Udspil: Tegn en privat »velfærdsforsikring« mod for ringe omsorg i alderdommen

Flere Venstre-profiler efterlyser en »nødvendig« debat om fremtidens milliardudgifter til ældre. Om seks år vil der være 80.000 flere over 80 år. Det vil koste 20 mia. kroner blot at opretholde den nuværende ældreservice.

Væksten i antallet af ældre i de kommende år vil sætte pres på den pleje, der vil blive behov for. Derfor mener blandt andre Brian Mikkelsen, formand for Dansk Erhverv, at det skal være muligt at købe og forsikre sig til ekstra pleje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et voksende kor af borgerlige profiler opfordrer politikerne til at tage stilling til, hvad samfundet stiller op med de stærkt stigende udgifter til pleje og omsorg af ældre.

I 2025 vil der i Danmark være 80.000 flere over 80 år. Det betyder, at de offentlige udgifter skal vokse med 20 milliarder kroner for blot at opretholde det nuværende niveau for sundhed og ældrepleje.

»Vi mangler en grundlæggende diskussion af, hvad der er en offentlig opgave i forhold til de ældre. Skal det offentlige for eksempel gøre rent hos folk? De gør i hvert fald ikke rent hjemme hos mig,« siger Dansk Erhvervs administrerende direktør, den tidligere konservative minister, Brian Mikkelsen.

Martin Damm, næstformand i Kommunernes Landsforening.

»Skal vi opretholde det niveau, vi har i dag, kommer det til at koste rigtig mange penge. Vil man have mere spræl end det, så er det nok ikke noget det offentlige kommer til at betale.«


I et ældreudspil foreslår Dansk Erhverv blandt andet mere valgfrihed for de ældre, mere konkurrence om ydelserne, flere private plejehjem, større brug af ny teknologi og introduktion af private »velfærdsforsikringer«.

I forsikrings- og pensionsbranchen overvejer man at tilbyde »velfærdsforsikringer« til dem, der ikke kan eller vil nøjes med det kommunale niveau i fremtiden.

Men det kræver, at politikerne først tager en debat, mener underdirektør i brancheforeningen Forsikring & Pension Karina Ransby.

Brian Mikkelsen siger, at de nye velfærdsforsikringer skal »afvæbne bekymringerne«.

»Det bør være et tilbud til de bekymrede borgere, som gerne vil betale for ekstra ydelser, når de bliver ældre, at de kan tegne forsikringer gennem deres pensionsopsparing,« siger han.

Brian Mikkelsen, adm. dir Dansk Erhverv.

»Skal det offentlige for eksempel gøre rent hos folk? De gør i hvert fald ikke rent hjemme hos mig.«


Brian Mikkelsen forestiller sig, at nye velfærdsforsikringer skal kunne dække alt fra rengøring og anden hjælp i hjemmet til personlig pleje og eventuelt også plejehjem.

»På den måde vil vi stadig have vores almindelige basale kommunale ældrepleje i Danmark. Men samtidig kan man tilkøbe eller forsikre sig til noget ekstra, hvis man vil det. Det giver en mulighed for at holde en ordentlig kvalitet til de mange flere ældre,« siger Brian Mikkelsen.

Allerede i dag tilbyder pensionsselskaberne syge- og sundhedsforsikringer. Nye velfærdsforsikringer og flere private tilbud vil ifølge Brian Mikkelsen betyde »topklasse og mere livskvalitet for de ældre«.

De mest almindelige indvendinger mod forsikring på velfærdsområdet er, at det vil skabe et A- og et B-hold af ældre, og at det er at sammenligne med en ekstra skat for folk, der i forvejen har betalt en høj skat.

En undersøgelse fra det nationale forskningscenter VIVE viser, at andelen af svage ældre, der modtager hjemmehjælp til rengøring og andre praktiske opgaver, er næsten halveret de seneste ti år.

»Det er åbenlyst, at vi ikke kan gøre det samme for de ældre i morgen, som vi kan i dag,« siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen, adm. dir Dansk Erhverv.

»Det er åbenlyst, at vi ikke kan gøre det samme for de ældre i morgen, som vi kan i dag.«


Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg og næstformand i Kommunernes Landsforening, mener ikke, at politikerne skal blande sig, hvis de ældre vil købe eller forsikre sig til ekstra hjælp.

»Vi skal i kommunerne fastholde et trygt og værdigt ældreliv, og skal vi opretholde det niveau, vi har i dag, kommer det til at koste rigtigt mange penge. Vil man have mere spræl end det, er det nok ikke noget, det offentlige kommer til at betale, for så vil det gå hårdt ud over alle andre grupper,« siger Martin Damm.

Han advarer mod gyldne løfter i valgkampen og beklager, at han skal optræde som lyseslukker.

»Mange har talt om det store råderum, der er i dansk økonomi, som kan bruges på alle mulige forbedringer. Men sandheden er jo, at det er væk. Vi skal være glade, hvis vi bare kan holde fast i det niveau, vi har. Det kommer til at kræve hård prioritering, og at vi hiver i alle håndtag,« siger Martin Damm.

Jan E. Jørgensen (V) kommunalordfører.

»Det er et område, der er fyldt med dilemmaer og kræver en stor folkelig debat. Den vil vi få i de kommende år.«


Venstres kommunalordfører Jan E. Jørgensen, som også er rådmand på Frederiksberg, siger om forsikringer, tilkøb og øgede udgifter til ældre:

»Det er et område, der er fyldt med dilemmaer og kræver en stor folkelig debat. Den vil vi få i de kommende år. I Venstre har vi ikke lagt os fast på, hvad vi skal mene, men vi kan se, at mange ældre er velpolstrerede. Ud over pensionsopsparing har mange store friværdier i ejerboliger. Andre har ikke noget. Spørgsmålet er, om man skal bruge flere ressourcer på dem, der ikke har så meget, og så sige til dem, der har, at de må klare sig selv gennem forsikringer eller andet. Det er en væsentlig debat,« siger Jan E. Jørgensen.

Han hæfter sig ved, at den 68-generation af ældre, som i dag går på pension, har helt andre forventninger til alderdommen.

»De er vokset op efter krigsårene, hvor man var meget nøjsomme og foldede gavepapiret fra juleaften pænt sammen til senere brug. De vil ikke finde sig i et bad en gang om ugen og andre af de standarder, som nogle kommuner har fastlagt. Derfor vil vi opleve et voldsomt pres fra dem de kommende år,« siger Jan E. Jørgensen.

Tidligere på ugen sagde hans partifælle borgmester Jens Ive fra Rudersdal Kommune, at man bør åbne for mere egenbetaling.

»Hvis dem, der ønsker det, kan betale sig til et højere serviceniveau, skal de have mulighed for det. Dermed vil vi få flere ressourcer til dem, der for alvor er udsatte og har brug for personlige pleje,« siger Jens Ive (V).

Også tidligere overvismand Torben M. Andersen har i Berlingske efterlyst en debat.

»Spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt eller ej, at de ældre i højere grad må klare sig selv i fremtiden, er en del af den hårde prioritering, som det danske samfund står overfor. Og det er en diskussion, vi bliver nødt til at tage,« siger han.