Vermund i kraftig kritik af smittede indvandrere: »Det er fuldstændig vanvittigt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket på endnu en hed sommerdag, der sædvanen tro brager ned over os nu, hvor sommerferien er forbi for de fleste.

Dette gælder sikkert dig, der læser disse linjer – og det gælder skolebørnene, som i går begyndte på det nye skoleår i coronakrisens langstrakte skygge.

Det bekymrer mange forældre, og det er en historie, vi vender tilbage til.

Lad os først få overblik over den internationale coronapandemi, som ufortrødent brager løs ude i verden – og som i de seneste uger er blusset op herhjemme.

Natten til tirsdag rundede vi på verdensplan 20 mio. registrerede covid-19-tilfælde. Over 730.000 er døde med sygdommen.

Dagens rå tal lyder således:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 14.815
  • Indlagte: 23
  • Indlagte på intensiv: 2
  • Antal døde: 620
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 20.020.679
  • Døde på verdensplan: 734.803

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Mette F.: Stor nedlukning er usandsynlig

Smitten spreder sig efter en juni og juli måned med lave smittetal i Danmark igen.

I går opsummerede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på en pressebriefing, at man henover den forgangne uge har registreret 756 covid-19-positive danskere. Det er dobbelt så mange som ugen før.

Halvdelen af de smittede befinder sig på Aarhus-egnen, men også i Silkeborg stiger smittetallet. Derfor er der blandt andet indført krav om mundbind i den offentlige transport i seks kommuner i Østjylland. Udover Aarhus og Silkeborg er det Horsens, Favrskov, Odder og Skanderborg kommuner.

Borgerne i Frydenlund i Aarhus stod i kø fra morgenstunden en augustdag for at blive coronatestet. Den mobile enhed i Aarhus fik hjælp af Region Nordjyllands personale til de mange test. De kan nå mere end 500 test på dagen. De seneste tre uger er antallet af smittede med coronavirus steget. Især Aarhus Kommune, men også Silkeborg Kommune er ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak.

Det er generelt lokale, hurtige og fokuserede tiltag som disse, der skal »redde« Danmark fra en omfattende epidemi, lød det fra en række myndighedspersoner og regeringen i går. Eller med statsminister Mette Frederiksens (S) ord: Vi skal denne gang bruge »den lokale hammer« – ikke »den store hammer«.

Hun gik i går i TV-programmerne Go' Aften Live på TV 2 og Aftenshowet på DR1, og her sagde hun, at en ny stor nedlukning næppe kommer på tale:

»Vi vil gøre rigtig meget og gå rigtig langt for at undgå en nedlukning – det er ganske enkelt for dyrt for Danmark. Det er i øvrigt heller ikke nødvendigt,« sagde statsministeren med henvisning til, at både samfund, politikere og læger er blevet meget klogere på coronavirussen siden nedlukningen i marts.

Bekymrede forældre

Tusindvis af skolebørn tog i går hul på et nyt år i klasselokalet. Og der venter dem en – næsten – normal skoledag, hvor de eksempelvis igen må være op til 30 elever i hver klasse, og hvor afstandskravene mellem børnene er delvist fjernet.

Og det skaber utryghed hos fire ud af fem forældre, viser en undersøgelse ifølge Politiken.

82 af de adspurgte 1.012 forældre er i en eller anden grad bekymret for, om deres barn bliver smittet med covid-19. Blot 16 procent udtrykker, at de slet ikke er bekymrede.

Den historie kan læses hos Politiken, men var i skrivende stund endnu ikke online.

Det plejer at være forældres pligt at gå med deres børn ind i klasselokalet, trøste de nervøse og måske vælte ind over hinanden med store kameraer for at få foreviget barnet på sin første skoledag. I år har forældrene mange steder måttet blive udenfor på grund af coronarestriktioner. Her kigger nybagte skolebørnsforældre ind ad vinduet på Kildedamsskolen i Tølløse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Coronasmitte får udlændingekritik til at blusse op

Det er dog ikke skolebørn, der har drevet smitten de seneste uger i Danmark.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 70 procent af de smittede den seneste uge har anden etnisk baggrund, og ifølge et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som Berlingske er i besiddelse af, er teorien, at smitten især har spredt sig på Aarhus-kanten og videre til Silkeborg via en række større begivenheder i indvandrerkredse. Blandt andet en begravelse, hvor flere hundrede deltog, og et par eid-fester.

