Danskerne hæver feriepenge som gale: »Regeringen kan være godt tilfreds«

Antallet af danskere, der har bestilt de indefrosne feriepenge, steg onsdag til over en million. Cheføkonom forventer, at mange kommer til at omsætte pengene i forbrug, hvilket vil have en god effekt på dansk økonomi.

Tirsdag formiddag fortalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde, at danske lønmodtagere nu kunne bestille tre ugers indefrosne feriepenge. Og det har over en million allerede gjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

1.153.500.

Det er onsdagens tal på, hvor mange danskere der på borger.dk har bestilt deres indefrosne feriepenge.

Det skønnes at svare til godt 25 milliarder kroner ud af de i alt 60 milliarder, der kan udbetales, oplyser ATP i en pressemeddelelse.

»Det lader til at være rigtig populært,« lyder meldingen fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

»Vi var på forhånd meget i tvivl om, hvor mange der ville vælge at anmode om pengene. Det må være et tegn på, at forventningerne om, at det måske kun ville være halvdelen eller totredjedele, der ville hæve, nok ikke kommer til at holde. På den måde kan regeringen jo være godt tilfreds.«

Det væsentlige spørgsmål går på, hvorvidt danskerne har tænkt sig at omsætte feriepengene til forbrug og ikke blot sætte dem ind på en opsparing.

Den hurtige udvikling i antal bestilte feriepenge får Las Olsen til at tænke det førstnævnte. Netop en omsætning til forbrug var målet, efter et politisk flertal tidligere i år besluttede at frigive tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge før tid for at sætte gang i økonomien.

»Hvis man alligevel har tænkt sig at spare pengene op, ville det for mange være rarere at lade dem stå. Ikke for alle, men for mange. Det, at man hæver dem, må være et tegn på, at man har tænkt sig at bruge dem,« vurderer Las Olsen.

Halvdelen til forbrug

I juni foretog Kantar Gallup en undersøgelse for Berlingske, der viste, at omtrent 50 procent af de udbetalte feriepenge ville gå til forbrug.

Mere præcist viste undersøgelsen, at danskerne vil bruge 34 procent af de udbetalte feriepenge på forbrug, mens 22 procent vil gå til opsparing i frie midler, ligesom en mindre del vil gå til pensionsopsparing og afdrag på gæld.

Af undersøgelsen fremgik det dog også, at en tredjedel af danskerne ikke havde taget stilling til, hvad de udbetalte feriepenge skulle bruges til.

Men hvis man antager, at også 34 procent af disse penge vil gå til forbrug, svarer det til, at omkring 50 procent af alle udbetalte feriepenge vil blive brugt på forbrug.

Las Olsen mener dog, at det kan være en udfordring at finde ud af, hvad man skal bruge sine penge på:

»Normalt spørger vi folk, hvad de vil bruge et ekstra beløb til. Svaret er typisk rejser og forbedringer i hjemmet. Vi er i en meget speciel situation lige nu, og rejser er jo rimelig svære at tage på. Forbedringer i hjemmet er så ret oplagte, men der er i forvejen ganske godt gang i byggeriet. Så det bliver ret spændende, hvad folk finder ud af at bruge pengene på. Man kan jo heller ikke brænde dem af på gode aftener i byen i øjeblikket.«

Las Olsen er dog sikker på, at »folk er kreative, når det kommer til at bruge penge og nok skal finde en udvej, som vil give en god effekt på dansk økonomi«.

ATP oplyser, at man har frem til 1. december til at bestille sine indefrosne feriepenge.

Hvis man ikke aktivt beder om feriepengene, bliver de udbetalt automatisk, når man når folkepensionsalderen, medmindre man af andre årsager forlader arbejdsmarkedet inden. Pengene vil blive forvaltet af Lønmodtagernes Dyrtidsfond frem til ens pensionstidspunkt.