SF-formand kritiserer kønsfordeling i den nye S-regering

Andelen af kvindelige ministre er lavere end under de seneste tre regeringer, og det får regeringens støtteparti SF til at kritisere Mette Frederiksens valg af ministre.

Mette Frederiksen forlader sit kontor efter regeringsforhandlinger på Christiansborg mandag den 24. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen er Danmarks anden kvindelige statsminister, men derudover går det tilbage for andelen af kvinder i regeringen, og det er trist, mener formand for regeringens støtteparti SF Pia Olsen Dyhr.

»Trist med en kvindeandel på kun 35 pct. i den nye regering! Dog positivt med en kvindelig statsminister,« skriver en skuffet Pia Olsen Dyhr på Twitter.

Ud over Mette Frederiksen har seks kvinder fået en ministerpost. Dermed er syv ud af 20 eller 35 pct. af regeringens ministre kvinder, og det giver en mere skæv kønsfordeling end i VLAK-regeringen.

Det giver også en mere skæv kønsfordeling end under Helle Thorning-Schmidt, da hun i 2011 præsenterede sin regering. Dengang var ni ud af 23 ministre kvinder – ca. 40 pct.

Mette Frederiksen havde på forhånd sat næsen op efter en bedre kønsfordeling end under Lars Løkke Rasmussens regeringstid, men det er ikke lykkedes.

Det overrasker den nu tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

»Kun 35 % kvinder?« undrer han sig på Twitter.

Kvinfo er overrasket, men ikke skuffet

Organisationen Kvinfo, der kæmper for ligestilling, er ikke skuffet, men overrasket og skriver på Twitter:

»Syv ud af 20 ministre er kvinder i ny regering. En kønsfordeling på 35/65 % #pladstilforbedring.«

Efter valget i 2015 var seks ud af 17 ministre kvinder – ca. 35 pct. – i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering, og efter at Liberal Alliance og de Konservative blev optaget i regeringen i 2016, var ti ud af 22 ministre kvinder – godt 45 pct.

Ligestillingsminister i den nye S-regering bliver Mogens Jensen, som også bliver minister for fødevarer, fiskeri og nordisk samarbejde.

Andelen af kvindelige ministre er lavere end andelen af folkevalgte kvinder i Folketinget. Her går udviklingen ellers den rigtige vej, hvis man ønsker lige repræsentation af kønnene. I 2015 var andelen af kvinder i Folketinget 37,1 pct., og efter det nyligt overståede valg er andelen steget til 39,1 pct.

På den baggrund forstår direktør i Kvinfo Henriette Laursen ikke, hvorfor der skal være færre kvindelige ministre i Mette Frederiksens regering, end der var i Lars Løkke Rasmussens regering.

»Vi er overraskede over kønsfordelingen i regeringen. Vi har jo lagt mærke til, at ligestilling fylder en del i den politiske forståelse mellem partierne (EL, SF, S og R, red.), og så havde det været fint, hvis man i regeringsdannelsen havde vist, at man mener det alvorligt, og havde vist, at man som regering ville gå foran. Særligt når man har en ung kvindelig statsminister,« siger Henriette Laursen.

»Vi har en myte om, at vi har ligestilling, og bare tiden går, så går det fremad. Det her viser, at sådan er det ikke. Det går tilbage,« siger direktøren for Kvinfo.

Ministre valgt ud fra andre kriterier

Regeringen er en ren socialdemokratisk regering, og ud af de 48 mandater, som Socialdemokratiet sikrede sig ved valget, er blot 15 kvinder. Det svarer til en andel på 31 pct., så Mette Frederiksen har udpeget en større andel kvinder til ministre, end hvad andelen af kvinder er i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

To kriterier har været vigtige for Mette Frederiksens valg af ministre, sagde hun til TV 2 News, kort efter at ministerlisten blev offentliggjort.

»De er faktisk først og fremmest valgt ud fra, at det er folk, der laver noget,« siger Mette Frederiksen, men »de er også valgt ud fra deres forståelse af den socialdemokratiske arv«.

»Det er et stærkt ideologisk socialdemokratisk hold,« lød det også fra Mette Frederiksen, som mener, at det er evnen til at forene flid og ideologi, der skaber en god minister.

»Når man skal være en dygtig minister, så skal man kunne forhandle, og man skal kunne skabe resultater, men man skal vide hele tiden, hvor man skal hen,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da hun præsenterede sine nye mandlige og kvindelige ministre.