4 stjerner: Skal mænd skæres i småstykker?

Hvis man læser Valerie Solanas »SCUM Manifest« helt bogstaveligt, er svaret ja.

I sin bestræbelse på at kompensere for den kendsgerning, at han ikke er hunkøn, har manden forvandlet verden til en bunke lort. Mente Valerie Solanas. Her fotograferet i 1967. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forlaget Grif Fred W. McDarrah
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SCUM er et akronym for Society for Cutting Up Men, og eftersom livet i dette samfund ifølge forfatteren Valerie Solanas i bedste fald er røvkedeligt, og eftersom ingen aspekter af det i bund og grund har nogen relevans for kvinder, tilskyndede hendes manifest fra 1968 alle civiliserede, ansvarsbevidste og eventyrlystne hunkønsvæsner til at omstyrte regeringer, undergrave det økonomiske system og frem for alt udrydde det mandlige køn én gang for alle.

Den »radikale feminist«, som medierne døbte Valerie Solanas, var en mislykket manuskriptforfatter, dengang manifestet udkom, men også en uddannet psykolog, der kunne sin Freud og sin Jung i søvne. Hun skriver et sted i starten af sit manifest:

»Det er nu teknisk set muligt at reproducere sig uden hjælp fra mænd og udelukkende fremstille hunkønsvæsner. Det bør vi gå i gang med snarest. Hankønnet er et biologisk uheld.«

Ifølge Valerie Solanas lider Manden af »fissemisundelse«, og i sin bestræbelse på at kompensere for den kendsgerning, at han ikke er hunkøn, har han forvandlet verden til en bunke lort. Størstedelen af manifestet består af overskuelige afsnit, der forklarer, hvad han er ansvarlig for: krig, undertrykkelse, primitiv dyriskhed, psykiske lidelser, fordomme, social og økonomisk ulighed, kedsomhed, censur, mistro, had, vold og død. Med færre ord: alverdens dårskab.

Det eneste punkt, hvor Manden har været Kvinden overlegen, er i PR: Han har været eminent til at overbevise hende om alt det modsatte. Man ser for sig, hvordan den androgyne kvinde sad med blodskudte øjne og hamrede manisk på skrivemaskinen. Om hun brød ud i latterkrampe over sine egne formuleringer, eller om hun skrev samtlige 96 sider i alvorsfuld mine, forbliver en gåde i forhold til, hvordan vi skal forstå hendes værk.

Er det satire? Er det meningen, vi skal slå os på låret over haha-misandrien, en slags uffe holmsk omvendthed? Eller skal vi løfte en knyttet næve og råbe »godt brølt, søster«, når vi læser sætninger som:

»Han (Manden, red.) vil svømme gennem floder af snot, vade i bræk til halsen, hvis han tror, der venter ham en venligsindet fisse. Han er parat til at kneppe en kvinde, han foragter, kneppe selv den hæsligste kælling – og oven i købet betale for det.«

Det er jo hylende morsomt. Er det, fordi det ikke er uden et gran af sandhed?

Uanset om man skal læse Solanas’ manifest bogstaveligt, forkaste det som en gal kvindes værk eller læse det, som man i 1729 læste Jonathan Swifts »A Modest Proposal« (et satirisk essay, der foreslog, at man fedede fattige folks børn op og serverede dem som mad for de rige, så de ikke længere var en byrde for forældre og samfund), har hun ikke historien på sin side.

Samme år som manifestet først udkom, opsøgte hun kongen af pop art, Andy Warhol, og affyrede tre skud mod ham (hun beskyldte ham for at stjæle manuskriptet til hendes teaterstykke »Up Your Ass«), og derfra var hendes liv én lang deroute, til hun døde i 1988. Hun blev stemplet som sindssyg og forblev mere kendt for skudepisoden end for sine værker.

Som litterat og feminist tvivler jeg på, at andre feminister læser manifestet og føler sig enige med Solanas. Det er intellektuelt underfrankeret, gruopvækkende, dumt. Men tænk alligevel over dette: Solanas opfordrer kun til den vold mod mænd, mænd har begået mod kvinder i hundredvis af år.

Foto: Forlaget Grif.

Eller som komikeren og forfatteren Sanne Søndergaard skriver i bogens forord:

»Den vold, der stadig er så meget en del af kvinders hverdag, at vi accepterer, at dét at være kvinde er lig med (...)  afvæbnende smil til klamme kommentarer – og at sige okay til sex med ham, der pressede på for at komme med hjem, for nu er man alene med ham, og et nej kan være farligt.«

Når alt kommer til alt, er dette én af de vigtigste genudgivelser i 2021, så længe vi bare forstår, at der er mening i galskaben, og at vi bruger den intelligent – uden at skære nogen i småstykker.

Titel: SCUM Manifest
Forfatter: Valerie Solanas. Oversætter: Ellen Boen Forlag: Grif. Sider: 96. Vejl. pris: 100 kroner