Trods krummer i persongalleriet kommer krimidebut aldrig helt op at ringe

Boganmeldelse: »Kvinden fra Magnoliavej« bærer præg af at være en debut. Den vil alt for meget og er samtidig alt for lang. Der er dog ros til selve hovedhistorien, der er ganske godt skruet sammen.

Der er vitterlig potentiale i historien om den 38-årige, fraskilte kvinde, der findes myrdet, fastfrosset i sne og is, uden for sit hjem i et vinterkoldt lokalsamfund i Hornsherred. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Uanset hvilken form for debut, der er tale om, så vil man som debutant så hjertens gerne gøre sit bedste og på den måde vise sig selv og hele den verden, man betræder for første gang, at man ikke bare er god nok og dermed har en eksistensberettigelse, men måske endda også er bedre end gennemsnittet.

Det er bare, som bekendt, langtfra alle debutanter, der slipper godt fra »første gang«, hvilket det debuterende forfatterpar Anne Heurlin og Torsten Warrer, der lige nu er aktuel med kriminalromanen »Kvinden fra Magnoliavej«, er et bevis på.

Og det er rigtig ærgerligt.

»Men vi arbejder ikke blot med en kronologi i slowmotion, men også med et sikkert utilsigtet festfyrværkeri af fortabelse i menneskets kringelkroge og narrative afstikkere. For slet ikke at tale om forfatterparrets massive ønske om at få læseren til at føle sig ét med det lokalsamfund, hvori historien finder sted.«


For der er vitterlig potentiale at spore i historien om den 38-årige, fraskilte kvinde, der findes myrdet, fastfrosset i sne og is, uden for sit hjem i et vinterkoldt lokalsamfund i Hornsherred.

Og der er så sandelig krummer i det persongalleri – hvad enten der er tale om medlemmerne af det lokale politi eller det mindre hav af store og små mistænkte, der måske/måske ikke er morderen – som de to debutanter, der i deres civile liv begge arbejder inden for psykiatrien, folder ud undervejs.

Kronologi i slowmotion

Men bogen lider af det, der tit og ofte rammer en debutant – nemlig det faktum, at der er tale om en debut, hvor man vil mere, end man kan, og som derfor desværre ender med hverken at være bedre end gennemsnittet eller bare god nok.

Helt grundlæggende er der to ting, der trods forfatterparrets mærkbare skriveiver og tydelige, omfattende research, spænder ben for »Kvinden fra Magnoliavej«. Og det er manglende redigering samt fraværet af tempo og drive. »Kvinden fra Magnoliavej« er simpelthen alt, alt for lang, og bogens gennemsnitstempo er nærmest helt i bund, flere steder tangerende til tomgang.

Faktisk føles opklaringen af mordene – for der er i øvrigt flere – i mange og lange perioder mest af alt som en gedigen test af læserens tålmodighed. Endda i en sådan grad, at ærværdige Tom Barnaby i »Midsomer Murders«-serien (dansk: »Kriminalkommissær Barnaby«) og nysgerrige Erica Falck i »Fjällbacka«-serien til sammenligning kommer til at fremstå som vilde kaniner i brunst.

Men vi arbejder ikke blot med en kronologi i slowmotion, men også med et sikkert utilsigtet festfyrværkeri af fortabelse i menneskets krinkelkroge og narrative afstikkere. For slet ikke at tale om forfatterparrets massive ønske om at få læseren til at føle sig ét med det lokalsamfund, hvori historien finder sted.

Google Maps?

Hvad angår sidstnævnte, så fremstår bogen flere steder således som en litterær udgave af et ufrivilligt og ulykkeligt ægteskab mellem Google Maps og Lokalarkivet for Hornsherred og Omegn.

Bogomslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Trykværftet.

Men ikke nok med det. Bogens indhold kunne snildt fordeles ud over en fire-fem sæsoner på en streamingtjeneste, der ikke er bange for at prøve langtrukne formater af.

»Kvinden fra Magnoliavej« er bare ikke en tv-serie. Det er en bog på knap 500 sider, der med fordel kunne redigeres ned til det halve og så gemme noget af krudtet til en eventuel toer og treer.

For hovedhistorien er som sagt god, og morderens navn og identitet er ganske godt skruet sammen. Det skal bogen have en stjerne for. »Kvinden fra Magnoliavej« skal også, trods alt, have en skulderklap-stjerne for forfatternes tydelige ønske om at skabe en dybde i diverse karakterer. Og bogen kunne såmænd sagtens have fået flere stjerner, hvis dog bare ikke alle ideerne på opslagstavlen var kommet med i det endelige manuskript.

Men sådan er det med debuter. De er svære. Men man lærer af dem. Og kommer igen. I en redigeret udgave.

Kvinden fra Magnoliavej

Forfatter: Anne Heurlin & Torsten Warrer. Sider: 478. Pris 299,95 kr. Forlag: Trykværket.