Tage Frandsen på 70 år har dårligt ben og diskusprolaps, men han kan ikke afvise, at han stadig arbejder lidt om ti år

Kendisfrisøren Tage Frandsen er 70 år og arbejder stadig. Dermed er han forud for sin tid, for i en nær fremtid bliver alderdommen kortere og de fleste af os vil arbejde, til vi er over 70.

Tage Frandsen er 70 år og har arbejdet som frisør, siden han var 14 år. Han ved endnu ikke, hvornår han vil gå på pension. Her vasker Tage Frandsen hår på Helene Polano. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Tage Frandsen er atter trådt ind på trægulvet i salonen på Frederiksberg. Gulv og fødder er nære bekendte. De har været i tæt kontakt i titusindvis af timer, mens Tage Frandsen en meters penge højere oppe har tryllet med en saks i hånden. Og nu står han her altså igen efter at have været på det ugentlige visit hos sin fysioterapeut. De to diskusprolapser i ryggen skal der være styr på. Ligesom støttestrømpen under tøjet giver skjult hjælp til det højre ben, som fra tid til anden vælger at opføre sig utilregneligt, efter en åreforkalkning for snart 10 år siden førte til en fejloperation.

Skavankerne til trods har han ingen planer om at opgive gulv, saks og hår.

»Jeg kan ikke sige, hvornår jeg stopper. Min kæreste stopper i 2021, for der har han været i SAS i 50 år. Det kan være, at jeg også skal stoppe der. Men det er ikke sikkert. Måske skal jeg bare nøjes med at arbejde et par gange om ugen til den tid,« siger Tage Frandsen. Den 70-årige kendisfrisør har haft saksen i hånden, siden han som 14-årig kom i lære. Det giver samlet set 56 år på arbejdsmarkedet.

Pensionen bekymrer

I år træder Velfærdsforliget fra 2006 i kraft. Det betyder, at pensionsalderen stiger i takt med, at den gennemsnitlige levetid bliver længere. Det bekymrer danskerne. Ifølge en Kantar Gallup-undersøgelse lavet for Berlingske er halvdelen af danskerne stressede over, at pensionsalderen stiger.

Tage Frandsen åbnede salonen på H.C. Ørsted Vej i 1992. I dag lejer han sig ind, og det giver ham en større frihed til at komme og gå, som han vil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Tage Frandsen er prototypen på fremtidens senior på arbejdsmarkedet. For forude vil der for nogle arbejdsgrupper vente slidte kroppe, men også en intakt åndsfriskhed. For vi lever længere, og vi er friskere i langt flere år end tidligere. Ligesom Tage Frandsen vil nogle af fremtidens seniorer fortsætte på arbejdsmarkedet af lyst. Andre vil gøre det af nød.

»Jeg fortsætter, fordi jeg har lyst til det. Jeg elsker mit arbejde. Jeg arbejder tirsdag, torsdag, fredag og lørdag. Men hvis en af de kunder, jeg har klippet i 37 år, spørger, om jeg kan en onsdag, så gør jeg det. Det betyder ingenting,« siger Tage Frandsen, der bor lige overfor frisørsalonen på H.C. Ørsteds Vej.

En mand kommer hjemmevant ind i salonens baglokale med en golden retriever i snor.

»Det er min kæreste Karsten. Han bliver 70 lige straks og arbejder stadig fuld tid. Vi har været sammen i 38 år. 39 år i år,« fortæller Tage Frandsen, mens han nikker mod Karsten Bjørn og hunden.

Det sociale menneske

»Jeg er et meget socialt menneske. Jeg nyder samværet med mine kollegaer, og jeg elsker mine kunder. Jeg går ikke sur på arbejde, og jeg går ikke sur hjem. Hvis jeg gjorde det, tror jeg, jeg ville sige stop.«

Der står stadig »Tage Frandsen« på døren ind til salonen, men for to år siden overtog frisøren Peter Aagaard stedet. Nu lejer Tage Frandsen sig ind, og det er en ordning, der passer ham godt.

»Da Peter overtog forretningen, var det på den betingelse, at jeg kunne blive her, så længe jeg har lyst. Jeg kan gå og komme, som det passer mig. Det giver en stor frihed,« forklarer Tage Frandsen, der åbnede salonen på H.C. Ørsteds Vej i 1992.

