Villy Søvndal: »Det bekræfter, at Donald Trump er en narcissistisk nar«

Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ryster på hovedet over, at USAs præsident Trump natten til onsdag har aflyst sit besøg i Danmark, fordi USA ikke må købe Grønland.

USAs præsident Donald Trump har åbenbart ikke forstået, at kolonitiden er slut, mener tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Villy Søvndal ser ingen grund til at være diplomatisk, når det handler om, at USAs præsident Donald Trump netop har aflyst sit planlagte statsbesøg i Danmark.

»Det bekræfter, at Donald Trump er en narcissistisk nar,« siger Villy Søvndal og fortsætter:

»Uvidende om verden. Uvidende om diplomati. En dansk statsminister kan ikke gøre andet end at sige, at vi i sagens natur ikke forhandler salg af Grønland. Vi er forbi kolonitiden. Det har Trump åbenlyst ikke forstået.«

Villy Søvndal var Danmarks udenrigsminister 2011-2013 og formand for SF 2005-2012. I dag repræsenterer han SF i regionsrådet i Region Syddanmark.

»Forløbet hér udstiller først og fremmest tragedien ved, at vi har en amerikansk præsident, som har en så ufattelig dårlig evne til at orientere sig i andre virkeligheder end sin egen,« siger Villy Søvndal:

»Hvis han havde været en klovn i et cirkus, kunne man formentlig sige, at det havde haft en betydelig underholdningsværdi. Problemet er, at han er præsident for verdens mægtigste nation og i øjeblikket er i gang med at afvikle tilliden til USA.«

Selv begrunder Donald Trump i et opslag på Twitter natten til onsdag aflysningen sådan her:

»Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt,« skriver Donald Trump.

Det Hvide Hus har siden bekræftet, at besøget er aflyst, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Endnu en aflyst aftale

Den amerikanske præsident udtalte søndag, at USA har en »strategisk interesse« i at købe Grønland – særligt på grund af øens beliggenhed i Arktis og forekomsten af naturressourcer.

»Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så ideen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende, sagde præsidenten.

Han sammenlignede i øvrigt et muligt køb af Grønland med »en stor ejendomshandel«.

Statsminister Mette Frederiksen har afvist det hele som en absurd diskussion.

Også Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, har blankt afvist ideen.

I et opfølgende opslag på Twitter natten til onsdag uddyber Trump, at Mette Frederiksen har »sparet en masse omkostninger og ulejlighed for både USA og Danmark ved at være så direkte«.

»Det takker jeg hende for, og jeg ser frem til at finde en ny dato for et besøg i fremtiden,« skriver præsidenten på Twitter.

Det aflyste statsbesøg lægger sig ifølge Villy Søvndal i striben af aftaler, som Donald Trump aflyser, herunder Paris-aftalen om klima og atomaftalen med Iran.

»Det er en tragedie, som i øjeblikket udspiller sig, og som forhåbentlig slutter om halvandet år ved præsidentvalget i USA,« siger Villy Søvndal.