Tidligere udenrigsminister om Trumps aflysning: »Det er en diplomatisk farce«

USAs præsident Trump har natten til onsdag aflyst sit besøg i Danmark, fordi statsminister Mette Frederiksen afviser at sælge Grønland. En vanvittig situation, mener tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

(ARKIV) Forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R).  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph /Ritzau Scanpix)

»Det er en diplomatisk farce.«

Sådan lyder reaktionen fra Martin Lidegaard (R), tidligere udenrigsminister og nuværende formand for Udenrigspolitisk Nævn, efter USAs præsident, Donald Trump, har udskudt sit besøg i Danmark. Det var planlagt til 2. og 3. september 2019.

Den direkte årsag til Donald Trumps aflysning er tilsyneladende, at han ikke må købe Grønland.

»Det er en vanvittig situation, som Donald Trump stiller os alle sammen i. Mere alvorligt kan man sige, at netop fordi Grønland ikke er til salg, er der behov for diskutere Arktis med amerikanerne. Jeg trøster mig med, at vi nu får mulighed for at forberede os bedre,« siger Martin Lidegaard, som var Danmarks udenrigsminister 2014-2015.

Han har aldrig hørt om, at en amerikansk præsident har gjort noget tilsvarende, men tvivler på, at det vil skade Danmarks nære forhold til USA.

»Jeg tror ene og alene, det handler om, at Trump er blevet tøsefornærmet,« siger Martin Lidegaard.

Selv begrunder Donald Trump i et opslag på Twitter natten til onsdag aflysningen sådan her:

»Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt,« skriver Donald Trump.

Det Hvide Hus har siden bekræftet, at besøget er aflyst, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske præsident udtalte søndag, at USA har en »strategisk interesse« i at købe Grønland – særligt på grund af øens beliggenhed i Arktis og forekomsten af naturressourcer.

»Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så ideen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende, sagde præsidenten.

Han sammenlignede i øvrigt et muligt køb af Grønland med »en stor ejendomshandel«.

Statsminister Mette Frederiksen har afvist det hele som en absurd diskussion.

Også Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, har blankt afvist ideen.

I et opfølgende opslag på Twitter natten til onsdag uddyber Trump, at Mette Frederiksen har »sparet en masse omkostninger og ulejlighed for både USA og Danmark ved at være så direkte«.

»Det takker jeg hende for, og jeg ser frem til at finde en ny dato for et besøg i fremtiden,« skriver præsidenten på Twitter.