Tusinder af polakker slår rod i Danmark: »Man kan åbne vinduerne her og lukke lyset ind«

Marek er glad for København – for pengene, han tjener, og for at have sin polske familie omkring sig. Det er en myte, at østeuropæerne bliver væk. Tværtimod er der flere, som bliver boende her, viser ny undersøgelse.

Marek Zadora er maskinfører og arbejder hos NCC. Han kommer fra Polen og bor i Danmark med sin kone, Klaudia, og søn, Oskar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Marek Zadora griner højt. Og det smitter. Man kan ikke undgå at blive i godt humør af at være sammen med ham.

Vi sidder i en skurvogn på Sommerfuglevej i Rødovre og griner. Polske Marek Zadora flyttede til Danmark for 10 år siden for at arbejde i byggeriet og er i dag en del af den voksende gruppe af polske indvandrere, som ikke bare arbejder, men slår rødder i Danmark.

15 år efter udvidelsen af EU mod øst nærmer den polske befolkning i Danmark sig 50.000.

Marek Zadora fortæller om sin rejse fra Krakow til Albertslund, hvor han nu bor i et moderne rækkehus i gule sten med sin kone, Klaudia, og søn, Oskar.

Marek Zadora er maskinfører og arbejder hos NCC. Han kommer fra Polen og bor i Danmark med sin kone, Klaudia, og søn, Oskar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Da han mistede sit job i den sydpolske storby, pakkede han sine ting og fik kæresten og babyen med i Audien og kørte nordpå. Og det fortryder han ikke.

Og han fortæller om sin far, som allerede var i Danmark og kimede Marek ned for at få ham op til »det gode liv«, og om sønnen, der går i dansk skole og griner af ham, når han snubler i de danske gloser.

Han fryder sig over favoritholdet Brøndby, der lykkeligvis har de samme farver som hans yndlingshold i Polen. Og han fortæller om alt det, han ikke savner ved Krakow. Forureningen, alle de nye højhuse i beton, der skyder op, lukketheden, sladderen.

Indimellem savner han sin mor og sin søster og længes efter smagen af Polen, selv når den minder om svensk surstrømming. Han griner, så det runger, og fortæller om, hvor forvirrende det var i begyndelsen, når alle sagde tak, der betyder ja på polsk.

»Jeg prøver at være meget åben og smile til folk. Jeg kan mærke, at de er meget venlige – også på gaden – og sådan er det desværre ikke i Polen,« siger han.

Marek Zadora er 31 år. Hans anden søn bor med sin mor i Hundige.

»Når jeg går rundt i København, føler jeg, at det er min by, Man kan åbne vinduerne her og lukke lyset ind,« siger han og fortæller, at han ofte har en kamp med sin kone, som vil lukke vinduerne. Nej, de skal op, så man kan kigge ud og kigge ind og se solen.

36.000 udlændinge i bygge- og anlægsbranchen

I 2017 var der 36.000 udenlandske ansatte i bygge- og anlægsbranchen i Danmark. Det er en fordobling i forhold til 2011. Og byggeriet er endda ikke den branche, der beskæftiger flest udlændinge. Der er flere i landbruget, rengøringsbranchen og i hotel- og restaurationsbranchen. Selv i industrien er der flere, viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Marek Zadora er maskinfører og arbejder hos NCC. Han kommer fra Polen og bor i Danmark med sin kone, Klaudia, og søn, Oskar. Her spiser han frokost og snakker med kollegerne Roman, som bliver kaldt bedstefar, og Klaus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Siden EUs udvidelse mod øst i 2004 og 2007 er der år for år kommet flere østeuropæere til Danmark for at arbejde. Og det nye er, at de i stigende omfang slår sig ned med familien og bliver integreret i det danske samfund.

I 2011 havde 47 procent af de rumænske ansatte således bopæl i Danmark. Sidste år var det tal steget til 70 procent. Det samme gælder for polakkerne, hvor antallet af fastboende på de seks år er steget fra 33 til 43 procent.

Undersøgelsen fra Dansk Byggeri viser til gengæld, at de tyske håndværkere nu i stort omfang bliver hjemme. Og selv om der fortsat kommer mange polakker for at arbejde i Danmark, er stigningstakten taget af.

»Polen er ikke længere et fattigt land. Der er gode penge at tjene som håndværker i dag. Men for nogle er der stadig meget stor forskel på lønnen,« siger Marek Zadora.

Ud over sin far har han sin bedste ven og tre andre fra familien omkring sig i Danmark, og de arbejder i samme firma, NCC. I de første år arbejdede han i sin fars byggefirma, men det måtte de lukke.

Den 1. januar i år boede der flere med polsk statsborgerskab i Danmark end svenskere og nordmænd tilsammen. De 46.900 polakker er dermed den største af de udenlandske befolkningsgrupper i Danmark næstefter den tyrkiske. Antallet svarer nogenlunde til indbyggertallet i Roskilde Kommune og er en firedobling siden 2004.

Marek Zadora er maskinfører og arbejder hos NCC. Han kommer fra Polen og bor i Danmark med sin kone, Klaudia, og søn, Oskar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Positiv udvikling«

Administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen siger, at det er en meget positiv udvikling, at flere slår sig ned i Danmark frem for at pendle eller være udstationerede.

