Uden ja fra Folketinget: Prins Joachim får sin apanage med til Paris

Prins Joachim kan tilsyneladende flytte til Paris og tage sine årpenge med, selv om Folketinget ikke har samtykket.

Operationen var vellykket, oplyser Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når prins Joachim til sommer rejser til Paris med prinsesse Marie og parrets to børn, prins Henrik og prinsesse Athena, for at studere, tager han sin apanage med sig.

Det skriver Se og Hør.

Prinsen får i årpenge 299.125 kr. om måneden, fremgår det af Kongehusets hjemmeside. Det svarer til knap 3,6 mio. kroner årligt.

Ifølge Grundlovens paragraf 11 kan medlemmer af Kongehuset ellers ikke tage deres årpenge med ud af Danmark, medmindre Folketinget har givet dets samtykke.

»For medlemmer af det kongelige hus kan der bestemmes årpenge ved lov. Årpengene kan ikke uden Folketingets samtykke nydes uden for riget,« står der i paragraffen.

Der er imidlertid ikke noget, som indikerer, at det bliver et spørgsmål i Folketinget, og i et svar til Se og Hør skriver Statsministeriet, at fordi Prinsens ophold i Frankrig ikke er for bestandig, er det ikke nødvendigt at tage stilling til det i Folketinget:

»Der er praksis for, at de kongelige også kan modtage årpenge, uden at det har været i Folketinget, når der er tale om uddannelsesophold i udlandet af midlertidig karakter.«

Eksempelvis modtog Kronprinsen også apanage, da han studerede i USA i sin tid, oplyser ministeriet.

Prins Joachims apanage fortsætter da også uændret, bekræfter Kongehusets kommunikationsafdeling over for Ekstra Bladet.

Det falder flere folketingspolitikere for brystet, og både Enhedslistens Søren Søndergaard og politisk ordfører i SF Karsten Hønge kritiserer, at Statsministeriet tilsyneladende ikke ser nogen grund til at involvere Folketinget i den beslutning.

»Jeg synes, at sagen kalder på en grundig forklaring. Man kan ikke bare tolke Grundloven, som det passer en,« siger Søren Søndergaard til Se og Hør.

Ifølge eksperter, som Ekstra Bladet har talt med, kommer det hele ned til, hvorvidt man mener, at prins Joachim flytter permanent eller midlertidigt til Frankrig:

»Det, man kan diskutere i forhold til Grundloven, er, om prins Joachim er permanent udflyttet af Danmark under sin uddannelse,« siger Frederik Waage, lektor i forfatningsret på Syddansk Universitet til avisen.

Artiklen fortsætter under billedet

Arkivfoto. Prins Henrik og prinsesse Athena. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017.

Prins Joachim skal følge militære studier på Frankrigs fornemmeste militære lederuddannelse, École Militaire, seks dage om ugen og bo i Paris med sin familie, bortset fra de to ældste sønner, prins Nikolai og prins Felix, som bliver boende i Danmark.

Prins Joachim og prinsesse Marie beholder deres protektioner og samarbejdspartnere i Danmark, har hoffet tidligere oplyst.