Tage Frandsen føntørrer Helene Polanos hår. Småskavankerne er begyndt at komme til. Ryggen, skuldrene og det højre ben døjer han lidt med. Men ikke så meget, at han ikke har lyst til at gå på arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

På salonens vægge hænger fortsat portrætter af Birthe Kjær, Lotte Heise, Trine Michelsen og andre af de utallige kendisser, der har ladet sig forskønne i Tage Frandsens kyndige hænder - hænder der til alt held fortsat fungerer upåklageligt. Trods de mange timer med saks og det faktum, at Tage Frandsen aldrig bruger handsker, heller ikke når han farver hår.

Alt i alt er det blevet til rigtig mange klipninger, farvninger og »friseringer«. Tage Frandsen har ikke været lad i sit arbejdsliv. Utallige timer er blevet tilbragt ved kundernes nakker.

»Jeg har haft mange arbejdsdage på 14-15 timer. Jeg har vel typisk arbejdet omkring 60 timer om ugen,« fortæller han om sit arbejdsliv, før han skruede lidt ned for blusset.

»Fordi jeg ikke er så høj, så står jeg med løftede arme og akavede stillinger med mine skuldre. Så skuldrene har jeg også døjet lidt med ud over ryggen og mit ben.«

16 revyer på ét år

På et tidspunkt satte Tage Frandsen hår ved 16 revyer på et år. Han kunne ofte starte dagen med kunder, og bagefter tage videre til Miss Danmark, modeshows eller andre arrangementer til langt ud på aftenen. I dag er der dog droslet noget ned på arbejdsmængden. Og Peter Aagaard har overtaget de fleste af revyerne.

»Jeg har kun en revy tilbage. Det er i Herning med Jan Schou. Den revy har jeg friseret ved i 27 år, så nu tager jeg fri fra salonen i fire eller fem dage, og så kan jeg gå stille og roligt og nusse med det derovre. Det fungerer godt for mig,« siger han og strækker det højre ben under sig. Det gør kun ondt en gang imellem. Men så er det også som at få en kniv i benet.

Hvis kroppen kan holde til det, så afviser Tage Frandsen ikke, at han stadig »friserer« til en revy eller to om 10 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

For at kompensere for sliddet på kroppen har Tage Frandsen forsøgt hele tiden at »holde sig i gang«.

»Jeg begyndte at gå til dans, da jeg var 15 år, og jeg danser stadig både latin og standard ude ved Soffie (Dalsgaard, red.). Jeg har tidligere gået i fitnesscenter. Det bør jeg nok gøre igen,« siger Tage Frandsen og klapper sig på maven.

71 eller 17

Nok kommer der til at være 71 år i lagkagen om et par måneder, men indeni står tallene omvendt.

»Jeg føler mig nok som en på 17 år indeni. Jeg er stadig lidt af en festabe. Jeg har altid elsket festen. Klokken bliver altid tre, fire eller fem, før jeg går hjem,« siger han og tilføjer:

»Jeg syntes, det var svært at runde de 70 år. Jeg kan faktisk godt finde på at lyve om min alder. Hvis jeg nogen spørger, hvor gammel jeg er, så spørger jeg, hvad tror du? Jeg siger ikke lige med det samme, at jeg er 70 år.«

Ligesom det kan være svært at forlige sig med tallet, der kravler opad, så kan det også være svært for Tage Frandsen at give slip på det erhverv, der har stået på hans visitkort gennem et helt liv.

»Min identitet hænger meget sammen med frisørfaget. Jeg har elsket mit arbejde, siden jeg som 14-årig fik min læreplads. Jeg kan også godt lide at hjælpe. I forgårs var jeg til guldbryllup. Der friserede jeg 11 gæster. Det var der nok ikke så mange andre, der var stillet op til. Men det gør jeg. Det er jo også skønt at have noget pænt at kigge på,« griner han og tilføjer:

»Jeg kan godt forestille mig at frisere til et par revyer om 10 år. Hvis helbredet kan holde til det, tror jeg godt hovedet kan være med.«