»Når de bor her, kommer deres vilkår hurtigt til at ligne de danske. og det er fint på alle måder. Det burde også føre til, at modstanden bliver mindre. De melder sig også ind i fagforeningen. De er i arbejde, mens andre indvandrergrupper ikke i samme omfang finder beskæftigelse eller søger den,« siger Lars Storr-Hansen.

En af de ting, der bekymrer ham, er den negative måde, man i den offentlige debat omtaler den udenlandske arbejdskraft på.

»Det er især politikerne på Christiansborg. Man blander beskæftigelses- og udlændingepolitik. Ofte lyder det, som om en håndværker fra Polen er helt det samme som en flygtning eller en familiesammenført, som ikke i samme omfang kan forsørge sig selv. Og det er det ikke. Nogle er bekymrede for, at vores land bliver påvirket på den ene eller den anden måde af andre religioner og kulturer. Og så ønsker man ikke at lukke mere op for udenlandsk arbejdskraft. Det er helt forkert, og det får konsekvenser, at man omtaler det sådan,« siger Lars Storr-Hansen.

Han mener, at det danske arbejdsmarked ville bryde sammen, hvis man ikke havde de 215.000 udlændinge, som i dag arbejder i Danmark. Når man skræller alt fra, er det svært at vride mange flere beskæftigede ud af de danskere, som er tilmeldt jobcentret.

Og de udenlandske ansatte i byggeriet skæpper godt i statskassen. Cirka 80.000 kroner om året pr. ansat, viser en analyse fra tænketanken Kraka.

Godt integrerede i det danske samfund

Selv om gruppen er støt stigende, er det svært at tale om et egentligt polsk samfund eller community i Danmark.

Marek Zadora er maskinfører og arbejder hos NCC. Han kommer fra Polen og bor i Danmark med sin kone, Klaudia, og søn, Oskar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Nogle steder tilbyder man modersmålsundervisning på polsk, men der er ingen polsk skole i Danmark. Der findes enkelte polske butikker, og så er der den katolske kirke, som for nogle polakker fungerer som mødested.

Jonas Felbo-Kolding, som forsker i forholdene for polakkerne på det danske arbejdsmarked ved Københavns Universitet, fortæller, at de bor spredt over hele landet og på den måde ligner danskerne i modsætning til eksempelvis pakistanerne, som for 90 procents vedkommende bor i hovedstaden.

»Over tid vil gruppen af polakker i Danmark stige. Og meget tyder på, at de bliver godt integreret i det danske samfund – de har høj beskæftigelse, deres børn går i dansk folkeskole og i daginstitution,« siger Jonas Felbo-Kolding.

Selv om ledigheden i dag er lavere i Polen end i Danmark, så bliver polakkerne ifølge Dansk Byggeris undersøgelse ved med at komme.

Det er ikke længere høj arbejdsløshed som den, der var lige efter udvidelsen af EU, der driver håndværkerne mod Danmark og andre vestlige lande.

Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri

»Nogle er bekymrede for, at vores land bliver påvirket på den ene eller den anden måde af andre religioner og kulturer. Og så ønsker man ikke at lukke mere op for udenlandsk arbejdskraft. Det er helt forkert, og det får konsekvenser, at man omtaler det sådan.«


»Men i dag har vi nogle etablerede netværk, hvor mange kender nogen, der kender nogen, der allerede er i Danmark, og det betyder, at migrationen kan fortsætte,« siger Jonas Felbo-Kolding.

Han understreger dog, at det ikke alene er et dansk fænomen. I Norge er der flere polakker end i Danmark, og lande som Tyskland og Storbritannien har i dag store polske befolkningsgrupper.

Opfordres til at komme hjem

Den polske ambassadør opfordrede for godt et år siden de herboende polakker til at rejse hjem, hvor der nu er mangel på arbejdskraft.

Tidligere i år var ambassadørerne fra Rumænien, Litauen og Bulgarien fremme med lignende budskaber. Men det har ikke haft den store effekt i byggebranchen, fastslår Dansk Byggeri.

»Myten om, at vi ikke længere kan tiltrække medarbejdere fra de østeuropæiske lande, gælder bestemt ikke i bygge- og anlægsbranchen, hvor der kommer stadig flere fra Østeuropa,« konkluderer undersøgelsen.

Lønniveauet i Polen i 2012 lå på omkring 17 procent af det danske i byggebranchen. Ved udgangen af 2017 var det steget til 20 procent.

»Det er stadig attraktivt at tage til Danmark, og sådan vil det være i mange år endnu. Men vi konkurrerer mod virksomheder i de andre europæiske lande, der også har hårdt brug for kvalificerede medarbejdere i de her år,« siger Lars Storr-Hansen.

Marek Zadora er på det seneste flere gange blevet ringet op og tilbudt job i Polen. Men han flytter ingen steder, og han har ikke meget tilovers for opfordringen fra den polske ambassadør.

»Han kan selv rejse hjem, hvis han vil – døren står åben,« siger han og griner.