»Stærkt foruroligende«: Voldsom kritik af ministerie for pesticider i vandet

Rigsrevisionen giver Miljø- og Fødevareministeriet et kraftigt drag over nakken for sløseri og manglende kontrol med pesticider i grundvandet. Det »kan have konsekvenser for borgernes sundhed«, lyder det blandt andet.

I mange tilfælde har vandværker været nødt til at fortynde grundvand med rester af sprøjtemidler med rent vand for at sikre, at drikkevandet overholder grænseværdierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljø- og Fødevareministeriet har sløset så meget med kontrollen af vores grundvand, at det udgør »en risiko for forurening af miljø og grundvand og kan have konsekvenser for borgernes sundhed«.

Sådan lyder bare et enkelt af flere usædvanligt skarpe kritikpunkter af Miljø- og Fødevareministeriet i en omfattende beretning fra Statsrevisorerne om pesticider eller sprøjtemidler i grundvandet.

Statsrevisorerne finder det videre »stærkt foruroligende«, at ministeriet i flere tilfælde har ignoreret konkrete advarsler om pesticider i grundvandet.

Fra Rigsrevisionens beretning

»Dette udgør en risiko for forurening af miljø og grundvand og kan have konsekvenser for borgernes sundhed.«


I to tilfælde reagerede ministeriet først mere end ti år efter, at man havde fået advarsler om pesticider i grundvandet. Efterfølgende er to pesticider fundet i mere end en fjerdedel af de undersøgte vandboringer, skriver revisorerne.

Forureningen medførte, at et stigende antal vandværker begyndte at blande pesticidforurenet grundvand med andet grundvand for at kunne levere drikkevand til forbrugerne, som overholder grænseværdierne.

I beretningen konkluderer man videre, at Miljø- og Fødevareministeriets overvågning og forvaltning af dispensationer til brug af pesticidmidler har været »særdeles mangelfuld«.

Eksempelvis har ministeriet givet tilladelse til anvendelse af hele 18 midler, uden at der foreligger dokumentation for, at midlerne var sikre i forhold til grundvandet.

I perioden 2013-18 gav ministeriet tilmed dispensation til anvendelse af et sprøjtemiddel, som ministeriet selv havde forbudt i 2011 med den begrundelse, at midlet har for lang nedbrydningstid.

»Meget forkert«

Hos vandværkernes brancheorganisation, Danva, ønsker man på baggrund af den skarpe kritik nu en kulegravning af ministeriets praksis for anvendelse af forbudte stoffer.

»Det nytter ikke noget, at man giver en dispensation, så forbruget af stoffet bare fortsætter. Det lyder meget forkert i mine ører,« siger Danva-direktør Carl-Emil Larsen til DR.

I sin beretning understreger statsrevisorerne, at Danmark i EU-sammenhæng er enestående, idet vores eneste kilde til drikkevand er grundvandet.

Det indebærer, at langt det meste af vores drikkevand stammer fra lag under dyrkede arealer, hvor der ofte anvendes sprøjtemidler. På den baggrund er det afgørende, skriver revisorerne, at myndigheder løbende gennemfører en grundig overvågning af grundvandets kvalitet, for ellers kan det i sidste ende medføre en risiko for miljøet og for vores sundhed.

Miljø- og Fødevareministeriet har i nogen grad taget kritikken til sig, idet man »anerkender«, at Rigsrevisionen har afdækket svagheder ved ministeriets procedurer samt mangler i ministeriets forvaltning. På den baggrund har ministeriet taget initiativ til at forbedre såvel den interne som eksterne koordination, fremgår det.

Rigsrevisionen tog selv initiativ til beretningen efter fundet i 2018 af pesticider, som ministeriet ikke havde på sin overvågningsliste.