Sundhedsstyrelsen sænker anbefaling om afstand til én meter

Fremover vil det i langt de fleste tilfælde være i orden med kun én meters afstand mellem personer i Danmark, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. Dermed lægger Danmark sig nu på linje med flere nabolande og WHO.

Kravet om to meters afstand på grund af risikoen for coronasmitte har været en udfordring på blandt andet landets skoler. Fotoet er taget på Fuglsanggårdsskolen i Virum i april 2020, mens skoleleder Rasmus Nielsen og afdelingsleder Jonas Bülow Sandersen målte et klasselokale op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En besked med enorm samfundsmæssig betydning lyder nu fra Sundhedsstyrelsen: De to meters afstand, som styrelsen hidtil har anbefalet mellem personer i det offentlige rum, blødes op.

»Her præciserer vi nu, at det i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt med minimum 1 meter,« lyder det nu fra Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, aftenen inden detailhandlen igen åbner i fuldt omfang, og kort tid inden de store skoleklasser, cafeer, restauranter, trossamfund, biblioteker og andet igen åbner, sådan som det blev besluttet med torsdagens politiske aftale om fase to af Danmarks genåbning.

Myndighederne anbefaler fortsat mindst to meters afstand i særlige situationer »som fællessang, råb eller foredrag, hvor der kan være risiko for dråbesmitte eller i mødet med personer, der har øget risiko for alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med COVID-19«. Det kan for eksempel være ved besøg på ældrecentre.

Sundhedsstyrelsen understreger også, at en væsentlig forudsætning for genåbningen er, at hygiejne vægtes endnu højere, end før coronavirus blev en realitet.

Samtidig vurderer Sundhedsstyrelsen, at håndsprit i langt de fleste tilfælde er lige så effektivt som håndvask. Og så fraråder myndigheden i øvrigt ikke længere buffetservering, forudsat der holdes en høj hygiejne.

»Det allervigtigste i forhold til at forebygge smittespredning med COVID-19 er, at personer med symptomer selvisolerer sig i eget hjem eller isoleres på sygehus,« forklarer Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i pressemeddelelsen:

»Derefter følger i prioriteret rækkefølge hygiejne, altså host i ærmet, vask eller sprit hænder, undgå at berøre kontaktpunkter, og at gøre rent. På tredjepladsen kommer at holde fysisk afstand i det offentlige rum, at undgå mylder og at bruge fysiske barrierer, når den tætte kontakt er uundgåelig.«

To afgørende meter

De hidtidige to meters afstand har haft store konsekvenser, fordi det giver kæmpe udfordringer ved for eksempel genåbningen af daginstitutioner og skoler eller for det café- og restaurationsliv, der har været lukket ned de sidste to måneder.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, har formuleret de to meters betydning sådan:

»Vi prioriterer sikkerhed først. Men hvis sundhedsmyndighederne lemper adgangskravet, vil det gøre nogle ting lettere – det er helt sikkert.«

I Københavns Kommune blev kun 35 procent af vuggestuerne og børnehaverne genåbnet med første fase af genåbningen efter påske, og nogle af dem blev det kun delvist. Og Københavns børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) har forklaret, at genåbningen skal »ske inden for sundhedsmyndighedernes retningslinjer«.

I Danmark har sundhedsmyndighederne valgt at være langt mere forsigtige end i flere af vores nabolande: Norge opererer med én meters afstand, mens man i Tyskland holder mindst halvanden meters afstand. Zoomer man helt ud, anbefaler verdenssundhedsorganisationen (WHO) også kun, at man holder mindst en meters afstand.

Sundhedseksperter har indvendt i Berlingske, at de seneste måneders afstandskrav kan være strengere, end det er nødvendigt, og at det er forsvarligt at lempe det.

Omvendt har Niels Sandø, chef for Sundhedsstyrelsens enhed for forebyggelse, påpeget, at det vigtigste argument for netop to meters afstand mellem børn i skoler og fritidsordninger er en undersøgelse fra Centers for Disease Control and Prevention, CDC, i USA. Den peger på, at virus kan sprede sig 1,8 meter, hvilket styrelsen har valgt at oversætte til to meter.