Skal København lukkes ned? Sådan kan det foregå – og derfor skal det ske

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Smitten er eskaleret de seneste dage, og på et pressemøde i går advarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at det kunne blive nødvendigt med lokale nedlukninger i København og Odense, som er to af de større byer, der er hårdest ramt af coronasmitte i øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Godmorgen.

Det er weekend, og der er måske grund til at nyde den ekstra meget, nu hvor sundhedsministeren har varslet, at en mulig nedlukning af dele af København kan komme på tale, hvis smittetallene fortsætter med at stige, som de har gjort de seneste dage. Nej, lad os ikke tage sorgerne på forskud. Men coronasituationen er ikke til at komme uden om i dette nyhedsoverblik. Det er nye spionafsløringer fra Berlingske heller ikke, og det er blandt andet de temaer, vi skal omkring over de næste par minutter, som det tager at læse den her artikel.

Først skal vi lige have et overblik over coronaspredningen i Danmark i øjeblikket:

  • Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 17.547 (+173)
  • Indlagte: 18 (+1)
  • Indlagte på intensiv: 3
  • Antal døde: 627 (+1)
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 26.220.930
  • Døde på verdensplan: 867.630

Tal i parentes angiver ændringerne siden i går.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Mulige coronanedlukninger og ny vestegnssmitte

Smitten er eskaleret de seneste dage, og på et pressemøde i går advarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at det kunne blive nødvendigt med lokale nedlukninger i København og Odense, som er to af de større byer, der er hårdest ramt af coronasmitte i øjeblikket.

Men ministeren ville ikke pege på, hvilke restriktioner myndighederne i så fald vil gøre brug af. Det vil Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, dog gerne give sine bud på, og dem kan du læse her.

Nu er det altså storbyerne, der trækker smitten den gale vej, men vestegnskommunerne er også mærkbart påvirket af coronavirus, viser de seneste tal. Således er Albertslund den kommune, der aktuelt oplever flest smittede per indbygger.

Det åbner igen en diskussion om coronasmitte, etnicitet og kultur, som du kan læse her.

Inden vi går videre til andre temaer i overblikket, skal vi forbi et af de vigtigste samtaleemner i øjeblikket: Hvor farlig er coronavirussen, og hvor mange skal dø?

Et enestående dansk forskerinitiativ fra 2010 medvirker nu til at afsløre coronaens sande farlighed. Med det danske redskab kan man fastslå, at mange flere dør af covid-19 i Europa, end det fremgår af officielle statistikker. Den ildevarslende historie kan du læse her.

Organisationerne vil have ny alkohol-aldersgrænse

Men hvis det stod til 22 organisationer, der blandt andet tæller Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Danske Gymnasier, burde der strammes gevaldigt op på de regler, der danner bagtæppe for de unges fester: alkoholreglerne.

De 22 organisationer kommer nu med et fælles opråb til Christiansborg-politikerne:

Først når man er 18 år, skal det være lovligt at købe alkohol. Al salg af alkohol til unge skal forbydes, også øl, breezere og gajolshots på under 16,5 procent, som unge over 16 i dag må købe.

»Vi kan ikke længere forlade os på gode sundhedsråd og kampagner. Vi bliver nødt til at bruge nogle af de værktøjer, vi ved virker«, siger Peter Konow, direktør i organisationen Alkohol & Samfund, der er med i initiativet Drukfri Ungdom. Læs artilen i Politiken her.

Danmark del af europæisk spionnetværk

»Tre højtstående agenter fra Danmark, Tyskland og Sverige mødtes i 1976 på en ølbar i München.«

Det kunne lyde som begyndelsen på en spændingsroman, og det er det på sin vis også: en spændingsroman i avisform.

For Berlingske kan i printavisen afsløre, at Danmark er en del af et nordvesteuropæisk spionnetværk, som det er lykkedes at hemmeligholde gennem mere end fire årtier. Netværket er stadig aktivt og kan være nøglen til at forstå Forsvarets Efterretningstjenestes rolle på den internationale scene, som er kernen i en verserende sag om en ømtålelig aftale med USA om udlevering af store mængder data fra internetkabler på dansk grund. Læs hele historien i e-avisen, eller når den kommer online.

