Frugt betalt af EU får elever til at vælge usunde snacks fra

324 skoler benyttede sig sidste år af en frugtordning, der er finansieret af EU-midler.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) uddeler sammen med Anna og Sarah fra 9x, i anledning af tiårs jubilæet for skolefrugtsordningen i Danmark, dagens frugt og grønt til Frederiksgård Skoles elever, på Nørrebro i København. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

15 millioner æbler, pærer eller gulerødder blev sidste skoleår delt ud til skoleelever over hele landet som en del af skolefrugtordningen, der har eksisteret i ti år.

Ordningen får skoleelever til at spise mere frugt og grønt og færre usunde snacks, mens de er i skole. Det viser en ny evaluering fra Landbrugsstyrelsen, som er udarbejdet af konsulentvirksomheden Oxford Research.

Resultatet af evalueringen glæder fødevareminister Mogens Jensen (S).

»Det er vigtigt, at vores børn og unge får den rigtige kost, sunde madvaner og følger madpyramiden, og det bidrager ordningen til.«

»Der er mange usunde fristelser, så det er vigtigt, at de sunde madvaner bliver en del af ens hverdag så tidligt som muligt. Ordningen har gennem ti år bidraget til, at børn får mere frisk frugt,« siger han.

Evalueringen fremhæver, at det især er de børn, der kommer fra lavere socioøkonomiske kår, der har glæde af skolefrugten, fordi de får frugt og grønt oftere, end det ellers ville have været tilfældet.

»Ordningen her er en af de måder, hvor vi kan sikre, at det ikke er indkomsten, som afgør, hvorvidt man vælger det sunde alternativ nu og i fremtiden,« siger Mogens Jensen.

I alt benyttede 324 skoler sig af ordningen i seneste skoleår. Den er finansieret af EU-midler.

Dermed er det langtfra størstedelen af de danske skoler, der har ansøgt om tilskuddet, men alle skoler kan søge.

»Jeg så gerne, at der var mange flere skoler med. Jeg vil opfordre til, at flere skoler søger tilskuddet,« siger Mogens Jensen.

Det er muligt at ansøge om frugtordning til næste skoleår i marts 2020.

/ritzau/