Udenrigspolitisk Nævn aflyser officielt besøg i Saudi-Arabien

Frygten for at blive misbrugt i saudisk propaganda har nu fået Udenrigspolitisk Nævn til at aflyse en planlagt tur til den rige oliestat.

Den saudiske kronprins Mohammed bin Salman. (AP Photo/Francois Mori, File) Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Mori

Turen er aflyst.

Udenrigspolitisk Nævn skulle næste uge være rejst til Saudi-Arabien, hvor de danske toppolitikere blandt andet skulle mødes med regimets stærke mand prins Mohammed Bin Salman. Den plan er nu droppet.

Det bekræfter flere medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn.

»Signalet er, at vi er kritiske over for regimets håndtering af sagen (mordet på journalisten Jamal Khashoggi, red.) i Istanbul. Og at vi sammen med en række andre lande reagerer på det,« siger SFs Holger K. Nielsen, som er medlem af Udenrigspolitisk Nævn og Danmarks tidligere udenrigsminister.

Den olierige stat Saudi-Arabien har længe været kritiseret for blandt andet at overskride menneskerettigheder og for at føre blodig krig i Yemen.

Aktuelt møder Saudi-Arabien voldsom international kritik efter den saudiske journalist Jamal Khashoggis forsvinden i Istanbul 2. oktober 2018. Journalisten gik ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske storby og kom aldrig ud.

Længe hævdede de saudiarabiske myndigheder, at de intet kendte til journalistens forsvinden, men de har nu erkendt, at han blev dræbt i konsulatet.

Ifølge den saudiske udlægning døde Khashoggi under »et slagsmål inde i konsulatet«, da han skulle hente dokumenter til brug for hans planlagte bryllup.

Dårlig timing

Tilbage på Christiansborg frygtede de danske politikere at blive brugt i saudisk propaganda.

»Timingen for vores besøg var problemet,« siger SFs Holger K. Nielsen:

»På et tidspunkt hvor mange andre aflyser deres besøg, ville det sende et helt forkert signal, hvis vi kom som det danske folketing. Regimet er under pres, og hvis der kom en delegation fra Folketinget i Danmark – som er et meget respekteret land – ville regimet selvfølgelig bruge det.«

Venstres Marcus Knuth, som også er medlem af Udenrigspolitisk Nævn, formulerer det således:

»Jeg støtter 100 procent op om aflysningen. Hvis vi pludselig dukkede op i Saudi-Arabien, ville det sende et helt forkert signal,« siger Marcus Knuth og fortsætter:

»Jeg er ingen fan af Saudi-Aarbiens forhold til kvinder. Når det er sagt, er vi nødt til at forholde os til landene ude i verden; alle er ikke som Danmark. Men derfor kan man godt være kritisk. Og derfor kan man især aflyse en tur, når det hele er så rodet, som det er lige nu.«

»Lille, men godt skridt«

Helle Lykke Nielsen, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet,kalder aflysningen et »lille, men godt skridt« i det voksende internationale pres på Saudi-Arabien.

»Desuden var medlemmerne blevet flænset for at bakke op om Saudi-Arabien, hvis de var taget afsted. De ligger også i flyverskjul for andres reaktioner,« siger Helle Lykke Nielsen.

Søndag oplyste den tyske forbundskansler Angela Merkel f.eks., at drabet på den saudiarabiske journalist får Tyskland til at indstille våbeneksporten til Saudi-Arabien.

Landets regime er notorisk nærtagende over for kritik fra vestlige lande. Da f.eks. Canadas udenrigsminister Chrystia Freeland kritiserede Saudi-Arabien for at fængsle en canadisk-saudisk statsborger, blev samarbejdet med Canada afbrudt.

Normalt ville Saudi-Arabien også tage det ilde op, at danske politikere aflyser et officielt besøg, forklarer Helle Lykke Nielsen:

»Men i situationen hører det til i detaljeafdelingen. Der er så meget pres på Saudi-Arabien, at de ved ikke, hvilket ben de skal stå på.«

Presset på Saudi-Arabien bliver næppe mindre, når Tyrkiet tirsdag fremlægger det, som landets præsident Recep Erdogan kalder »den nøgne sandhed« om Jamal Khashoggi.