Jyllands-Posten har også en interessant historie om Forsvarets Efterretningstjeneste. Der står nemlig en række ubesvarede spørgsmål tilbage efter en ret afgørende pressemeddelse 16. juli 2019. Anledningen var en konkret kritik rettet fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne mod FE.

For hvad talte forsvarsminister Trine Bramsen (S) og tilsynet om? Hvad blev udfaldet? Og talte de overhovedet sammen?

Læs historien her.

Benzin eller el? Her er den store guide

I en helt anden boldgade vil undertegnede fremhæve denne guide til de mange, der er i tvivl, om den næste bil skal køre på el, benzin eller en anden blanding.

Skribenten her er selv i tvivl, og jeg blev klogere, da jeg læste denne grundige indføring.

For spørgsmålene tårner sig op. Hvordan er økonomien i at vælge el eller plug-in-hybrid sammenlignet med en almindelig benzin- eller dieselbil? Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige biltyper? Kan det overhovedet betale sig med lige præcis vores kørselsforbrug? Hvor hurtigt taber de værdi? Og risikerer man, at det ender med en politisk beslutning, som faktisk gør det endnu mere attraktivt at vente med at købe til næste år? Få svarene her, når artiklen er online, eller i e-avisen.

Stadig tvivl, om regeringen kan få flertal for Arne-udspil

Vi springer lidt fra tue til tue emnemæssigt, men vi skal også forbi en anden vigtig historie, der relaterer sig til regeringens store valgløfte om tidlig pension til nedslidte. Det er nemlig stadig uklart, om regeringens forslag til en finansiering af tidlig pension kan få opbakning fra et flertal i Folketinget. Centralt i udspillet står, at den finansielle sektor skal betale et såkaldt samfundsbidrag på 1,5 milliarder kroner årligt fra 2023.

Selv om regeringens argumentation for at give en ekstraskat til finanssektoren primært har drejet sig om bankernes ansvar for finanskrisen, kan regningen også ende hos pensionsselskaber og andre aktører i den finansielle sektor.

Dansk Folkeparti, der i sidste ende kan vise sig afgørende for at finde et flertal, kan ikke »afvise fuldstændigt«, at partiet bakker op om regeringens finansieringsmodel, men tager dog forbehold for en række elementer. Læs hvilke her.

Det sker i dag

Hvis du ser lidt flere dannebrogsflag blafre i vinden og regnvejret i dag, er der en god forklaring på det. Flagdag for Danmarks udsendte fejres flere steder i Danmark i dag. Dagen hædrer de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark.

Dagen blev højtideligholdt for første gang i 2009, og i år vil der være taler fra statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) til mindehøjtideligheden ved monumentet på Kastellet, mens udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), holder tale ved mindegudstjenesten i Holmens Kirke.

Kronprinsparret deltager også i flagdagen.

Klokken 13 afholdes der Folkets Klimamarch i København. For lidt mere end et år siden gik 50.000 demonstranter på gaden for at markere klimasagen og politikernes – ifølge arrangerørne – manglende fokus på klimaspørgsmålet. I år vil Folkets Klimamarch vise, at den brede folkelige opbakning til klimahandling fortsætter ved at danne en menneskekæde om søerne i København. Naturligvis med behørig afstand.

Om klimamarchen giver sig udslag i coronastatistikkerne, er ikke til at sige, men hvis man er bekymret for, om sundhedsmyndighederne lukker dele af København ned mandag som følge af de stigende smittetal, kan det være en god idé at holde sig orienteret på Berlingske.dk omkring klokken 14, hvor Statens Serum Institut som vanligt offentliggør data for antal smittede, indlagte og døde. Det kan give et fingerpeg om mulige indgreb i København.

Mens vi venter på det, er der fodbold. Danmark spiller sin første landskamp under Kasper Hjulmands ledelse klokken 20.45 i Parken. Det bliver uden tilskuere, men vi møder verdensranglistens nummer 1 Belgien, så der er masser at holde øje med.

I den forbindelse kan man jo håbe, at UEFA følger eksemplet fra Danmark, hvor man tillader tilskuere til fodbold. Senest også til andre idrætsgrene, som det fremgik af en aftale i Kulturministeriet fredag aften.