Fuld tryk på: Byggeboom giver højeste beskæftigelse i ti år

Byggeriet boomer, og beskæftigelsen i byggeriet er nu under 20.000 personer fra toppen i begyndelsen af 2007. Byggeriet er nødt til at gå ned i gear, for at vi kan undgå overophedning.

De sveder inden for byggeriet. Der er fuld fart på, og beskæftigelsen inden for byggeriet er nu steget til det højeste niveau i ti år. Det er ikke så langt til toppen tilbage fra 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fuldt tryk på byggeriet, og det vælter frem med nye job. I tredje kvartal steg beskæftigelsen i byggeriet med 1.500 personer, og derved er den nu oppe på 173.400 personer. Det er den højeste beskæftigelse i næsten ti år.

Vi skal tilbage til slutningen af 2008 for at finde en lige så høj beskæftigelse. Før finanskrisen toppede byggeriet i andet kvartal 2007 med en beskæftigelse på 192.457 personer.

Det er positivt, at der fortsat er solid fremgang i byggeriet, fremhæver økonomerne. Omvendt skal byggeriet også gerne bremse lidt op i de kommende år. Ellers risikerer vi at løbe panden mod en mur, som vi gjorde under finanskrisen.

Dengang dykkede byggebeskæftigelsen med over 50.000 personer på bare små tre år. Det er et af de største fald, vi hidtil har set.

Cheføkonom i Nykredit Tore Stramer understreger, at vi ikke er så langt fra, at jobfesten i byggeriet igen bliver for vild.

»Det er en fare, man skal tage alvorligt, da en udbredt mangel på arbejdskraft kan føre til en usund acceleration i lønningerne. Den kan sprede sig til resten af økonomien og dermed skade konkurrenceevnen og eksportmulighederne,« siger Tore Stramer og fremhæver, at det i øjeblikket er 30 pct. af virksomhederne inden for byggeriet, der melder om mangel på arbejdskraft.

Det er i sig selv ikke noget skræmmende tal, men hvis det ikke var for udenlandsk arbejdskraft ville byggeriet for længst være røget ind i en overophedning. Tre ud af ti job, der er skabt i byggesektoren, er gået til en udlænding, siden jobopsvinget tog sin start tilbage i foråret 2013.

»Byggesektoren er storforbruger af udenlandsk arbejdskraft, og tørrer tilgangen af udenlandsk arbejdskraft ud, kan det hurtigt blive kritisk for sektoren,« siger Tore Stramer.

Fortsat fremgang

De fleste prognosemagere regner med, at fremgangen i byggeriet fortsætter både resten af året og i 2019. Byggeriet bliver holdt oppe af den uhyre lave rente, hvilket øger danskernes lyst til at renovere og bygge nyt. Boligjobordningen er gjort permanent, og det giver også et ekstra skub.

Og der er stadig en række store offentlige anlægsbyggeriet, som holder virksomhederne travlt beskæftiget.

For dansk økonomi som helhed er udviklingen i byggeriet bestemt ikke uden betydning. Byggeriet er meget konjunkturfølsomt, og er som kanariefulgen i kulminen, der kan bruges til at forudsige en vending i økonomien, påpeger privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun mener som udgangspunkt ikke, at vi render ind i en overophedning i stil med de, vi så for ti år siden.

»Byggebeskæftigelsen er steget støt de seneste år, men selv om presset på branchen er stigende, er det et langt mere moderat forløb, end det, vi så i midten af nullerne. Derfor forventer vi heller ikke at se så kraftigt et tilbageslag i byggeriet som den gang, også selv om tempoet kan gå lidt ned i takt med, at det bliver sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer

»Tørrer tilgangen af udenlandsk arbejdskraft ud, kan det hurtigt blive kritisk for sektoren.«


Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg tror ligeledes på en blød landing for byggeriet, selv om mange byggevirksomheder allerede nu melder om mangel på arbejdskraft.

Bo Sandberg påpeger, at byggebeskæftigelsen er steget med næsten fire pct. om året i gennemsnit i de sidste tre år. Fremover vil fremgangen kun blive på 2,5 pct. om året.

»Det bør branchen kunne håndtere med en kombination af flere nyuddannede, seniorer der bliver længere tid på arbejdsmarkedet samt adgang til udenlandsk arbejdskraft,« siger Bo Sandberg.