Sundhedseksperter indvender: Kravet om to meters afstand mellem børn kan lempes

Skoler og fritidsordninger bokser med at genåbne, mens de overholder Sundhedsstyrelsens krav om to meters afstand mellem børnene. Men det krav kan sagtens lempes, mener sundhedseksperter.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De rydder lokaler og flytter borde. Skolegårde deles op, så små grupper af børn kan holde afstand. Samtidig findes ekstra mandskab til den genåbning af skoler og fritidsordninger, der efter Sundhedsstyrelsens vejledning skal ske med et centralt krav om to meters afstand mellem børnene.

En række kommuner i f.eks. Nordsjælland har endda været nødt til at udskyde den genåbning, som både børn og ikke mindst deres forældre sukker efter, fordi det kræver stor forberedelse at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, herunder kravet om to meters afstand mellem børn.

Berlingske besøgte tidligere denne uge Fuglsanggårdsskolen i Virum, og på fotoet ses skoleleder Rasmus Nielsen og afdelingsleder Jonas Bülow Sandersen, mens de måler et klasselokale op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Men både Else Smith, tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, og Troels Høyer Scheel, lektor i virologi ved Københavns Universitet, indvender, at afstandskravet meget vel kan være strengere end strengt nødvendigt. De mener også, at det vil være forsvarligt at lempe det.

En pædagogisk model

Ifølge Else Smith er det »meget forsigtigt«, at børn skal holde to meters afstand. I hendes øjne er det primært »et forsigtighedsprincip«, fordi hun tvivler på, at børn hoster eller nyser med en sådan kraft, at der ryger smitsomme dråber to meter gennem lokalet. Og hvis nogen gør det, bør de slet ikke være i skole, bemærker hun.

»Hele tal er lettere at arbejde med, og det er nok mere praktisk end evidensbaseret. Folk forstår bedre, at man skal holde to meters afstand end for eksempel en meter og 75 centimeter,« siger Else Smith og tilføjer:

»Men efter min opfattelse vil det være forsvarligt at lempe afstanden til mindre end to meter.«

Else Smith henviser til, at der i de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer fra 2019, der omhandler generelle forholdsregler i sundhedssektoren, oftest anbefales afstand på ca. en meter.

Uanset hvordan man indretter og organiserer sig, når skolerne og institutioner åbner igen, kan smittespredningen ikke kontrolleres 100 pct., påpeger Troels Høyer Scheel. Også han mener, at regeringen og sundhedsmyndighederne har valgt en forsigtig fremgangsmåde.

»Og kan man lempe på kravene? Det kan man nok godt. Det tror jeg også, man kan blive nødt til, hvis man vil have det til at fungere i praksis,« siger Troels Høyer Scheel:

»Hvis det gør det lettere for folkeskolerne, at der kun er én meters afstand i stedet for to, vil jeg tro, at det er det værd. For uanset hvad vil vi se en smule smittespredning, og hvis man kun afhjælper det minimalt mere med krav, der er meget besværlige for skolerne, er det ikke umagen værd.«

Søren Riis Paludan, som er professor og forsker i virologi ved Aarhus Universitet, nøjes med at kalde genåbningen af skolerne og fritidsordningerne for en »livrem-og-seler-model«.

»Det ser ud til, at de på alle punkter vælger en minimal løsning – nok ud fra en tanke om, at de meget nødig vil lukke noget ned igen. Men det er meget forsigtigt, og jeg kan ikke udtale mig om, hvordan de er nået frem til to meters afstand og ikke én,« siger Søren Riis Paludan.

Lempelse vil hjælpe skolerne

Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyste på et pressemøde tirsdag, at coronasmitten i Danmark har udviklet sig bedre end frygtet, da hun for godt en måned siden sendte alle skolebørnene hjem. Regeringen lægger nu også op til at åbne mere af Danmark, end den først havde sat i udsigt.

På tirsdagens pressemøde oplyste Jacob Bundsgaard (S), som er borgmester i Aarhus og formand for Kommunernes Landsforening, at skoler var klar til at åbne onsdag i 48 af landets 98 kommuner, mens dagtilbud var klar i 57 kommuner.

Netop afstandskravet trækker lige nu tænder ud på skolerne, forklarer Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen. I første omgang har regeringen besluttet at genåbne skolerne for de mindste elever, men Claus Hjortdal har i Jyllands-Posten gjort opmærksom på, at det ikke vil være muligt at genåbne skolerne i fuldt omfang, medmindre kravene til f.eks. hygiejne og afstand mellem eleverne bliver lempet.

»Afstandskravet driller os logistisk – hvor mange elever vi kan have i klasserne, og hvor mange lærere vi skal have til at passe børnene. Vi overforbruger for at have nok til at at dække for eksempel 24 elever i en klasse – de skal nu deles ud i tre lokaler. Det dræner os,« siger Claus Hjortdal til Berlingske.

Formanden mener også, at opgaven vil være mere overkommelig, hvis afstandskravet er mindre end to meter:

»Vi prioriterer sikkerhed først. Men hvis sundhedsmyndighederne lemper adgangskravet vil det gøre nogle ting lettere – det er helt sikkert,« siger Claus Hjortdal.

Så sikkert som overhovedet muligt

Det vigtigste argument for netop to meters afstand mellem børn i skoler og fritidsordninger er ifølge Niels Sandø, chef for Sundhedsstyrelsens enhed for forebyggelse, en undersøgelse fra Centers for Disease Control and Prevention, CDC, i USA, der peger på, at virus kan sprede sig 1,8 meter.

Det har Sundhedsstyrelsen valgt at oversætte til to meters afstand i undervisningssituationer, hvor børnene sidder i længere perioder. Men når børnene er ude og lege, mener Sundhedsstyrelsen ikke, at det giver mening med en sådan grænse.

Direkte adspurgt om det efter Sundhedsstyrelsens opfattelse vil være forsvarligt at sænke grænsen til mindre end to meter i klasselokalerne, svarer Niels Sandø:

»Når vi har sat grænsen til to meter, så er det med det argument, som jeg har givet dig: Vi har undersøgelser, der viser, at det kan sprede sig op til 1,8 meter. Nogle siger, at det kan sprede sig op til seks-syv meter. Vi har fundet en grænse, som vi synes, er rimelig,« siger Niels Sandø og fortsætter:

»Vil det være den grænse for evigt? Det vurderer vi løbende, men vi er i gang med at åbne skoler og daginstitutioner for børn, og det skal gøres på så sikker en sundhedsfaglig måde som overhovedet muligt.«

Artiklen er opdateret kl. 18.40 med kommentarer fra Sundhedsstyrelsens Niels Sandø.