Supermarkeder vil af med omstridt sprøjtemiddel i frugt

Fødevareministeren ønsker hurtigt forbud mod sprøjtemiddel. Rema 1000 indfører nultolerance over for stoffet.

Citroner, appelsiner og vindruer, der er ikke-økologiske og produceret i udlandet, er nogle af de frugter, der kan indeholde spor af stoffet chlorpyrifos. (Arkivfoto). - Foto: Gitte Kjærbøl/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Kjærbøl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at finde spor af stoffet chlorpyrifos i frugt. Stoffet bruges til at sprøjte appelsiner, citroner og vindruer, der ikke er dyrket økologisk.

Det er de store supermarkedskæder enige om. Således meddeler supermarkedskæden Rema 1000 onsdag, at den indfører nultolerance over for sprøjtemidlet chlorpyrifos.

Desuden oplyser Coop, der har Kvickly, Irma og SuperBrugsen under sine vinger, at det har nultolerance over for stoffet. Og Salling Group - der står bag Netto, Bilka, Føtex - har valgt at forbyde stoffet.

Det er ikke tilladt at bruge chlorpyrifos i Danmark, men det accepteres under en vis grænseværdi i frugt, der er importeret fra udlandet.

Meldingerne fra supermarkederne kommer, efter at Det Europæiske Fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) efter en undersøgelse har anbefalet, at EU næste år fjerner stoffet fra listen af godkendte insektmidler.

Og tirsdag fortalte fødevareminister Mogens Jensen (S) til DR, at han hurtigst muligt vil have et forbud. Ifølge ministeren står det med oplysningerne fra EFSA, at stoffet ser ud til at være skadeligt - særligt for hjernens udvikling hos fostre og børn.

Anders Jensen, indkøbs- og marketingsdirektør i Rema i 1000, fortæller, at nultolerancen over for chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl i kædens varer indføres på baggrund af ministerens udmelding og undersøgelsens resultater.

Han fortæller, at supermarkedet meddeler sine leverandører, at de skal leve op til den nye nultolerance.

»Nogle af vores leverandører bruger det slet ikke mere, og der er sikkert også nogle, der gør. Men nu melder vi i hvert fald ud og siger, at det er slut fra nu af.«

»Og så er det klart, at vi i en periode kommer til at lave ekstraordinære kontroller, i forhold til at sikre at det ikke kommer til at være der i fremtiden,« siger Anders Jensen.

I Coop lyder det fra CSR-chef Thomas Roland, kæden i forvejen har nultolerance over for stoffet i sine varer. Desuden arbejder Coop på at udfase stoffet hos sine avlere.

»Der er forskel på, at der er nultolerance i det endelige produkt og så at sige til vores leverandører, at stoffet slet ikke må findes i deres produktionssted og anvendes på noget tidspunkt i produktionen. Det sidste arbejder vi med.«

I Salling Group oplyser Carina Jensen, der er kvalitetschef hos Salling Group, i et skriftligt citat, at selskabet støtter op om "en så stram regulering på pesticidområdet som muligt", og at det derfor også har valgt, at stoffet skal forbydes.

»Det ser vi som et naturligt skridt i vores fokus på forbrugersikkerhed. Vi har en omfattende kontrol af frugt og grønt, hvor vi allerede i dag ser historisk lave restkoncentrationer generelt og kun sjældent finder spor af chlorpyrifos,« udtaler hun.

/ritzau/