Schweiz afviser at inddrive skattegæld blandt danskere i landet: Det er jo en dråbe i danskernes samlede skattegæld

Skatteminister Karsten Lauritzen kritiserer Schweiz for manglende vilje til at hjælpe med at inddrive skattegæld blandt danskere, som har bosat sig i landet. Schweiz' finansministerium svarer nu bl.a., at det drejer sig om en dråbe i danskernes samlede skattegæld.

Skatteminister Karsten Lauritzen præsenterer planerne for fremtidens skattevæsen på et pressemøde t i lokale Pro-D i Provianthuset ved Christiansborg. d. 26. august 2016. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det er lige foran næsen på skatteminister Karsten Lauritzen (V) og alligevel lukket land.

Schweiz afviser blankt den danske regerings bøn om en aftale, der skal gøre det muligt at inddrive skattegæld fra de 800 danskere, som ifølge Skatteministeriets seneste opgørelse pr. 31. december 2018 er bosat i Schweiz. De skylder den danske stat i alt 175 millioner kr.

Som det eneste større vesteuropæiske land har Schweiz ifølge TV2 ikke har en aftale med Danmark om inddrivelse af skattegæld, og sådan én har skatteministeren gennem de sidste to år forsøgt at få i stand gennem diplomatisk arbejde og med positive tilbagemeldinger.

Men arbejdet har været forgæves, viser det sig nu.

»Jeg er meget skuffet,« siger Karsten Lauritzen til TV2:

»Over at et land, der er så veludviklet og så langt fremme på teknologi og økonomi, bare kan leve med, at svindlere og bedragere og folk, der ikke betaler deres skattegæld, lovligt kan rejse dertil og få beskyttelse. Det fatter jeg simpelthen ikke.«

I andre udiplomatiske vendinger føler skatteministeren sig »snydt og bedraget«. Han mener, at den schweiziske regering har holdt ham for »nar«. Og at det er »forargeligt«, at danskere, tyskere og andre bare kan »fylde kufferten med penge og være i sikkerhed med de schweiziske politikeres velsignelse«.

En dråbe i skattegælden

Berlingske har bedt Schweiz' finansministerium forholde sig til den usædvanlige kritik fra det danske regering. I et skriftligt svar betoner myndigheden, at den schweiziske regering skam tager Danmarks anmodning alvorligt. Og at Schweiz' finansminister snart forklarer sit syn på de juridiske og politiske muligheder i et brev til skatteminister Karsten Lauritzen.

Men for afklaringens skyld tilføjer finansministeriet bl.a., at Schweiz aldrig har forpligtet sig til at hjælpe andre lande med at inddrive skatter. At Schweiz aldrig har bedt sine traktatpartnere om hjælp til at inddrive skatter. Og så slutter det schweiziske finansministerium af med noget, der ligner en verbal lussing:

»Ifølge de danske skattemyndigheder er skattegælden blandt danske borgere i Schweiz 175 mio. danske kroner. Det udgør omtrent 0,1 procent af de 100.000 mio. danske kroner, som er hele skattegælden i Danmark.«

Faktisk nåede borgernes og virksomhedernes gæld til den danske statskasse som beskrevet i Berlingske sidste år hele 116,1 mia. kr. Stigningen på 7,5 mia. kr. i første halvår af 2018 kom efter flere år med massive problemer for det nu tidligere Skat med at inddrive gæld.

Men hvis det står til Karsten Lauritzen, slipper schweizerne ikke. Han forklarer TV2, at han har mistet troen på at gå dialog, når det handler om at inddrive de 175 millioner kr. I stedet vil han anbefale, at Danmark rejser sagen på europæisk plan efter det kommende EU-valg:

»Jeg kan kun sige, at jeg som skatteminister er meget skuffet. Jeg fører desværre ikke regeringens udenrigspolitik, men jeg vil da tage en drøftelse med udenrigsministeren om, at jeg synes, det her er et principielt meget stort problem for vores relation til Schweiz.«