Venstre bakker op om at fjerne sparekrav på uddannelser

Regeringen vil stoppe årlige faste besparelser på uddannelse. Venstre støtter, men er uenig i finansieringen.

Politisk ordfører Sophie Løhde (V) fortæller, at Venstre er enige i, at omprioriteringsbidraget skal væk. Men partiet er uenige i regeringens forslag til finansiering. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Selv om Venstre i 2015 var med til at indføre de årlige faste besparelser på uddannelse - omprioriteringsbidraget - så bakker partiet op om Socialdemokratiets forslag om at afskaffe det.

Politisk ordfører Sophie Løhde (V) roser endda Socialdemokratiet for udspillet.

»Vi er enige og sagde også før valget, at omprioriteringsbidraget skal væk. Men vi er til gengæld uenige i, at finansieringen består i at gøre det dyrere at være danskere og dyrere at drive virksomhed og dermed skade gode danske arbejdspladser«, siger hun.

Hvis regeringens forslag bliver stemt igennem i den kommende finanslov, vil det betyde en annullering af besparelser på 300 millioner kroner i 2020 på de videregående uddannelser.

Pengene skal findes fra skat på mobiler, bo- og gaveafgift og aktieudbytte, lyder det i forslaget fra regeringen.

Her foreslår regeringen konkret at tilbagerulle lempelsen af bo- og gaveafgiften, droppe skattelettelse på arbejdsgiverbetalt telefon og bevare det nuværende loft for aktiesparekontoen, som den tidligere regering ønskede at hæve.

Spørgsmål: Hvorfor indførte Venstreregeringen overhovedet denne besparelse på uddannelse, som I selv anser for et vigtigt råstof?

»Det var ikke med vores gode vilje. Men fordi vi overtog en økonomi i en helt anden form end nu, og hvor det var nødvendigt.«

»Men vi sagde også før valget, at nu er dansk økonomi i så god en form, at vi selvfølgelig skal fjerne omprioriteringsbidraget på uddannelse igen«, siger Sophie Løhde.

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet er et stop af omprioriteringsbidraget ikke det samme, som at uddannelserne får flere penge.

»Vi vil give institutionerne stabile rammer i stedet for hele tiden at skulle lede efter nye steder at spare. Det her er et vigtigt første skridt,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Også SF og De Radikale er positive over for regeringens forslag. Uddannelsesordfører Jacob Mark (SF) mener dog, at det ikke er nok.

»Vi vil investere en milliard kroner over de næste fire år til at lave god undervisning, vejledning og feedback til de studerende igen,« siger Jacob Mark.

/ritzau/