BIG vil bygge en klit i klitterne

Et nyt vadehavscenter på Fanø vil, om alt går vel, stå klar om tre år. Initiativet er privat, designet står Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG for.

Lycium Fold sammen
Læs mere
Foto: BIG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt ude i første klitrække på vadehavsøen Fanø vil der om føje tid - og hvis alt går vel - findes en bølget menneskeskabt klit, designet af Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG.

Projektet skal fortælle historien om Vadehavets geologi og om dannelsen af de såkaldte barriereøer, det vil sige øer som Fanø, Mandø, Rømø og Sylt. Disse øer, der ligger som forposter i mødet mellem hav og land, har både en særlig geologisk fortælling og samtidig en spændende kulturhistorie.

Fanø var fra slutningen af 1700-tallet og frem til moderne tid en maritim stormagt med skibsværfter og sømænd på langfart, og de mange mænd, der rejste ud i verden, bragte ting og sager med sig hjem, bl.a. planten bukketorn, som de fandt helt ovre i Kina. Bukketorn hedder på latin lycium, og det er også, hvad museet kommer til at hedde. Navnet blev oprindeligt valgt, fordi det skulle være abstrakt og internationalt, men ved et tilfældets lune har det altså også en naturlig tilknytning til øen og dens historie.

»Lassen kontaktede Bjarke Ingels og begyndte med ham og tegnestuen BIG at arbejde på ideer til hvilket museum, man kunne skabe der på Fanø - ved Fanø Bad som Lassens farfar passede for hundrede år siden.«


BIGs treklang

For BIG bliver museet sidste trin i en treenighed, der favner søfart og klitter. Allerede i 2013 stod BIG bag det forrygende søfartsmuseum i Helsingør, senere i 2017 kom bunkermuseet Tirpiz ved Blåvand til, og nu om et par år kan så endnu et hav-og-strand-orienteret museum stå færdigt. Interessant nok er den røde tråd i alle tre projekter, at de er skjulte. Det maritime museum ligger i den gamle tørdok, Tirpiz er vredet ned som en pyramide i en klit, og det planlagte Lycium bliver ifølge visualiseringerne kun synligt som en lavt svævende betonskal, der følger klitternes naturlige former.

Projektet er sat i gang på privat initiativ i et samarbejde mellem advokaten Steen Lassen og Fanø Kommune. Steen Larsens oldefar kom til øen i 1872, og hans farfar var bestyrer af det, der dengang hed Fanø Nordseebad.

»Der var derfor ingen tvivl i mit sind,« fortæller Steen Lassen.

»Da Vadehavet blev optaget på UNESCOs Verdensnaturarvsliste, så måtte jeg på en eller anden måde medvirke til formidlingen af områdets utroligt rige naturliv.«

Som sagt, så gjort: Steen Lassen kontaktede Bjarke Ingels og begyndte med ham og tegnestuen BIG at arbejde på ideer til, hvilket museum man kunne skabe der på Fanø - ved Fanø Bad, som Lassens farfar passede for 100 år siden.

Steen Lassen understreger, at han ikke selv har noget ønske om at stå frem, og at hans interesse i projektet udelukkende skyldes kærlighed til øen.

»Det er vigtigt for mig, at Lycium forankres hos fannikerne,« fortæller han.

»Jeg er fuldt ud tilfreds med at have plantet ideen.«

Steen Lassen forventer dog også at medvirke til at skaffe de nødvendige penge fra fonde og andre donorer. Det foreløbige budget for hele herligheden er på 70 millioner kroner, og Steen Lassen er meget optimistisk.

»Jeg er meget glad for den modtagelse, projektet har fået,« siger han og fortæller, at han håber, at det nye besøgscenter vil kunne indvies om cirka tre år, og at han ser det nye byggeri som den perfekte afslutning på rækken af museer i vadehavsområdet: Hvor Vadehavscentret ved Mandø koncentrerer sig om områdets fugleliv, og Tirpiz ved Blåvand primært handler om de menneskelige indgreb og krigen, vil Lycium koncentrere sig om geologien og om Vadehavets dannelse.

»Det bliver en geoport til Vadehavet,« fortæller Steen Lassen begejstret.

»Centret vil også kunne fortælle om klimaet og om de forandringer, der kommer med en højere vandstand. Det er vigtigt, at de unge forstår, at vi er en del af naturen.«

»Når først EU dispensationen er givet forventer kommunen ikke at møde yderligere forhindringer. «


Kræver dispensation

Det planlagte projekt kommer til at ligge i forreste klitrække, og der forestår derfor en del papirarbejde, før det kan realiseres.

Kommunaldirektør Vibeke Kinch fra Fanø Kommune har fulgt arbejdet med skitseprojektet tæt og fortæller, at den vigtigste udfordring her og nu er at få dispensation fra EUs Natura 2000 beskyttelse. Dertil kræves en væsentlighedsvurdering, som COWI i øjeblikket er i gang med at udarbejde. Vibeke Kinch forventer dog ikke de store sværdslag over tilladelsen, fordi det planlagte projekt ligger i et område, hvor der i forvejen er både turistaktiviteter og andre bebyggelser.

Når først EU-dispensationen er givet, forventer kommunen ikke at møde yderligere forhindringer. Regeringen tillod i 2015, at 10 projekter fik dispensation fra kystbeskyttelsesloven, og da adskillige af disse oprindelige projekter ser ud til at være løbet ud i sandet, er det kommunens forventning, at der kan blive plads til Lycium netop dér. I sandet.