, at coronavirus har øget deres interesse for at holde sommerferie i et dansk sommerhus.

»Mange havde selvfølgelig også allerede sommerhusplaner, inden coronavirus ramte os. Det viser udlejningstallene for de seneste år også, siger Michael Dalsager, som er kommunikationskonsulent i Home.

Sommerhussalget var inden krisen på rekordkurs med tocifrede stigningstakter i forhold til samme periode i fjor.

Blandt køberne oplever Home argumenterne for køb af sommerhuse som blandt andet, at sommerhuset ses som en grøn og klimavenlig ferieform, samt at sommerhuset har potentiale som både investering og som indtægt i form af udlejning. Ikke i en tid med negative renter på både bankindestående og obligationer samt usikre udsigter for aktiemarkederne.

Endelig er de økonomiske rammer omkring sommerhuse forbedrede med øget belåningsgrad, større udlejningsfradrag samt lettere adgang til at bruge sommerhuset hele året.