Fra vinprop til Nordhavn: 2.700 kvadratmeter kork beklæder facaden på Københavns nye parkeringshus

Mange forbinder nok materialet med proppen i vinflasken, men kork kan også bruges i arkitektur. Snart vil 2.700 kvadratmeter kork beklæde facaden på et nyt københavnsk parkeringshus i fem etager.

xxx
Kork er et materiale, mange designere og arkitekter bruger i dag, blandt andet fordi, det er bæredygtigt. Her det kommende p-hus i Nordhavn, hvor facaden er udstyret med kork i felter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Nogle vil instinktivt tænke på gulvene i 70ernes og 80ernes parcelhuse eller en opslagstavle, når de hører ordet kork. Andre på den prop, der skal trækkes op, inden man kan skænke sig selv et godt glas vin.

Men kork kan også bruges til alt fra møbler til arkitektur, og inden længe kommer materialet til at fylde i det københavnske gadebillede. Ved den kommende metrostation ved Trælastholmen i Nordhavn skal der opføres et parkeringshus i fem etager, og her bliver facaden beklædt med mere end 2.700 kvadratmeter kork.

Her som det kommer til at se ud om aftenen, hvor kunstig belysning skal fremhæve facadens udtryk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Bag tegningerne står Vilhelm Lauritzen Arkitekter og STED | By og landskab, som netop har vundet en konkurrence udskrevet af By & Havn. Det er det samme arkitektfirma, der i København står bag byggerier som Krøyers Plads, DR Byen, Europaskolen, det kommende Nyt Hospital Nordsjælland og af lidt ældre dato VEGA og Radiohuset på Frederiksberg.

Første store danske byggeri med kork

I udlandet har materialet kork været populært i byggerier i en årrække. For eksempel Ecorkhotel i Portugal, der med en hel facade af kork var frontløber i 2014 som her beskrevet i Wall Paper.

I foråret skrev New York Times desuden en større artikel, hvor avisen lovpriste materialet for at være særligt bæredygtigt og med en lang række eksempler på arkitektur med kork, og nu begynder det også at rykke i Danmark, hvor parkeringshuset bliver landets første store byggeri, der bærer en facade af kork.

»Forslaget er både en gestus til områdets historie som et sted, hvor man opbevarede og håndterede træ og samtidig et ønske om at tilføje et bæredygtigt og legende element til Nordhavn som bydel,« siger Anne Møller Sørensen, som er partner i Vilhelm Lauritzen, i en pressemeddelelse.

 

Det nye parkeringshus kommer til at huse 350 biler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Arkitekterne understreger netop, at kork hverken indeholder kemikalier eller giftstoffer – og desuden optager mere CO2 end det udleder i løbet af sin levetid.

»Det er et komprimeret materiale uden for- og bagside, som er 100 procent naturligt og hårdført over for vind og vejr. Det patinerer smukt, er næsten vedligeholdelsesfrit og så dæmper det naturligt vibrationer og støj, hvilket er en åbenlys fordel i et parkeringshus,« Anne Møller Sørensen.

Plads til grønt

Arkitekterne planlægger desuden at skabe er åbent og grønt område langs kanten af bygningen. Her skal være plads til butikker, opholds- og mødesteder.

Ved P-huset skaber arkitekterne desuden et lille parkrum med slyngplanter.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Efter planen kan bilen parkeres i det nye hus fra 2022.