Snart kan københavnerne gå i land her: »Der er altid mange positive og overraskede miner, når man kommer trækkende med en ø gennem havnen«

For to år siden dukkede en flydende ø op i Københavns Havn. Den var en del af projektet Copenhagen Islands, og nu er tre nye øer efter al sandsynlighed på vej til Nordhavn.

Gå i land på en flydende ø – midt i Københavns Havn. Efter planen er der tre nye øer på vej. Og står det til folkene bag, vil havnen få selskab af en hel klynge af øer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fokstrot
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to år siden kunne man pludselig se en snedkerbygget ø, der lå og vuggede i Københavns Havn. På midten stak et enligt træ op, og i modsætning til andre øer kunne denne flyttes rundt. Hen over sommeren lå den forskellige steder i havnen – blandt andet ved Kronløbsbassinet i Nordhavn.

I 2019 var den cirka 20 kvadratmeter store prototype med plads til omtrent ti personer igen på vandet. Denne gang husede den i samarbejde Copenhagen Photo Festival en fotoudstilling ved La Banchina på Refshaleøen.

»Hver gang vi har sejlet øen rundt – og lagt til land – har den fået stor opmærksomhed. Der er altid mange positive og overraskede miner, når man kommer trækkende med en ø gennem havnen – og så endda en med et stort, velvoksent træ på midten,« siger Magnus Maarbjerg fra tegnestue- og byggefælleskabet Fokstrot.

Den første ø – Ø1 – dukkede i 2018 op i Københavns Havn. Den var tænkt som en slags installation, men var samtidig en kommentar til udviklingen i Københavns Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fokstrot.

Sammen med sin australske kollega Marshall Blecher har Fokstrot udviklet Copenhagen Islands, der indtil videre består af en enkelt ø, Ø1. Går alt efter planen, vil endnu tre øer poppe op i havnen til næste sommer, og her vil alle, der færdes på vandet, kunne lægge til.

Magnus Maarbjerg, partner i Fokstrot

»Vi synes, der skal være flere fristeder i havnen. Med øerne vil vi skabe nogle nye oplevelsesrige udflugtssteder for både sejlere, turister og byens indbyggere.«


Øerne kommer med al sandsynlighed til at ligge i Nordhavn, hvor Copenhagen Islands tidligere har haft et samarbejde med By & Havn. Og de vil efter planen være endnu grønnere og frodigere end den første.

»Vi vil skabe fokus på den enestående blågrønne bynatur, vi har i Københavns Havn, og det tænker vi, at vi kan gøre ved at skabe mere landskab og vegetation på øerne. Til glæde for besøgende sejlere, men også for dyrelivet både over og under vandoverfladen,« siger Magnus Maarbjerg.

En klynge af øer

Copenhagen Islands begyndte som et kunstprojekt mellem Magnus Maarbjerg og australske Marshall Blecher, som læste sammen på arkitektskolen.

»Fra dag ét var der rigtig mange besøgende, og det var tydeligt, at den havde en stor effekt på livet i området. Så vi har brugt de sidste par år på at videreudvikle og formidle projektet, og vi nu er klar til at lancere anden generation af øerne,« siger Magnus Maarbjerg.

Et fremtidsscenarie kunne være, at der kommer hele klaser af øer. Det sker dog ikke lige nu og her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fokstrot.

Også i udlandet skabte øen opmærksomhed, og flere arkitektur- og designmagasiner skrev historien om installationen, der sejlede rundt i Københavns Havn. Det er også blevet til flere internationale designpriser, ligesom Ø1 var nomineret til Danish Design Award 2020 i kategorien »Liveable Cities«.

»Sejlende og forbipasserende på kajen syntes, at det var et nyt og opsigtsvækkende element i havnebilledet. Især fordi der stikker et træ op på midten. Det ligner jo lidt sådan en emoji for »ø« og er nærmest blevet et ikon for den øde og jomfruelige ø,« siger Magnus Maarbjerg, der også designede øen som en kommentar til udviklingen af havnen.

Magnus Maarbjerg, partner i Fokstrot

»På sigt kunne vi sagtens se potentialet i at lave en hel flydende øgruppe, hvor man kunne etablere alle mulige forskellige sjove funktioner som for eksempel flydende nyttehaver, fiskeplatforme, naturbade og måske endda en flydende sail-in-café.«


Han så gerne, at der var flere rekreative områder langs vandet – eller ude på vandet for den sags skyld.

»Vi interesserer os meget for havnen. Vi har kontor ved Sluseholmen og har de seneste år fulgt den massive udvikling, der har været. Mange steder er de offentlige arealer langs de nye bebyggelser blevet underprioriteret. Det er noget, vi godt kunne tænke os at skabe noget opmærksomhed omkring,« siger Magnus Maarbjerg, der med øerne vil give københavnerne flere muligheder for at bruge det attraktive vand.

»Havnen er jo et offentligt areal, men der er nybebyggelser, hvor det nærmere bliver behandlet som en privat forhave. Så det umiddelbare mål er at skabe nogle nye oplevelser i havnen, men det er også en kommentar til havnens udvikling. Vi synes, der skal være flere fristeder i havnen. Med øerne vil vi skabe nogle nye oplevelsesrige udflugtssteder for både sejlere, turister og byens indbyggere,« tilføjer han.

Skal give mere liv

Hvis alt går som forventet, vil de sidste samarbejdspartnere inden sommerferien skrive under på en aftale, der gør det muligt at tage næste skridt, som er at få øerne produceret.

Magnus Maarbjerg mener især, at de har et potentiale nogle af de steder i havnen, hvor der ikke sker så meget.

»Det handler om at skabe liv uden at tivolificere havnen. Vi håber, at vores projekt kan bidrage til sådan en udvikling. På sigt kunne vi sagtens se potentialet i at lave en hel flydende øgruppe, hvor man kunne etablere alle mulige forskellige sjove funktioner som for eksempel flydende nyttehaver, fiskeplatforme, naturbade og måske endda en flydende sail-in-café,« siger han.

Prototypen kommer efter al sandsynlighed ikke på vandet i år. Så det bliver sommeren 2021, der kommer til at stå i øernes tegn.

Sådan kunne nye øer se ud i havnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fokstrot.