Der har dog også været andre »smittebegivenheder«: en barnedåb, et guldbryllup og et tutorarrangement for at nævne nogle.

Oplysningen om de 70 procent smittede med anden etnisk baggrund får såvel Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti som Pernille Vermund fra Nye Borgerlige til at fare ud med kritik af de etniske mindretal:

»Og nu står vi så, for Gud ved hvilken gang, i en situation, hvor danskernes enorme indsats smadres af folk, der åbenlyst ingen respekt har for det danske fællesskab. Det er fuldstændig vanvittigt,« skrev Vermund på Facebook mandag sen eftermiddag.

DE SKAL IKKE BERØVE OS VORES FRIHED

Andre var ikke helt begejstrede for den kobling af danskernes yndlingsemner: corona og udlændinge.

Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, tweetede i aftes dette input.

Hele historien om den østjyske smittespredning og den politiske fordømmelse kan læses i Berlingske her.

Tesfaye: Rejs hjem og få 20.000 kroner med

Vi bliver lidt på udlændingeområdet, men forlader coronaepidemien.

Regeringen foreslog sent mandag at tilbyde asylansøgere 20.000 kroner for at droppe ankesagen, når de først en gang har fået afslag på asyl og i stedet rejse hjem.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

»Når asylansøgere anker deres sag, koster det i gennemsnit cirka 150.000 kroner at indkvartere personen, mens sagen behandles. Derudover skal vi betale for advokater og tolke. Men langt de fleste ender alligevel med at få afslag,« siger integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i pressemeddelelsen.

Udmeldingen kom et halvt døgn, før den nye »Hjemrejsestyrelse« under Udlændinge- og Integrationsministeriet indvies i dag. Det sker i Birkerød klokken 14.

Udmeldingen var formentlig mere planlagt og gennemtænkt end et nu slettet fodbold-tweet fra Matias Tesfaye, som har fået FCK til at undre sig og kræve en undskyldning fra ministeren. Den historie kan læses her:

FCK beder ministeren om undskyldning for verbalt angreb.

Hvornår skal du på pension? Ved 70 år – eller?

20.000 kroner er mange penge for nogen. Men beløbet blegner i sammenligning med de store tal, der er på spil, når politikere diskuterer fremtidens pensionsalder.

For hvornår kan nutidens midaldrende arbejdstagere forvente at kunne gå på pension?

Skal den absolut øverste grænse gå ved de 70 år, som flere af de store fagforbund og fremtrædende politikere – herunder den radikale Morten Østergaard og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen-Dahl – mener. Eller ved 68 år, som Enhedslisten Pernille Skipper mener?

Hvor længe skal ældre blive på arbejdsmarkedet? Hvis vi sætter grænsen ved 70 år, vil det koste samfundet dyrt. Meget dyrt, siger den nuværende og flere tidligere overvismænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Flere fremtrædende økonomer, som alle har det til fælles, at de har beklædt posten som overvismand, advarer nu om, at et pensionsloft på selv 70 år vil medføre en gigantisk regning. En regning på omtrent 41 milliarder kroner, som vil skulle findes i massive besparelser på velfærden og de økonomiske ydelser. Eller i skattestigninger.

»Der var en grund til, at man valgte den stigende pensionsalder i sin tid – nemlig at man ikke ønskede alternativerne, såsom højere arbejdstid, højere skatter eller en mindre offentlig sektor. Men det perspektiv synes ikke at stå meget klart i debatten lige nu. Jeg savner svar på, hvad man så vil. Det er en ret særpræget diskussion,« siger siddende overvismand, Carl-Johan Dalgaard.

Hele den historie kan læses i Berlingske lige her.

Det sker i dag

  • Copenhagen Fashion Week fortsætter med at fremvise mode – stærkt påvirket af corona. Masker og visirer er en del af oplevelsen i år.
  • Københavns Lufthavne fremlægger kvartalsregnskab.
  • Klokken 13: Pressemøde fra Enhedslistens sommergruppemøde.

Copenhagen Fashion Week. På grund af covid-19 er CFW anderledes i år – show bliver vist på modeugens hjemmeside, og fysisk er der mindre presse til stede. Som det fremgår, må også makeupartisterne tage deres forholdsregler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.