Udlændinge dømt for grov vold gentagne gange bliver ikke udvist – nu tages nyt middel i brug

Anklagemyndigheden går med en ny ordning målrettet efter sager om udvisning af kriminelle udlændinge. Det fremgår af et svar fra justitsministeren oven på sag om et voldsomt knivoverfald i Nordsjælland, hvor gerningsmændene slap for udvisning – igen.

Da to mænd blev dømt for grov vold og fik deres tredje advarsel om udvisning, forelagde Nordsjællands Politi ikke sagen for Statsadvokaten i København med henblik på at anke sagen til landsretten – men det skulle være sket, mener Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da to unge mænd med syrisk statsborgerskab overfaldt en mand i Frederikssund, blev det ikke deres første møde med det danske retssystem. Tværtimod havde de begge voldsdomme og flere advarsler om udvisning med sig fra tidligere.

Nu har de fået en advarsel mere.

Episoden udspillede sig 12. oktober sidste år foran Sillebroen Shoppingcenter, da en 35-årig mand greb fire unge mænd på fersk gerning i færd med at stjæle hans cykel.

Da manden ville ringe til politiet, tog de unge mænd ikke flugten. I stedet stak de ham adskillige gange med en kniv.

Af en udtalelse fra Nordsjællands Politi fremgår det, at alle fire gerningsmænd var tidligere straffet. To af dem er syriske statsborgere og har i tidligere voldssager modtaget to advarsler om udvisning – hver.

Denne gang gik anklagemyndigheden ligeledes efter en udvisning af dem. Men selvom de ved Retten i Hillerød begge blev dømt for grov vold begået i gentagelsestilfælde ved »legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter«, besiddelse af knive og en mindre mængde hash til eget brug, gik det ikke sådan.

Den ene blev idømt et år og to måneders ubetinget fængsel. Den anden blev idømt et års ubetinget fængsel. Begge fik for tredje gang en advarsel om udvisning – men ingen blev udvist.

Efterfølgende blev dommen ikke anket. Nordsjællands Politi forelagde ikke dommen for Statsadvokaten i København, som varetager ankesager ved Østre Landsret.

Det var en fejl, mener både Rigsadvokaten og Statsadvokaten i København, der nu er klar til at tage skrappere midler i brug.

Samtidig har statsadvokaten i den konkrete sag indskærpet over for Nordsjællands Politi, at sagen burde være endt på deres bord med henblik på at drøfte ankespørgsmålet. Det fremgår af et svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg.

Den aktuelle dom for grov vold, de tiltaltes tidligere domme for vold og de tidligere advarsler om udvisning betyder tilsammen, at dommene burde være forelagt statsadvokaturen med henblik på at drøfte at anke sagen, skriver Statsadvokaten i København i en udtalelse, som Rigsadvokaten tilslutter sig.

Ny ordning i fire udvalgte politikredse

Den nye ordning, som Rigsadvokaten har igangsat sammen med statsadvokaten, skal sikre, at der ikke sker fejl.

Alle sager, hvor der er rejst påstand om udvisning af en eller flere tiltalte, men hvor det ikke er endt med en udvisningsdom, skal fremover forelægges statsadvokaten med henblik på at anke sagerne til landsretten.

Sådan skal det i oktober, november og december foregå i fire udvalgte politikredse, fremgår det af svaret fra Nick Hækkerup til Retsudvalget.

»Det er vigtigt for mig, at vi får prøvet spørgsmålet om udvisning fuldt ud i alle sager, hvor der er grundlag for det,« lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Spørgsmålet, der svares på, er fra 16. august. Her blev justitsministeren af Folketingets Retsudvalg bedt om at »bekræfte og redegøre for, at gerningsmændene tilsyneladende slap for udvisning« i sagen om knivoverfaldet i Frederikssund.

Beslutningen om at igangsætte den nye ordning blev truffet i slutningen af august, fortæller Marie Bindslev, som er vicestatsadvokat hos Rigsadvokaten.

De fire politikredse er ikke blevet endeligt udpeget endnu, men ifølge hende lægges der blandt andet vægt på, at kredsene er jævnt geografisk fordelt, og at de er af en vis størrelse.

Kunne man forestille sig, at Nordsjællands Politi, hvor den omtalte sag er foregået, er blandt de fire?

»Det kan selvfølgelig også indgå i vurderingen af, hvilke fire det giver mening at se på,« siger vicestatsadvokaten.

Skal kortlægge problemet

Ifølge Marie Bindslev er der flere grunde til, at Rigsadvokaten indfører den tre måneder lange ordning netop nu.

Der har været et stort fokus på udvisningsområdet i anklagemyndigheden, særligt siden skærpelsen af udvisningsreglerne i 2016 – et fokus, som skal fortsætte, fortæller hun.

»Vi vil være helt sikre på, at vi gør alt, hvad vi kan, på det her område – og at alle instanser i retssystemet i relevant omfang får mulighed for at se på, om en tiltalt også skal udvises, når de bliver dømt for noget strafbart,« siger Marie Bindslev.

Hun tilføjer, at der allerede er gjort »ikke så lidt« på området, blandt andet med uddannelsestiltag til nye og erfarne anklagere og retningslinjer, som skal sikre, at anklagerne har den fornødne viden.

Og så har sagen om knivoverfaldet i Frederikssund også spillet en rolle, fortæller Marie Bindslev:

»Det er klart, at når vi så ser et eksempel på, at statsadvokaten ikke har haft mulighed for at vurdere ankespørgsmålet, så vil vi gerne være helt sikre på, at alt er, som det skal være.«

Hvor stort er omfanget af problemet, siden der tages dette skridt?

»Det er ikke noget, vi som sådan kan trække tal på. Vi skal kortlægge, om der overhovedet er et problem. Hvis det viser sig, at der er noget at komme efter, så ser vi på, hvad der skal ske,« siger vicestatsadvokaten.

Resultaterne skal give grundlag for at vurdere, om der er behov for yderligere tiltag fra anklagemyndighedens side i sager, der involverer udvisning af kriminelle udlændinge.

»Det afhænger jo lidt af, hvad vi finder ud af,« siger Marie Bindslev.

Ordningen er sat til at slutte ved årsskiftet. I sit svar til Retsudvalget udtaler justitsministeren, at han ser frem til at modtage resultaterne i begyndelsen af 2022.

»Det er vigtigt for mig, at vi får prøvet spørgsmålet om udvisning fuldt ud i alle sager, hvor der er grundlag for det,« lyder det fra Nick Hækkerup.