Legendariske Søpavillonen genåbner til foråret: »Vi regner med at se dem, der elsker at danse«

Kokken Frederik Bille Brahe og andre kendte danskere, står bag et projekt, der skal gøre træbygningen ved Peblingesøen til natklub, danse- og spisested.

Søpavillonen på bredden af Peblingesøen blev opført 1894-1895. Siden har der været planer om nedrivning, bl.a. for at give plads til en svømmehal tegnet af Jørn Utzon. Nu vil tre unge københavnere give stedet en ny guldalder som natklub og restaurant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af Københavns mest charmerende vartegn, Søpavillonen ved Peblingesøen, som i folkemunde vittigt er blevet kaldt Klamydiaslottet, bliver nu omdannet til natklub og restaurant.

Håndværkere er både ude og inde i gang med at istandsætte den havehus-agtige træbygning, som ventes genåbne til foråret.

Det er makkerparret Simon Lennet og Simon Frank, som de seneste år har stået bag spektakulære underholdnings-initiativer i København, og den kendte kok Frederik Bille Brahe, som bl.a driver restauranter i Statens Museum for Kunst og Kunsthal Charlottenborg, der sammen med tre kolleger vil omdanne den ikoniske træbygning til restaurant og natklub.

»Vi vil føre Søpavillonen ind i en ny guldalder. Vi overtager en historisk bygning uden historie, i vores tid i hvert fald, så vi har en unik mulighed for at vaske tavlen ren og tilføje et nyt kapitel til en ellers blakket fortælling. Søpavillonen står som et kæmpestort tomt lærred, der bare venter på, at nogen samler penslen op. Her er der endelig en mulighed for at give folk en helt anden oplevelse og en aften, der kan orkestreres forskelligt fra weekend til weekend. Vores ambition er at lave den måske bedste restaurant, den måske bedste natklub, den måske bedste bar, men den definitivt og ubestridt bedste oplevelse i København. Punktum,« siger Simon Lennet.

Simon Lennet

»Søpavillonen står som et kæmpe stort tomt lærred, der bare venter på, at nogen samler penslen op.«


Det er planen, at stedet på længere sigt skal have åbent på hverdage, så folk, der bor rundt om søen, kan benytte stedet til »andet end undren«, som Simon Frank udtrykker det.

»Vi har tonsvis af visioner og drømme for matriklen, men vi skal starte et sted, og alle ressourcer ryger til en begyndelse ind i driften af restaurant og natklub,« siger han.

Simon Lennet fortæller, at det er en række tilfældigheder, som har gjort, at han og hans kompagnoner har kastet sig ud i projektet.

»Jeg er selv vokset op 500 meter fra pavillonen, og hver morgen på vej til skole drømte jeg om en dag at indtage eventyrslottet. Siden Simon Frank og jeg mødte hinanden og begyndte at blive gamle nok til endelig at starte vores egne projekter, har pavillonen for os altid stået som et symbol på det uopnåelige. Pavillonens rygte nærmest tiggede os om at ændre det til noget sjovere, og jeg tror, at det er, hvad der i sidste ende har drevet os ud i denne lidt obskure plan,« siger Simon Lennet.

Hvad er stedets kvaliteter?

»Det er en underlig ro og en voldsom energi på én og samme tid. Rummene og udendørsområderne oppe og nede kan virkelig noget forskelligt, og det er den forskellighed, vi prøver at dyrke i opbygningen og konceptualiseringen af Søpavillonen anno 2019. Og så kan man jo ikke benægte, at lokalerne og omgivelserne bare er vanvittigt smukke - komplet uden sidestykke i København,« siger Simon Lennet.

Simon Lennet, Frederik Bille Brahe og Simon Frank (fra venstre) er erfarne iværksættere og satser nu på at give Søpavillonen en fremtid med restaurant, bar og natklub. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Bie.

Hvilke kunder satser I på?

»Lige børn leger bedst er verdens største misforståelse og værste kliché. Hvis man formår at skabe et frit rum, hvor det er forskellighederne og kontrapunkterne, der skaber energien, så kommer festen i centrum. Med den målsætning er det svært at svare på, hvilke kunder vi satser på. Vi regner med at se dem, der elsker at danse og har en udadvendt og farverig energi. Har man ikke det, må man tage et andet sted hen,« siger Simon Lennet.

Klamydiaslottet og Søpølsen

Søpavillonen har haft en omskiftelig historie.

Den blev opført til Kjøbenhavns Skøjteløberforening i 1895 og er tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup, som bl.a. står bag Statens Museum for Kunst, Pantomineteatret i Tivoli og Jorcks Passage ved Strøget.

I 1960erne gjorde restauratør Oscar Davidsen stedet til Københavns fineste smørrebrødssted, og i 80erne læste digtere som Michael Strunge og Bo Green Jensen op i bygningen. I 70erne var det på tale at rive bygningen ned for at give plads til en flersporet vej gennem byen, Søringen, og i 1979 var der planer om at opføre en svømmehal, tegnet af Jørn Utzon, på stedet.

»I folkemunde har stedet, som har fungeret som score-sted, haft øgenavne som Klamydiaslottet og Søpølsen.«


De seneste årtier har stedet haft skiftende lejere. Enhedslisten har brugt stedet til valgfest, der har været danset burlesque i bygningen, og i 2008 fejrede dating-sitet dating.dk sin ti-års førdselsdag her. I folkemunde har stedet, som har fungeret som score-sted, ikke bare haft øgenavnet Klamydiaslottet, men også blevet kaldt Søpølsen og Damhuskroen ved Peblingesøen.

Ifølge Allan Mylius Thomsen, medlem af København Borgerrepræsentation og kender af Københavns historie, betyder Søpavillonens centrale placering, at mange kender og har en mening om bygningen. Han forklarer bygningens omskiftelige historie med dens geografiske placering.

»Mange af de ting, man har forsøgt på stedet, er ikke lykkedes, fordi bygningen, indtil man fik Metro-stationen ved Forum, har ligget mellem dem gamle og den nye by uden en sammenhæng til nogen af siderne. Det er et meget stort lokale, som er dyrt at opvarme, og der skal meget personale og mange gæster til at få stedet til at løbe rundt,« siger Allan Mylius Thomsen.