Stop for brug af AstraZenecas vaccine forlænges i Danmark

Sundhedsstyrelsen forlænger stoppet for brugen af AstraZenecas vaccine i Danmark.

 
De danske undersøgelser er endnu ikke færdige, og derfor kan man endnu ikke udelukke mistanken, siger Søren Brostrøm. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsen har besluttet at forlænge stoppet for brugen af AstraZenecas vaccine, erfarer Berlingske.

Brugen af vaccinen fra AstraZeneca blev stoppet for 14 dage siden, efter flere særlige og særdeles alvorlige tilfælde med blødninger og blodpropper hos yngre danskere, som havde fået vaccinen fra AstraZeneca.

Det er nu besluttet, at pausen forlænges yderligere med tre uger – det vil sige til og med uge 15.

Senere i dag holder Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen et fælles pressemøde, hvor de forklarer, hvorfor stoppet for brugen af vaccinen nu forlænges.

Danmark har registreret to dødsfald med nyvaccinerede personer, samt flere tilfælde, hvor man har set alvorlige tilfælde af blodpropper og blødninger samtidig.

Netop dét, at de ramte udvikler blødninger og blodpropper på samme tid, har fået læger i Norge og Tyskland undersøgt og konkluderet, at der er en sammenhæng med brugen af vaccinen og at de alvorlige tilfælde skyldes en slags voldsom antistofreaktion i kroppen på de ramte.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO.

En række lande, herunder Frankrig og Tyskland, fulgte Danmarks eksempel med at stoppe brugen af AstraZenecas vaccine.

I sidste uge afsluttede Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, der står for kontrollen og godkendelser af lægemidler i Europa, deres egen undersøgelse af de mulige alvorlige bivirkninger ved AstraZenecas vaccine.

Deres konklusion var, at vaccinen er både 'sikker og effektiv' og at fordelene overstiger ulemperne ved vaccinen.

Det fik hovedparten af de europæiske lande til igen at begynde at give AstraZenecas vaccine. Tilbage står – foreløbigt – Danmark, Norge og Sverige, som endnu ikke har taget vaccinen i brug.

Finland og Island har ligeledes genoptaget brugen af vaccinen, men giver den i første omgang udelukkende til grupper i befolkningen, som de vurderer ikke er i risiko for at udvikle de alvorlige blodpropper.

Opdateres …