AOK anbefaler: Vintagemarked i Vega byder på YSL, Dior og ekstravaganza galore

Weekenden byder på vintage ekstravaganza i Vega, hvor aficionados fra hele Nordeuropa og lokale trendsættere samles til en kurateret skattejagt efter bijouteri fra YSL, pelse fra Dior, rockabilly viscose skjorter og prom dresses fra de glade 60ere.

Danmarks eneste vintagemesse åbner dørene for årets skattejagt på søndag i Vega. Fold sammen
Læs mere

Det er på søndag, du skal lægge vejen forbi Vega i København, hvis du vil begå dit måske mest cool modefund i denne sæson. For mens danske designere står på hovedet for at genopfinde bæredygtige måder at gøre den miljøbelastende tekstilproduktion uskylds grøn og gennemtænkt, har andre trendsættere fundet en langt mere indlysende genvej til at aflive overforbruget.

For hvad nu hvis, vi bare blev bedre til at udvælge, værdsætte og genfinde glæden ved fortidens designs? Den tanke fik vintageekspert, Pia Storm, for mange år siden.

Hun skrev bogen, »Vintage – sådan får du modehistorie, magi og mening i din garderobe« i 2017 om vintagebølgens glamourøse og bæredygtige potentialer for fremtidens forbrug. Og så satte hun sig også for at samle cremen af vintagekendere fra Danmark, Sverige og USA i København under betegnelsen »Vintage København – Årets bedste skattejagt«, og lade dem sælge ud af deres imponerende samlinger.

Netflix åbner vores øjne for vintage

»Det er den gode kvalitet, du skal gå efter når du besøger København Vintage på søndag. Det er det, der adskiller messen fra de mange andre københavnske tøjmarkeder, hvor der er en overflod af ubrugt og billigt tøj fra highstreet-butikkerne,« siger Pia Storm.

Forfatter og vintageekspert, Pia Storm, er initiativtager til vintagemessen, der blev afviklet for første gang i 2016. Fold sammen
Læs mere

»Messen har udelukkende stande som sælger vintagetøj fra perioden 1920-1979. Det er i den periode, hvor det meste tøj blev syet af solide kvalitetsmaterialer som silke, uld, rayon og bomuld. Selvom du kan købe nyt tøj i samme materialer, er de ofte blandet og ikke samme kvalitet som vintagetøjet. Tøj, der er ældre ind 1920, går ikke under betegnelsen vintage, men er antikt.«

Den første vintage messe i Vega blev holdt i 2016 og arrangørerne har oplevet en stigende interesse lige siden. Og den kommer ikke kun fordi vi er mere miljøbevidste, men også fordi serier som Mad Men, Downtown Abbey, Stranger Things og The Crown inspirerer os til at dyrke retrostilen. »De visuelt gennemførte tidsbilleder er så inspirerende, fordi de ikke alene viser karakterernes smukke garderober, men også illustrerer hvordan fortidens tøj egner sig til forskellige kropstyper. De viser nogle alternativer til de mere stereotype skønhedsidealer, høje og tynde modeller iført nyt tøj, i modemagasinerne,« siger Pia Storm.

De unge vil gå gammelt tøj

Ifølge en nyligt offentliggjort rapport foretaget af GlobalData for verdens største genbrugs-webshop, thredUP, er salget af genbrugstøj steget markant de seneste fem år fra 11 mia. dollar på verdensplan til 24 mia. dollar i 2018. Analyseinstituttet forventer en eksponentiel stigning, der gør, at vi på verdensplan vil opkøbe genbrugsguld for 51 mia. dollar i 2023. Og det er særligt millennials (25-37 år) og generation Z (18-24 år), der skubber til udviklingen. De står for hele 49% af verdens genbrugskøb.

»Især de yngre, har fået øjenene op for modeindustriens negative indflydelse på miljøet og leder derfor efter bæredygtig mode. Vintage er det bedste alternativ, vi har, og det giver dig samtidig mulighed for at dyrke en personlig stil.«


Men også kvinder, der tidligere ikke så sig selv som skattejægere i genbrugsbutikkerne, har fået øjnene op for vintage. Hvor det, ifølge undersøgelsen, kun var 45% af de kvindelige forbrugere, der havde købt genbrug eller ville købe genbrug i fremtiden, var tallet steget til 64 % i 2018.

Pia Storm genkender tendensen herhjemme: »Især de yngre har fået øjenene op for modeindustriens negative indflydelse på miljøet og leder derfor efter bæredygtig mode. Vintage er det bedste alternativ, vi har, og det giver dig samtidig mulighed for at dyrke en personlig stil. Langt de fleste, der besøger messen er kvinder mellem 25 og 40 år, som er på jagt efter unikke vintagefund. Men der er også altid en lille gruppe ældre mennesker, som besøger messen for at få et sus af nostalgi.«

Men hvordan skal novicen ud i vintageshopping navigere blandt pels, fjer og tyl på søndag og undgå fejlkøb? »Mit bedste råd er at gå efter rene kvaliteter og undgå polyester. Der findes fantastiske kjoler og skjorter fra 60er- og 70erne i ren polyester. Og ja, de er smukke, farverige og de krøller ikke, men de er forfærdelig varme at have på. Mit eget bedste fund var en lang, mintgrøn selskabskjole fra 1930erne,« siger Pia Storm. »Personligt glæder jeg mig til at kigge forbi Inge Sørensens stand i foyeren. Hun har samlet på vintagetøj i mere end 50 år og haft egen butik i Aarhus. Hun har altid spændende ting med. Derudover er jeg spændt på at se hvad Ferial Berri, der ejer Paloma Vintage i København, byder på. Ferial er fantastisk til at finde vintagetøj, som ligner noget taget direkte fra catwalken i Paris – og har, ikke overraskende, mange fashionable kunder som Emili Sindlev, Emma Rosenzweig og Oh Land.«

Gå efter høj kvalitet og naturlige materialer og undgå polyester råder vintageeksperten. Fold sammen
Læs mere