Regeringen vil hjælpe de nedslidte med tidlig pension – men hjælpen kommer for sent, siger eksperter

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Regeringen ventes inden længe at præsentere et nyt udspil, som skal hjælpe danskere, der er nedslidte efter mange år i hårde fysiske job, med tidlig pension. Men hjælpen kommer for sent, siger eksperter nu. Arkivfoto: Anne Bæk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sommer, det er sol, og det er søndag. Og med refrænet fra den kendte sang fra den første »Far til fire«-film fra 1953 bydes du hermed velkommen til dagens nyhedsoverblik på endnu en dag, der af vejrprofeterne er spået til at blive hed.

Og når man læser nyhedsmedierne igennem herhjemme kan man da også både finde historier om korrekt væskeindtag og is-test. Men det er stadig covid-19, der fylder på dagsordenen i Danmark. Smittetrykket stiger herhjemme, og det gør sig særligt gældende i Ringsted og Aarhus.

I Ringsted lukker Danish Crown efter nye smittetilfælde sit slagteri i byen i mindst en uge, og i Aarhus melder flere apoteker og butikker udsolgt af mundbind, efter at regeringen har indført krav om, at passagerer i busser og tog til og fra landets andenstørste by skal bære mundbind – men der skulle nu være flere mundbind på vej.

Dagens aktuelle historier kommer vi til om lidt. Først får du dagens coronatal:

Antal bekræftede smittede i Danmark: 14.611 (+169 siden fredag, viser notat til politikerne, Berlingske er i besiddelse af.)

Antal, der har overstået smitten: 12.840 (+53 siden torsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 617 (+0 siden torsdag)

Antal døde på verdensplan: 725.914

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 19.571.989

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Og nu til dagens historier:

DF vil kopiere S i forsøget på at genrejse partiet

Vi lægger ud med den historie, der står med de største bogstaver på forsiden af Berlingskes fysiske avis denne søndag. Her kan journalisterne fra Christiansborg-redaktionen nu fortælle, at Dansk Folkeparti har søgt inspiration hos Socialdemokratiet i forsøget på at få partiet på ret kurs.

Partiets nye pressechef, Jesper Beinov, og hans politiske sekratariat er med pressechefens egne ord i færd med at modernisere og få styr på de indre linjer, hvor en stor del af inspirationen er hentet hos Socialdemokratiets tidligere nøglemedarbejder Martin Rossen.

»Jeg mener, at Martin Rossen har været en kæmpemæssig gevinst for sin partiformand. Han har hjulpet Mette Frederiksen til at få ændret Socialdemokratiet i den retning, hun ønskede det. Det har indebåret, at man arbejder systematisk med politikudvikling. Det er, synes jeg, et lærestykke for politiske partier,« siger Jesper Beinov til Berlingske.

Men i krogene hos Dansk Folkeparti hvisker flere bekymret om, at partiets nye pressechef og hans politiske sekretariat er i færd med at skylle partiets DNA ud med badevandet.

Læs hele historien her.

Eksperter: Nedslidte hjælpes for sent i S-model for tidlig pension

Hos Jyllands-Posten kan man læse historien om, at en række eksperter nu siger, at hjælpen vil komme for sent for mange nedslidte, hvis regeringen ved de kommende politiske forhandlinger får gennemført en ret til tidlig pension.

Regeringen har endnu ikke fremlagt en konkret pensionsmodel, men Socialdemokratiet har tidligere spillet ud med, at folk med omkring 40 års beskæftigelse skal kunne trække sig tilbage tre år før den normale folkepensionsalder.

Men typisk indtræffer nedslidningen flere år tidligere, siger Karen Søgaard, professor i arbejds- og miljømedicin på Syddansk Universitet til Jyllands-Posten.

»Så det er meget sent i forløbet at give dem en mulighed for at forlade arbejdsmarkedet tre år før folkepensionsalderen,« siger Karen Søgaard, der vurderer, at eksempelvis omskoling og en kortere arbejdsuge fra 55-årsalderen vil være mere gavnlig end en tidligere pensionsalder.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fastholder dog, at en tidligere folkepension vil være kernen i det forslag, som regeringen inden længe fremlægger.

Læs hele historien her.

Iværksættere vender coronakrise til vækst

Tilbage hos Berlingske kan man læse historien om, at de tre iværksættere bag den danske virksomhed Female Invest blot kunne se til, mens størstedelen af deres omsætning forsvandt, da coronakrisen ramte dansk erhvervsliv.

Men nogle måneder senere ser billedet nu helt anderledes ud: Virksomhedens omsætning er steget med hele 710 procent.

Forklaringen på den voldsomme vækst skal findes i en hurtig digital omstilling, som har vist sig at være populær for Female Invest, der arbejder for at skabe finansiel ligestilling ved at undervise kvinder i, hvordan man investerer.

»Da corona kom, og Danmark skulle lukke ned, røg over 80 pct. af vores omsætning over night. Det var en kritisk uge, hvor vi var nødt til at stille nogle fundamentale spørgsmål til, hvad vores virksomhed skulle være, og hvordan vi skulle komme videre,« siger medstifter Camilla Cloëtta Falkenberg og tilføjer:

»Vi valgte at omstille os og fokusere 100 pct. på den digitale læringsplatform – hvilket egentlig var den langsigtede plan, men som nu skulle eksekveres exceptionelt hurtigt,« tilføjer hun.

Læs hele historien her.

Kritik af »skod«-kampagne i København

Endelig kan man hos Berlingske læse historien om, at en ny kampagne målrettet byens rygere møder kritik. I et forsøg på at få renset gaderne for cigaretskod har Københavns Kommune ansat en »Godtvejrspatrulje« til at dele lommeaskebægere ud til byens rygere.

Men det er ikke kommunens ansvar at sætte rygerne til at rydde op efter sig selv, lyder det fra Jakob Næsager (K), der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune.

»Jeg har det meget ambivalent med, at kommunen skal uddele plastikaskebægere. Jeg synes, at det er et populistisk stunt. Rygerne burde af eget initiativ smide deres skod i skraldespanden,« siger han.

Om det er en kommunal opgave at dele askebægere ud til borgerne, kan man ifølge teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), godt diskutere. Alligevel peger hun på, at det er en god investering at betale for, at københavneren rydder op efter sig selv.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

  • Modeugen i København begynder søndag 9. august og slutter onsdag 12. august. Coronakrisen har ændret radikalt på modeugen, fortæller administrerende direktør Cecilie Thorsmark, der også ser store muligheder i denne modeuge, fordi tøjbranchen er hårdt ramt af coronakrisen.
  • Der er præsidentvalg i Hviderusland, hvor den nuværende præsident Aleksandr Lukasjenko står til genvalg. Den tidligere militærofficer har styret den tidligere Sovjetrepublik i 26 år.
  • Det europæiske fodboldforbund, UEFA, trækker i dag lod til første kvalifikationsrunde i Champions League, som spilles 18. og 19. august. De danske mestre fra FC Midtjylland træder først ind i turneringen i anden kvalifikationsrunde.